Ümit Kayaçelebi

MECİT HOCA VE ŞADİYE ANA

Ümit Kayaçelebi

Eski resimlere bakarken o esnada gözüm bir resme takıldı içlendim. Çünkü resimde rahmetli Mecit Hoca ile Şadiye teyze vardı. Çocukluk ve gençlik yıllarım hemen hemen onlarla gelip geçti.

Onları bir baba anne gibi bilir ve severdim. Evlerine çok rahat girip çıkan ve aileden biri gibi oldum seneler boyu.

Mecit Hoca rahmetli Karayollarında çalışan rahmetli Bacanağım Celil Balak’ın kardeşiydi. O yüzden akrabalık bağımız olduğu gibi Mehmet Bağdatlı da benim hem çocukluk gençlik ve askerlik arkadaşım olduğu gibi ondan sonrada her anımızı birlikte paylaştığım bir arkadaş değil bir kardeşim gibiydi.

Mecit amca olsun Şadiye Teyze sözde değil özde çok sevdiğim iki insan oldu hayatım boyunca. Birbirlerine karşı son derece saygılı iki insandılar  Gidip her yerde derdim; siz gidin muhabbeti Mecit amca ile Şadiye teyzeden öğrenin! Hakikaten yıllar geçip yaşlandıklarında bile hayattan çok keyif alan insanlardı. Mecit Hoca her sabah kalktığında bisikletine biner en yakın yerden tandır ekmeği alır ondan sonra da numuneden somun ekmeğini alır gelir otururlardı sabah kahvaltısına. Öyle iştihala  güle oynaya yer içerlerdi ki sanki dersin o ev bir saray onlarda Karun gibi zenginler rahattılar.

Mahallenin ve herkesin Sevgilisi saygı duyduğu iki insandılar.

Hele Şadiye teyze bir zaman geldi ki evin içerisi pişiklerle  dolup taştı. Pişolar ortalıkta fır dönseler de ne Mecit Hoca ne de bizim Bağdatlı Şadiye teyze kırılmasın darılmasın diye ses çıkarmazlardı.

Ve o yıllarda Şadiye teyzenin o pişiklere karşı duyduğu muhabbet dilden dile dolanmağa başladı ve Van Halkı ona “PİŞİKLERİN ANASI” lakabını taktı. Şadiye ana oldum pişiklerin anası!  Vanda pişiklerin anası ünvanı ilk defa ona verilmiştir.

Seneler geçtiği halde onlar yine keyifle radyo dinler televizyon seyrederlerdi. Onlara gıpta ile bakar onlar gibi olmağa imrenirdim hep.

Onlar o yaşta bile Ferhat ile Şirin, Kerem ile Aslı gibi birbirlerine muhabbet besleyen sanki daha gençlik yaşlarında imiş gibi hareket ederlerdi.

Ne yazık ki bir zaman sonra önce Mecit Hoca daha sonra da Şadiye Teyze bu fani hayata veda ettiler.

Onlar bu gün hayatta olmasalar bile hala Van’da onları hatırlayıp anınca hayırla yad eden rahmet okuyan nice insanlar da yok değil.

Allah ruhlarını şad mekanlarını cennet kılsın inşallah.

İşte onları anarken birdenbire onları anma adına Van şivesiyle bir muhabbetli yazı yazmak istedim.

İşte buyurun hep beraber varalım Mecit Hoca ile Şadiye teyzenin hanelerine bakalım ne diyorlar!

MECİT ĞOCA:

Ğanım men çarşıya gidacağam. İnşallah öğlen namazını büyük camide gılacağam. Ağ gariığtıyarlığ da başa bela. Bu gün cumadır mubarekgündür..Beletırındazgetmağ lazım.

Geçen hefte Küçük Camiye getmiştim Hafız Hemdi efendiekrabaheklerindenbehsetti. Allah imanını kamil etsin vaz-ı nesihatıçoğğoştur.

Emme ve lakin şığ Reşit Efendiyi dinlemağdağoştur.  Ele cesur ğocadırheç kimseden gorğmadangonişi vaaz veri. Şığbaba  gonuşanda içim ele biğoşoli ki diyem bu hefte büyük camiye gidim.

ŞADİYE TEYZE;

Herif vağıt hele erkendir. Bağ hele sen daha ebdes bile tutmamışsan. Daha sela da oğunmadı men legenleıbrığı getirim sen ebdestin tut. Ondan sonra var git selametle.

Yalnız sana bi şey diyim. Öğleden sonra bizim keveni Güllü bacı gelacağğamurtutacağ inşallah yarın sabah tandırda ekmek yapacağığ.

Biz dün Elo dayıya buğdayı verdığ telisleri aldi götürdü öküz arabasıla bu vağıtoldi hele gelmedi.

