Ümit Kayaçelebi

İŞTE HAYAT VE ÖZÇELİK OKAYER

Ümit Kayaçelebi

Bu günkü yazımda Van’ın yetiştirmiş olduğu ve bağrından çıkan müstesna insanlardan biri olan ve halen  hayatını İstanbul’da sürdüren ama kalbi her daim Van’da atan gerçek Van sevdalısı ve Van’a geçmişte her alanda bir çok hizmetlerde bulunan Doktor Muhterem Özçelik Okayer ağabeyimden bahsetmek istiyorum.

Değerli üstadımız hayatı dolu dolu yaşamış ve engin hafızası ile bu gün konuştuğunuzda size dünü adeta tasvir ederken bir film şeridi gibi gözlerinizin önünde canlandıran farklı bir anlatımı olan ve hissederek anlatan birisidir.

Kendisi ile bir araya geldiğimizde eski Van’la alakalı merakı mucip olan bazı şeyleri kendisinden sorduğumda o da kendi üslubuyla bana anlatır sağ olsun.

Bu arada bir gün kendisi ile sohbetimizde Hocam dedim araştırdığım kadarıyla Van da bir üniversite kurulması ile alakalı olarak sizinde bazı çabalarınız olmuş ama bu konuda kimsensin bir malumatı yok ve sizin o zamanki gayretiniz adeta yok sayılmış gibi dediğimde şöyle cevaplandırdı;

Van’da bir üniversite kurulması ile alakalı olarak Atatürk 1 Kasım 1937 de Büyük Millet Meclisini açış hitabesinde,

Doğu Bölgesi için Van Gölü sahillerinin en güzel bir yerinde ilkokulu ve nihayet Üniversitesi ile modern bir kültür şehri oluşturmak yolunda şimdiden faaliyete geçilmelidir. demiş.

İşte o senelerde o  zamanki Maarif Vekili Saffet Arıkan’ı gerekli yer tetkiki yapması için Van’a göndermiş ancak zamanla yapılan çalışmalar neticesinde müspet bir gelişmede olmamıştır.

1940 lı yıllara gelindiğinde şöyle bir şey var, her yıl bir şehirde Üniversiteler Haftası yapılmakta.

Bu 5.Üniversite Haftasının Van’da yapılması kararlaştırılıyor. Dolayısıyla 5. Üniversite Haftasının 7 Ağustos ile 12 Ağustos tarihleri arasında Van’da yapılması ile alakalı olarak

Üniversite Rektörü Ord.Prof.Dr.Tevfik Sağlam riyasetinde ;

Ord.Prof.Sıddık Sami Onar,

Ord.Prof.Hamit Nafiz Pamir,

Ord.Prof.Sedat Tavat,

Prof. Muhittin Erel,

Prof. Ekrem Şerif Egeli,

prof. Ahmet Erdel,

prof. Arif Müfit Mansel,

Prof.Naşit Erez,

Doç.Hıfzı Timur,

Doç.Cemal İzzet Tükin,

Doç.Halit Ziya Konuralp ‘ten müteşekkil bir heyet Van’a gelecekler.

Lakin o yıllarda bu günkü modern vasıtalar yok uçakla gelmek bile bir mesele. Buraya gelecek uçak önce   Sivas’a varıyor, ondan sonra Erzurum’a vasıl olduktan sonra heyeti umumiye Van’a gidecek fakat o yıllarda böyle yüz kişilik uçaklar da yok. Uçak dediğin sadece 6 kişi alabiliyor. Oysaki heyet altıdan ziyade.

Bu kez ne yapalım ne edelim derken heyeti içtimaiyeyi ikiye bölüp öyle gidilmesi kararlaştırılıyor.

Ve ilk kafile sabah dokuzda ikinci kafilede 12 de hareket ettikten sonra heyeti umumiye Van’a vasıl oluyorlar. İlginçtir Erzurum Van arası havada 1.5 saat sürüyor.

Van’a vasıl olan heyeti o günkü Van Valisi Hamit Onat,Kumandan Rasim Saltuğ, Devrin Belediye Reisi Şükrü Yörük , Cumhuriyet Baş Savcısı  Kemal bey ile devrin idarecileri  ve kalabalık bir halk topluluğu heyeti karşılıyorlar.

Vana gelen heyet ikinci gün Rektör Tevfik Sağlamın haftayı açış konuşmasını yaptıktan sonra Van’daki ilk Konferansı Ord.Prof.Sıddık Sami Onar veriyor. Aynı gün Belediye Reisi Şükrü bey misafirlerin şerefine  Halkevinde bir yemek ziyafeti düzenleniyor. Diğer günlerde de heyetteki Pof. ve Doçentler kendi ihtisas alanlarında halka konferanslar irat ediyorlar.

Bu arada boş zamanlarda mutat vasıtalarla Ahlata gidilip geliniyor, Van Kalesi geziliyor akşamları ise Şehir Kulübünde ve diğer mekanlarda misafirlere izzeti ikramda bulunuluyor.

Neticeten Van’a gelen heyet Van’da kaldıkları zaman sürecinde çok güzel intibalarla  Van’dan ayrılıyorlar.

