Ümran Öztürk

2021' DE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Ümran Öztürk

Kayıplarla kapattığımız 2021’e yine Covit-19 salgını damgasını vurdu. Çoğumuz, sevdiklerimizi kaybetmenin üzüntüsünü, acısını yaşadık bu yıl. Bu kayıplar ve pandemi koşullarının da getirdiği kısıtlamalar bizi biraz daha kabuğumuza çekilmeye itti. Yorgun ruhlardan, kırık umutlardan sıyrılarak toparlanıp hayata karışmak biraz zaman aldı.

2021’e bir göz attığımızda Covit-19’un en büyük zararının insan kayıpları olduğunu ve hemen ardından ekonominin üzerinde yarattığı tahribatı gördük. Fiyat artışları yüzünden üretim azaldı, işsizlik tavan yaptı, pandeminin yarattığı ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla mücadele başladı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de yeni yıla Covid-19 salgını nedeniyle kısıtlamalarla girdi.  2021, Covid-19'un ortaya çıkardığı koşullar nedeniyle pek çok alanda zor ve çetin bir yıl olarak kayıtlara geçti. 2020'den daha zor günler yaşadık. Günlerce süren kısıtlamalar, yoğun bakımlar, can kayıpları en zor yaşadığımız yıl olarak hafızalarımızda yerini aldı.

 Covit-19, yeni varyantıyla ülkemizde de görüldü ne yazık ki. Hastanelerin yoğun bakımları dolup taştı, başta doktorlar, hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanları ve daha sonradan bu çalışmaya katılan filyasyon ekipleri gece gündüz demeden, izin kullanmadan evlerinden, ailelerinden ayrı çalışmaya devam ettiler. Yüzlerce sağlık görevlisini yitirmek de cabası…

Ocak ayının ilk haftasında Çinli Sinovac firmasınca üretilen Coronavac aşısına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından "Acil Kullanım Onayı" verildi. Aşının ilk dozu Ankara Şehir Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı. Vatandaşların aşı olmaları için yoğun çalışmalar yapıldı. Az da olsa aşı karşıtı olan gruplar aşılama çalışmalarına ket vurmak için gösteriler yapsalar da toplum nezdinde karşılık bulmadı.

Bu arada İki Türk bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin bulduğu  Biontech aşısının birinci dozu ülkemizde nisan ayında uygulanmaya başlandı. Almanya’da yaşayan bu iki Türk bilim insanının buluşu dünyada ses getirdi. Bu yıl 25’ıncisi düzenlenen Alman Gelecek Ödülü Almanya Cumhurbaşkanlığı’nca  Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ ye verildi.

Ülkemizde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ara verilen yüz yüze eğitime şubat ayında köy okullarında yeniden başlandı.

8. ve 12. sınıflarda ise 1 Mart 2021’ de yüz yüze eğitim başladı. Böylelikle  "kontrollü normalleşme" sürecine geçildi.

29 Nisan tarihinden itibaren Türkiye, Kovid-19’la mücadele kapsamında 17 Mayıs’a kadar kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını da içeren "tam kapanma” dönemine girdi. Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi tutuldu, 17 gün boyunca izni olmayan hiç kimse hiç bir şekilde seyahat edemedi, Otobüsler en fazla yüzde 50 doluluk oranıyla çalıştı. Yüz yüze eğitime ara verildi, sınavlar ertelendi. 

Turizm mevsiminin de başlaması ile 1 Temmuz’da normalleşme süreci başladı.  Okullar 2021-2022 eğitim öğretim yılına (yüz yüze eğitim) 6 Eylül 2021 günü başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı aldığını, aşının seri üretimi başladığını bildirdi.

Bugün.koronovirüsün omrincon varyantıyla  karşılaşma şansımız çok daha yüksek . Yeni yılda da maske, mesafe , temizlik ve diğer kurallara uyarak  yaşamımıza devam edeceğiz.

Yaşanan Doğal Afetler

Kovit-19’ la sınavımız sürerken Türkiye’nin farklı yerlerinde yangınlar baş gösterdi. İlk olarak  Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Dereiçi köyünde, Temmuz ayı sonlarında  ise Manavgat ve Osmaniye'nin ardından Adana, Osmaniye, Mersin, Muğla  ve Antalya'da da yangın çıktı. orman yangınlarından etkilenen alanların "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildi.  49 ilde çıkan 299 orman yangınında 9 kişi hayatını kaybetti yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri de yandı.

Van’ın Başkale, Özalp, Çaldıran ilçelerinde sağanak yağışın ardından sel felaketi yaşandı. Birçok ev yıkılıp hasar görürken ahırlar yıkıldı 1000’in üzerinde küçükbaş hayvan telef oldu.

Bartın, Sinop merkez Ayancık ve Türkeli ilçeleri, Kastamonu Bozkurt, Karabük Eflani ilçesinde ve  Ovaçalış köyündeki Arnavut Köprüsü'nün çökmesi nedeniyle köy yolları ulaşıma kapandı.

 Kayıplar

2021 yılında yakınlarımızı sevdiklerimizi kaybetmenin yılı oldu. Benim gibi yakınlarını kaybedenler azımsanmayacak kadar çoktu.

Sanat dünyasından da birçok ünlü isim, yazar, oyuncu  aramızdan ayrıldı. Bunlardan en çok hatırda kalanlar; Türk Edebiyatı'nın usta isimlerinden şair Sezai Karakoç, Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, usta oyuncu Rasim Öztekin, oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal  Tibet, tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu, senaryo yazarı, şair ve“Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu”nun kurucusu Ferhan Şensoy, tiyatro ve sinema oyuncularından;  Atilla Pekdemir,Toygun Ateş,Kemal Kuruçay,Nedret Güvenç, Ali Demirel, Uğurtan Sayıner, Yunus Güney,Sezai Aydın,  Ümit Berber. Türk sanat müziği sanatçısı Hüner Coşkuner, besteci, keman virtüözü İlyas Tetik, Ankaralı türkücü Oğuz Yılmaz, 2021 yılında yaşama veda edenler arasında yer aldılar.

Türkiye’de kadına şiddetten ölen kadınların anısını yaşatmak üzere internet üzerinden kurulmuş ve her gün güncellenen sayaca baktığımızda 2021 yılında cinayete kurban giden 401 kadının ismine yüreğimiz yanarak ulaşabiliyoruz.  

Toplumun yarayan kanası olan kadına yönelik şiddetin ve  cinayetlerin 2022 yılında hiç yaşanmaması, yeni yılın sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi dileği ile  YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.

 

Yazarın Diğer Yazıları