Ümran Öztürk

2 Nisan'da İzmir'de Van Rüzgârı Esecek

Ümran Öztürk

Ülkemizin gülen yüzlü şehri İzmir'de Van Derneği Başkanı Ercan Turan bey ile 2 Nisan Van'ımızın kurtuluşunun 100. yıl kutlamaları ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü üzerine sohbet ederken  Ege'nin İncisi İzmir'de  Doğu'nun İncisi Van'ın  tanıtımına nasıl katkı sağlar, neler yapabiliriz konusunda beyin fırtınası yapıp fikir alışverişinde bulunduk.

İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan'la yaptığımız görüşmede 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve 100. yıl kutlamalarında aklımızdan geçen tüm  etkinlik önerilerini  paylaşma imkanı bulduk. Smyrna'nın Kalemleri olarak kendileri ile memleketimiz adına yapılacak olan her türlü faaliyette bulunabileceğimizi belirttikten sonra projeler ele aldık.

İZMİR'DE 2 NİSAN DÜNYA VANLILAR GÜNÜ VE 100. YIL KUTLAMALARI

2 Nisan Van'ın Kurtuluşunun 100. yılı kutlamaları ışığı altında  Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sn. İkram Kali'nin önerisiyle bu yıldan başlamak üzer her yıl 2 Nisan tarihi   Dünya Vanlılar Günü olarak ilan edildi.  Öneri resmi özel her kesimden çok  büyük karşılık gördü. Tüm yurtta, yurt dışında olduğu gibi İzmir de  Van'ın kurtuluşunun  100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü'nü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

İzmir'de 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü  ve 100. yıl kutlamaları çerçevesinde Van kültürünü yaşadığımız kentte tanıtmak, yaymak,  Van dostlarıyla paylaşmak amacıyla Konak ve Karşıyaka meydanlarında Van'ın milli yiyecekleri ayranaşı ve Van pastası ikramı yapılırken Van'ımızın tanıtım broşürleri dağıtılacaktır. Kurtuluş günü kutlamaları Karabağ Üçyol Uğur Mumcu Parkında konser ve Van'ın tanıtım filmleri ve gösteriler ile son bulacak.

 İzmir'de yaşayan  Van'ın  kültür elçileri Vanlı yazar , şair ve sanatçılarımızın memleketimizin  bu önemli gününde  bu kutlamalarda yer alması için gayret sarf edeceğini söyleyen Ercan Turan İzmir TÜYAP' dan yaklaşık 25 Vanlı  yazar ile Smyrna'nın Kalemleri platformu yazarlarını o gün için bir araya getirerek   stant temin edeceklerini , yazarlarımızın derneğimiz çatısı altında TÜYAP' da okurlarına kitaplarını imzalamaları için bizlerin de önerisi  üzerine girişimde bulunduklarını belirtti.

İzmir'de Van rüzgarı esecek

Dernek Başkanı Ercan Turan Van'ı kültürünü, Sanat yönünden daha etkin bir şekilde tanıtmak için ileride  gerçekleştirmek üzere 2 projesi daha olduğunu ancak Kültür sanat çalışmalarında da Smyrna'nın Kalemleri ile koordineli çalışmak istediğini söylediğinde söz konusu Van olduğu sürece her zaman katkı sunabileceğimizi söyledik. Başkan Turan o zaman İzmir'de Van rüzgarları esecek dedi. Ve ilk projesi olan " Van Otlu Peynir Festivali" projesini anlattı.

Van Otlu Peyniri Festivali Projesi

İzmirlilerin her ramazan ayında etkin bir şekilde tekrarladıkları yeryüzü sofrasını biz Gündoğdu Meydanı'nda "Yeryüzü Sofrasında  Van Kahvaltısı" eşliğinde " Van Otlu Peynir Festivali" olarak eylül ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunun için Van'dan gerektiği kadar peynir ve kahvaltı için de malzemeler temin edeceğiz. İzmirlilere Van kahvaltısının lezzetini tattıracağız dedi. Festivalin markalaşan Otlu peynir, Van kahvaltısı ve Van mutfağının tanıtımıyla kalmayacaklarını bunun yanında festivalde Van folklorunu ve müziğini de tanıtacaklarını söyledi.