Elo Dayı gelmese biz nece ğamur tutacağığ?

Sen camiye giderken Elo dayıya da uğra bağım niye bele gecikti?

Oni evde bulamazsan Akköprüyeget orada muhakak Nalbantoğlu Degirmanındanget sor bağım hele niye gecikmiş

MECİT ĞOCA;

Şadiye ğanım sen heç tasalanma. Şimdi yetişmez men cumadan sonra gider bu işi hal ederem. Herhal Elo dayının çoğ işi çığtı ki bele gecikti. Külbaş netsin her gün öküz arabası ile çoğ buğday apari ve bi o gederde getiri geriye.

Bibağçıvan mehlesidir bi de Elo dayı beçaraancağ yetişi. Ğanım sen men gelene geder tandır evine bağ tendirinkülvesinieyicepağlağeçirdeği, köseviyi, mazrakayıbi elden geçir.

Zati şeşme, kemre , fışgi çalı, çırpı çoğ var dert etme ğanım.

ŞADİYE TEYZE;

Ğoca men diyem ki; Tandır ekmeği ile biraz da gavutlu çeçemi yapsağ? Biraz da taptapayapağRehmetli Cemal Ğocanıngarisi Nuriye Ğanıma da biraz göndersağ. Cemal Ğocaöldi o garida ele bi başına perişandır.Allah razı olsın Hacı Süpi efendinin bi barakası vardı aldı apardı onu oraya götirdiğeyrine kirada almıyıehtiyaçlarını da garşılıyı. Zaten eski banka sokağı helgi de çoğeyilerheçoni darda gomiyilar.

Başmuallim Ziya Bey de Cemal Ğocanınarğadaşıdi o da elakadaroli. Mehledeki gonigomşi da Fatma anamıza gomşi olarak sevabına, bulaşığına söküğüne dikişine hep el atılar. Diyem onun payını de sonra ayırağ ölmüşlerin ğeyrine apar sor ne ihtiyacı varsa da sıro sual et yapağyetiştirağ.

MECİT ĞOCA;

Şadiye ğanım devir zaman bozılmiş o zevelligari saçını süpürge etti çocuğlarini adam etti şimdi oğulları gapısına uğramiyıler. Nediyağ inşallah onlar da gıdorgıdor olalar, onlarda  balalarndan çekeler!

Nuriye Ğanımgaç sene balalarım dedi pırçeğiniağartti bağ şimdi el alem ona erzağ zerzevat apari.

Ama ne demişler inşallah onlarda balalarından çekeler gün gele onların da bellerini bit ekmeklerini it yer inşallah.

ŞADİYA ĞANIM:

Ğoca o ki sen çarşıya çığısan, Allah senin birin bin etsin inşallah. Menim  çobangolonyam da bitmiş. No’lur sen get Yahudi Muşeden mana bi dene çoban golnyası al getir.

Bi zamanlar sende men de gençtığfırıldağtığ lavanta sürünürduğ şimdi çoluğ çocuğa garıştığ ne aklımıza ğorozlu ayna geli ne de gülligrem..

Bi varımız yoğımız çoban golonyası. Ha bide mana kirli Hemdodan biraz tarçın hevlican zencefil al soğuk almışam geynetip içim belkim biraz eyi olıram.

MECİT ĞOCA:

Gari senin istedığıngolonyaolsın daha üç aylığımı yeni almışam sen emret. Kirli Hemdoyada gider dedığlarını da alıram. Ha sen geçenlerde leçek istemiştin de bağım ne rengolsın onu da alım getirim gelende.

ŞADİYE ĞANIM.

Ğoca o ki alacağsanaçığ sarı olsin. Heç değilse mevlitlere gidende başıma örterem. Zati  hefteyeMuhbet ezenin mevlidi var Refiyeğanım da gelecağ mevlit oğumağa o zaman daha ğoş olur.

MECİT ĞOCA:

Ğanımvağıtyağlaştı. Camiye getmağvağtıdır. Getir menim leğenimi ve misinimiebdestimitutimartığ. Gel şu erik ağacının dibinde ebdes alım, ebdes alana su dökmağ sevaptır. Emme velakinebdessuyunide ağacın dibine dökmağ da ayrıca sevaptır. Ama nedağ şimdi çoği bunu yapmıyı. Olsun biz yine yapağ ölene gadar inşallah.

ŞADİYE ĞANIM;

Herif Allah senin cumanı gabul ede Allah seninde menimde eğrete göçenlerimize bu mübarak saatler hürmetine rehmet ede. Herif get ayağın daşa değmesin, Allah birini bin etsin herif .

MECİT ĞOCA;

Gari Allah senide Fatma anamıza gomşi ede inşallah. Men senden razıyam Allah da  senden razı ola.

Men gidiyemartığ sen galselamatle.

Yazarın Diğer Yazıları