Ümran Öztürk

Böyle Olur Vanlıların Şöleni

Ümran Öztürk

Van'dan ayrılalı yıllar oldu ama annem her yıl 2 Nisan'da takvim yaprağını koparırken bugün Van'ın bayramı derdi. O gün bizim evimizde sahiden de bayram olurdu. Diğer günlerden farklı olarak evde daha özenli ve çok çeşitli yemekler yapılır komşulara dağıtılırdı. Annem o gün bize anılarını anlatırdı. Bu her yıl evimizde tekrarlanan  bir merasime dönüşmüştü.

 

Bu kez biz 85 yaşındaki anneme bu gün Balıkesir de kutlanan o harika günü anlattık. Sevgide nasıl çoğaldığımızı, barışı ve kardeşliği ne kadar çok htiğimizi ve buna ne kadar çok aç olduğumuzu Balıkesirli dostlarımızla bu günü yaşayarak bir kez daha gördük.

 

 

Balıkesirlilerden Vanlılara Jest

2 Nisan Van'ın kurtuluşunun 99. yılı kutlamaları çerçevesinde Balıkesir Ekilmiş Restorantta yapılan Van Yemekleri Grubunun düzenlediği 1.Van Yemekleri 2 Nisan  Buluşması  etkinliğine katıldık. İlk olmasına rağmen etkinlik 2 Nisan ruhu, Vanlılık bilinciyle coşkulu bir şekilde kutlandı. Vanlıların yanı sıra Van'a gönül vermiş olan Van dostlarının bu etkinliğe katılması ve bu güne sahip çıkması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Balıkesirli Van dostlarımıza yakın ilgilerinden dolayı bu anlamda teşekkür ediyoruz.  Bizler de her zamanki gibi 6 Eylül Balıkesir'in Kurtuluş  etkinliklerinde Vanlılar olarak  Balıkesirli dostlarımızın  yanında  olmaktan onur duyacağız.

 

Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması  etkinliğini  başından sonuna kadar büyük bir özveriyle yürüten Van Yemekleri Grubu Balıkesir temsilcisi Gülten Ödemiş ve kendisine samimi  destek veren Mehtap Palalı, Saika & Recep Abi, Necla Polat, Serpil Yarımbatman, Hülya İlhan, Derya Avcı'ya sonsuz teşekkür etmeliyiz. Böylesi güzel bir organizasyonda 300'e yakın kişiyi bir araya getirerek dostluğa, vefaya, paylaşıma imza attılar.

 

Van Sevdalıları Türkülerle, Halaylarla Coştu

Balıkesirli dostlarımızın da büyük ilgi gösterdiği 2 Nisan şölenimizde program sunuculuğunu Van'a gönül vermiş, Van sevdalısı Balıkesirli yazar ve şair Mustafa Keser yaptı. Hiç görmediği Van'a büyük bir Vanlıdan fazla hayranlık duyan Vanlı dostu Mustafa Keser Van üzerine yazmış olduğu şiiriyle salondan büyük alkış aldı. 2 Nisan bir anlamda tarihe de not düştü. Balıkesir Ekilmişte kutlanan bu şölen bölgecilikten, memleketçilikten öte bir yürek buluşmasıydı. Organizasyon dışında spontone gelişen bu coşku kardeşlik havasıyla Vanlı yazar şair Nuran Benli'nin konuşması, Van şivesiyle okunan şiirler, türküler eşliğinde çekilen halaylar,  Vansesi Gazetesi yazarı olarak benim de kısa bir konuşmam ve  ardından okuduğum şiirim  salonda güzel bir sinerji yarattı.

 

Balıkesir Güzel Sanatlar Lisesi Müzik öğretmeni Vanlı Derya Avcı Balıkesir Konservatuar öğretmenlerinin oluşturduğu orkestra ve kendi çaldığı kanun eşliğinde Van türkülerini ve Van için bestelemiş olduğu şarkıyı seslendirdi.

 

Tam bir imece usulüyle hazırlanan ziyafet sofrasında 41 kadının elinden çıkan Van yemekleri lezzeti vardı. Özenle hazırlanan yöresel Van yemekleri konuklardan tam not aldı. Şöleni şölen yapan Vanlı hanımları marifetlerinden dolayı ayrıca kutluyorum.

 

Vansesi Gazetesi Yine Birleştirici, Paylaşımcı Oldu

Bu etkinliğin baş mimarı sosyal medyada Van Yemekleri Grubunun yöneticiliğini yapan, insanları yüreklendiren, yönlendiren bu kültür etkinliğini diğer grup temsilcileriyle çeşitlendiren sayın Dr. Mine Kılavuz ' a büyük bir teşekkür borçlu olduğumuzu düşünüyorum.

 

Ayrıca aylardan beri köşe yazılarında, haberlerinde  2 Nisan buluşmasının önemini okuyucularına kavratmaya çalışan,tüm Vanlıların bir arada toplanması için çaba sarf eden Vanlıların 80 yıllık sesi, gözü, kulağı, buluşma adresi, tarafsız, özgür ve objektif haberciliğin markası olan  yazarı olmaktan da onur duyduğum  Vansesi Gazetesi  ve çalışanlarını bu çabalarından ve başarılarından dolayı kutluyorum.

 

2018 yılında kutlayacağımız "Van'ımızın 100. Kurtuluş Yılı" ve "2 Nisan Dünya Vanlılar Günü" etkinliğinde amatör ruhumuzu kaybetmeden daha coşkulu, daha profesyonel, daha  kapsamlı   güzelliklere ve paylaşımlara, dostluğa ve vefaya imza atmak umuduyla şiiri gülüşünüzde, türküleri yüreğinizde saklayın.

 

Balıkesirli Mustafa Keser Van Şiirinin bir dizesinde şöyle diyor:

Türkiye iki EDREMİT parantezinde

Biri BALIKESİR, diğeri VAN’ da

Edremit’leri  dünya gözüyle gören

Başka ne istesin ki bu cihanda

Bir yanda Ege, bir yanda ŞAMRAN

Cennette sanırsın kendini her an

Yazarın Diğer Yazıları