Van Balığı Ayran Aşı Festivali

Bu festivalimizin asıl amacı Van Balığı adının korunması gerektiğini, bu nedenle Van balığı, Ayran aşı festivalini yaparak Van yemek kültüründe önemli yer tutan bu lezzeti tüm dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyen Turan, festival boyunca semaverlerimizi de ateşlemeyi ihmal etmeyeceğiz dedi.

İzmir'de ve diğer kentlerde Van'ı en iyi şekilde, tanıtan, temsil eden tüm sanatçıları, yazar ve çizerleri festivalimizde görmek istiyoruz diyen Başkan Ercan Turan'a   trenle  Van gezisi önerisinde bulundum.

Vangölü Ekspresi İle Van Turu

Smyrna'nın Kalemleri yazarları ile İzmir ve çevre illerinde yaşayan Van'ın tarihi yerlerini gezip görmek kültürünü yakından tanımak isteyen Van sevdalısı bir grup kültür elçisinin öncülüğünde  İzmir'den Van'a dostluk köprüsü kurmaları için 7 günlük bir kültür sanat gezisi projesini Dernek Başkanı Ercan Turan'a sundum. Projenin kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Turan, projeyi hayata geçirmek için gereken girişimleri başlatacağını söyledi. 

Gezinin Kültür Sanat ağırlıklı, Van'a trenle yolculuğu teşvik eden, özendiren  bir gezi olmasından dolayı Vangölü Ekspresi ile yapılmasının heyecan verici olacağını düşündüğümden gezi planını da tamamen kara ve demir yolu üzerinden gerçekleştirmeyi planladığımı ifade ettim.   İzmir 'den Ankara'ya sponsor olacak  Van  Gölü otobüs firmasıyla , Ankara'dan Tatvan'a kadar olan yolu Vangölü Ekspresiyle,  Tatvan dan Van'a feribotla geçerek iskeleye ulaşmanın  sanatçılar, İzmirliler  için daha yaratıcı ve heyecan verici, daha nostaljik ve daha kaynaştırıcı olacağını düşündüğümü belirttim.

Van'ın misafirperverlik ruhuna yakışır bir karşılama ile 50 ye yakın Kültür elçimizi iskelede karşılayarak önceden planladığımız otellere dinlenmeleri için götürecek bir grup oluşturulabileceğini söyleyen Ercan Turan  Van'da gezilip görülecek her yeri ziyaret edebileceğimizi söyledi.

Eylül ayında gerçekleştireceğimiz gezi projemiz şimdiden heyecan yarattı. Dernek Başkanı Ercan Turan Van Balığı ve Ayranaşı Festivali ile  Van Otlu Peyniri festivali projelerini hayata geçirmek için kollarını sıvadı diyebiliriz. Sosyal medyadan ve gruplardan paylaşacağımız etkinliklerimize şimdiden tüm Vanlıları kendini Vanlı hisseden tüm Van sevdalı dostlarımızı davet ederken, bu vesilesiyle  İzmir'deki Van derneklerine birlik ve beraberlik çağrısı yapmayı  gerekli görüyorum.

 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü anlamlı heyecan veren  bir gündür.  Ayran aşı, Van pastası  dağıtımı sevgi, kardeşlik, birlik beraberlik  yüklü kutlama mesajları bizi bekliyor. Başka  kentlere  ait böyle özel bir gün yoktur.  Gelin hep birlikte Zeve Şehitliği'nde yatan atalarımızın ve 1915'te hayatını kaybeden 30 bini aşkın Vanlının ruhuna ve Vanlılık kimliğine yakışır şekilde anarak kutlama yapalım.  Gelin Vanlı olmanın  farkını  sergileyelim. Gelin Türkiye'de Van'a özgü  farkındalık yaratalım. Bunun  için 2 Nisan gelmeden Van'ı seven birkaç Vanlı  dostlarımla  birlikte İzmir'de faaliyetini sürdüren tüm Van derneklerinin kapılarını tek tek çalıp başkanları ve yöneticileriyle görüşmeyi planlıyoruz. 

Dünya Vanlılar günümüz şimdiden kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları