Ümit Kayaçelebi

UNUTULMAZ 2 NİSAN GECELERİ

Ümit Kayaçelebi

‘Van'lıyam men gardaş, serhat illiyem

Selçuklu Türk'ünün esas nesliyem.

Men Anadolu'nun öz bekçisiyem.

Orta Asyalardan gelen menem men’.

1915 Yılında dış güçlerin kışkırtması sonucu içeride Ermenilerin baş kaldırması ve dışarıda da Rusların işgaliyle Van’daki Vanlılar bunun neticesinde büyük acılar yaşadı. Bu işgal esnasında Van 30 bin şehit verdi ve Zevede de büyük katliama maruz kaldı oradaki savunmasız yaşlılar, kadınlar ve çocuklar.

Hiç uzağa gitmeye gerek yok şu anda Bardakçı köyünde 2 bin şehidimiz koyun koyuna yatmaktadırlar. Oraya gidenler o zeve abidesini ve oradaki şehit mezarlarını görenler geçmişte yaşananları hatırladıkça yürekleri burkulmaktadır.

Zevede o günleri yaşayıp da bu günlere kalan en son mezalim tanığı da İbrahim Sargın idi ve şu anda o acı günleri o günkü yaşananları anlatacak kimse yok Van’da. O yıllarda bizim 101 yaşında vefat eden Cemile nenemiz 3 evladını ve dedemde bir gözünü kaybetmiş idi.

Onlar o günleri çeşitli vesilelerle hep anlatırlardı ve bu olup bitenleri anlatırken de bazen hüzünlenir ve gözyaşlarına engel olamazlardı.

İşte onun için onlar her yıl 2 Nisan Kurtuluş günlerinde daha çok hüzünlenir ve o anları bir daha yaşarken kurtuluş bayramlarını da bir sözde bayram gibi değil gerçek manada bir bayram hava ve edası içerisinde kutlarlardı.

Evet, şimdide 2 Nisan Kurtuluş Bayramları kutlanıyor ama o insanlar yok o günkü ruh yok sadece bir formaliteden ibaret. O yıllarda geceleri asker fener alayına çıkardı maalesef o fener alayları da tatlı bir nostalji olarak mazide kaldı.

Kurtuluş Bayramlarını bir gece düzenleyerek kutluyorduk bu birkaç sene önceye kadar. Fakat birde kurtuluş balosu düzenleniyor Kültür Müdürlüğünün düzenlediği gecenin haricinde ve de güzel oluyordu. Bu kurtuluş Bayramı balosu da artık gelenekselleşmeye yüz tuttu ve inşallah devamda eder. Bu balonun mimarı da sevgili Murat Oto kardeşimiz. Onun sayesinde Van sanatçı görüyor Kurtuluş Balolarının haricinde de bir sürü halk müziği ve sanat müziği etkinliklerine imza atıyor. Arada bir bazıları Bitlis’li diye takılsalar da o iyi bir Vanlı olarak kendini hissederek hep çıtayı yükseltiyor ve güzel organizasyonlarda hep onun payı var. Ben de şahsen kendisini beğenen ve takdir edenlerdenim. Çok konuşmayıp çok iş yapanlardan biri de Murat Oto olduğu için kurtuluş Baloları onun düzenlemesiyle renkli geçiyor kaç yıldır.

Birbirine hasret Vanlılar bir gecede olsa bir araya gelmenin sohbet ve muhabbetinin yanı sıra müzik dinlemenin de keyfine varıyorlar kurtuluş balolarında. Pandemiden önce yine hemşerilerimizle birlikteydik. Türk sanat Müziği Sanatçısı Sevgili Mehmet Özkaya bizimleydi, Türk Halk Müziği sanatçısı uzun havaların ustası Mehmet Aldaşoğlu’da gecede bizimleydi. Kendi ifadesiyle Vanlı olmasa da Tatvanlı olması hasebiyle kendini Vanlı gibi hisseden Samime Sanay’da Kurtuluş Balosunun misafir sanatçılarındandı.

Okunan şarkılar, türküler çekilen halaylarla Kurtuluş gecesi balosu gerçekten anılardan kolay kolay silinmeyecek izler bırakan duygusal bir geceydi. Bu gecenin mimarı olan Murat Oto’ya canı gönülden teşekkür ediyorum.  Artık geleneksel olan bu Kurtuluş Balolarının devamını yürekten diliyorum. Bu gecelerin olması ve yaşanması yaşatılması gerekir.

Bu böyle ulu orta sağda solda insanlar nerede doğdukları ile değil nerede ne iş yaptıklarını göstermelidirler bence.  Murat Oto’da bu işi en güzel yapanlardan birisidir hiç şüphesiz.

1 Nisan Kurtuluş Balosunun yanı sıra 2 Nisan gecesi de güzel geçti. O dönemki İl Kültür Müdürümüz Sevgili Muzaffer Aktuğ’un düzenlediği gecede Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği mensupları da gecenin renklenmesine katkıda bulunurken Murat Oto’da bu geceye dernek başkanı olarak katkı sunmanın haklı olarak gururunu yaşamıştır.

İşte o gece okunan şarkılar, türküler, şiirlerle süslenmiştir. Yani iki gün ardı ardına bir araya gelerek buluştuğumuz geceler olurken bir hususu da belirtmeden geçersek birisine de bir muhterem hanım efendiye de haksızlık etmiş oluruz! O da hem kurtuluş gecesi balosunda ve hem de kurtuluş gecesi şenliğinde programı sunan Semra Odabaşı. Çok güzel sunumlarıyla sanatçıları onure eden, en güzel şekilde takdim eden Semra Hanım ki ben onu çok samimi bulduğum için benden küçükte olsa ona hep abla diye hitap ettiğim ablamız gerçekten sunuculuğun hakkını veriyor.

Van yıllar sonra iyi bir hanım efendi sunucu kazanmıştır. O bizden vazgeçmezse biz ondan artık gelecek yıllarda hiç vazgeçmeyeceğiz.

Geç kalınmış bir yazıyı aslında daha önce yazamadığım için üzgünüm ve ancak bugüne nasip oldu o güzel iki geceyi yazmak.

Dolayısıyla her iki geceyi düzenleyen emeği geçen Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Kadim dostum M.Murat  Oto’ya ve dernek mensuplarına, Geceye katılan Mehmet Özkaya, Mehmet Aldaşoğlu ve Samime Sanay’a sonsuz teşekkürler.

Bu arada o dönemki İl kültür Müdürümüz Sayın Muzaffer Aktuğ’a, tatlı dilli güler yüzlü sunucumuz Semra Odabaşı’na da sunumlarından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.

Hep birlikte nice kurtuluş gecelerine diyerek yazımı noktalıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları