Ümit Kayaçelebi

İşte hayat ve Sait Ebinç

Ümit Kayaçelebi

Van’da yaşayan güzel insanlar var. Bunlar dosdoğru kalem gibi düz insanlardır. Hayatlarında yağcılık yalakalık bilmezler menfaat uğruna eğilip bükülmezler. Her zaman hak ve hakikatten yanadırlar. Ve Namık kemalin dediği gibi ‘Hak bildikleri yolda dosdoğru yürüyenlerdir’

İşlerini düzgün yaparlar ve asla şovmenliğe soyunmazlar sanatçı ruhu ile günü kurtarma diye bir dertleri yoktur. Her şey sanat içindir ilkesiyle yola çıkarlar ve asla viraj almazlar.

Böyle insanlar Van’da çok olmasa da az da olsa vardır ve onları da ancak onlar gibi olanlar bilir ve takdir ederler. Onların alkışlanma diye bir dertleri yoktur. Alkışlanmak için yazmazlar ve alkışlanmak için konuşmazlar.

Van’a baktığımız da nesli tükenmeye yüz tutan sanatçılardan biride benim aziz dostum kardeşim dediğim sevgili Sait Ebinç’tir.

Gerçekten kelimenin tam manası ile Van sevdalısı, iyi araştıran kendine has üslubu ile bu Van’ın güzelliklerini hemşerilerine okuyucularına haz alabilecekleri şekilde aktararak o güzel yazılara imzasını atan biri olarak sait hoca Van’da kim ne derse desin benim en takdir ettiğim bir kişi ve usta kalemdir.

Seneler evvel tanıştık ve o günden bu yana konuşuruz görüşürüz bilgi ve malümat babında paylaşırız. Van’da yazıları okunacak ve sohbeti dinlenecek biri olarak bu gün Van’ın hayatında önemli bir yer tuttuğu gibi yarın  gelecekte de geçmiş Van’ı gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktaracaktır buna inancım sonsuzdur.

Sait Ebinç’te şu anda yaptığı ciddi çalışmalar ile bu işeten anlayanların nezdinde yazdıkları ve sohbetleri her zaman hüsnükabul görmektedir. İşin erbabını ancak ehil olanlar anlıyorlar ve takdir ediyorlar. Aksini beklemek ata et ite ot vermeye benzer.

Herkesin sizi anlamasını sizi takdir etmesini sizi alkışlamasını bekleyemezsiniz. Ve Van’da da herkesin sizi anlaması da mümkün değildir. Sizi sevmeyen sizden hoşlanmayan insanlarda vardır ve bunlar da asla va kata sizi önde sever gibi görünseler de arkada hep size buhtandan geri kalmazlar.

Sait Hocanın güzel bir kitabı çıktı. Daha görmedim almadım ve alacağım mutlaka. Van’a kendi üslubu ve tarzı ile yaklaşarak farklı anlatımı ile şipşirin bir Vanı tasvir ettiğini iyi biliyorum.

Sosyal medyada bir paylaşımında Van’daki gazetelerin ve bazı medya kuruluşlarının kendisinden yaptıklarından ve dolayısıyla çıkan kitabından bahsetmediklerinden bahisle çok kırıldığını ve üzüldüğünü belirtmiş.

Muhterem dostum Bunlar ne beni anlarlar ne seni nede bizim gibi olanları anlamazlar. Anlamalarını beklerseniz daha çok üzülürsünüz. Kitap okumayan okuyanları dinlemeyen ilimden irfandan bi haber kültür sanatın ne olduğunu anlamayan ve bilmeyen sosyal medyadan hiçbir şey beklemek ham hayaldir.

Aylarca hatta senelerce  bir kitap yazmak için gecenizi gündüzünüze katarsınız kütüphanelere gidersiniz hatta araştırma babında insanlar başka şehirlere giderek mükemmel bir eser vücuda getirmek için uğraşırsınız ama nafile.

Ne anlayan vardır ne de takdir eden. Çoğu anlamaz ancak sizi anlayanlar anlar..Ben kaç kitap yazdım senelerdir panel, konferans, etkinlik, radyo tv daha neler neler yaşadım ama hiçbir zaman da umduğum ilgi ve alakayı bi hakkın görmedim. Sende göremeyensin. Ağabeydik gubidik bir dünyada insanların göbeğini kaşıyan sanatçı müsfettelerinin peşinde koştuğu bu alemde seni ve beni kim takar kim tanır?

Ama olsun sen yinede üzülme bana göre daha gençsin ve inşallah daha Allah sana sağlık versin çok güzel şeylere imza atacaksın Van’ı tanıtmada anlatmada Van’ın senden beklentisi çoktur.

Yeni kitabınız da hayırlı olsun ve daha nice kitaplar yazmak için rabbim sana sağlık ve sıhhat versin kendim ve Başkanı olduğum Van Yazarlar Birliği olarak seni yürekten kutluyorum.

İyi ki varsın aziz dostum.

Yazarın Diğer Yazıları