İşte o yıllarda tabii ki ben tevellüdüm itibariyle yoktum fakat daha sonra yaptığım araştırmalar ve bizatihi devrin yaşayan önemli şahsiyetleri yaptığım görüşmelerle olan hadisatı o günleri yaşamış gibi  tespit etmişimdir.

Heyetin Van’a geldiği günlerde tesadüfe bakın ki   Van’a gelen o zamanki Türkiye’nin en namlı Fotoğrafçılarından olan Foto Süreyya da  Van’da gezip dolaşırken hem resim çekiyor hem de aldığı notlarla güzel bir mecmua tertip ediyor. Bu arada üniversite haftasını da yakinen takip ediyor.

<Doğunun incisi Van> isimli dergisinde de Üniversiteler Haftasının Van’da kutlanması ile ilgili olarak da  şöyle yazmış;

‘ İstanbul Üniversitesi 5.Haftasını 1944 de Van’da kutlamıştır..Rektör Dr.Tevfik Sağlamın riyasetinde gelen üniversite heyeti bütün Vanlılar tarafından saygı ile karşılanmıştır. İyi intibalarla İstanbul’a dönen Üniversite Heyeti Vanlılar arasında da unutulmaz tesirler bırakmışlardır’

Yine o günlerde Van matbuatına baktığımızda bu hadiseyi o günkü Yeni Yurt şimdiki Vansesi Gazetesi münteşiri Perihan ailesi ve Kitapçı ailesi Van basınında en kayda değer şekilde nakletmişlerdi. Dönemin ulusal gazetelerinden Cumhuriyet, Ulus gazeteleri ve yerel gazete Yeni Yurt daha sonra ismi Vansesi olarak değişen Yeni Yurt gazetesinde yayınlanmıştır.

Bundan sonra Van’da bir Üniversite Kurulması adına bazı girişimlerde bulunanlar oldu ise de maalesef neticeye varılmadı ve sonuç olarak Erzurum da üniversite kurulurken Van beklemede kaldı.

Bu duruma her kes gibi ben de üzülüyordum haliyle ne yapabiliriz ne edebiliriz diye düşünürken aklımıza bununla alakalı olarak bir dernek kurma fikri zail oldu. Bende arkadaşlarımla görüştüm ve sonuç olarak bir dernek kurma noktasında buluştuk ve anlaştık.

Ne olursa olsun Van’a bir Üniversite kurulması noktasında bir şeyler yapılmalı ve bir adım atılmalıydı. Bizde aynen öyle yaptık.

1968 yılında Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği’ni kurmayı başardık. Kurduğumuz dernek önce Tayyar Dabbağoğlu ve bilahare Dr.Ertuğrul Yeğinaltay’ın gayretleri ve himmetleriyle uzun yıllar faaliyetini en güzel şekilde sürdürmüştür.

Tabi ki bu derneği kuranlardan biri de benim. Lakin çoğu hemşerilerimiz bunu bilmezler. Çünkü o zamanın önde gelen kahramanları o ilk öncüleri zamanla adeta unutulmuşlardır.

Ama gerçek olan o ki ben ve arkadaşlarım Van da bir üniversite kurulması için en çok çaba sarf eden insanlar olduk. Bilinse de bilinmese de hal böyle.

Hiç değilse Van da Erzurum Üniversitesine bağlı bir  Fakültenin açılması bile çok sevindirecekti bizi. Ben ve dernek arkadaşlarım 1981 yılında devrin Reisi Cumhuru Kenan Evreni ziyaret ederek Van’da Atatürk’ün de talimatı ve emriyle kurulması icap eden Üniversitenin kurulması için gittiğimizde Van da bir Üniversitenin kurulması için gerekenin yapılacağı hakkında aldığımız müjde ile Ankara’dan Van’a döndük.

O gün Kenan Evren’e gittiğimizde heyette benimle birlikte Emekli Albay İzzettin Sarı murat, Dr. Sadettin Özok Bankacı Yıldız Sarımurat vardı.

İşte şimdi belki de bazıları bilmez bu Üniversite kurulması ile alakalı safahatı bende bilsinler istedi.  Bu işe emek sarf eden işin mimarları aslında bizdik.

Çünkü bu Üniversite Vana gelip kurulmuşsa 1968 yılında arkadaşlarımla birlikte kurduğumuz o üniversite derneğinde benim de emeğim çoktur.

Bizler Vanı seviyorduk ve Van’a evvel emirde bir Üniversite kurulmasını çok arzu ediyorduk ve nihayet bu gün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin kurulmasında bir harcımız bulunmuşsa bana ve arkadaşlarıma ne mutlu.

İşte böyle dostlar bu üniversite hikayesini de  burada noktalarken duayen hocamız Dr. Özçelik Okayer ağabeyimize sağlık ve afiyetler dilerken yaptıklarınızda emeklerinizde asla kaybolmayacaktır  üstadım diyorum..

Tarih sizi de bizi de zaman gelecek altın harflerle yazacaktır..

Yazarın Diğer Yazıları