Ümit Kayaçelebi

İŞTE HAYAT VE MUSTAFA İLGÜN

Ümit Kayaçelebi

‘Mirza Latif Efendi bir garip kişi

Ali Saraçoğlunun da kel idi başı

Cemal Kahvecioğlu’nun yoktu bir eşi

Bir başkaydı eski Banka Sokağı.’

Efendim, işte hayat dedik ve bu günde Mustafa İlgün’den inşallah bahsedeceğim. Zaman değişti devran değişti artık Van bir metropol kent görünümünde. Kimsenin kimseyi tanımadığı, kimsenin kimseyi takmadığı bir zamanda yaşıyoruz. Ama biz Van’a hizmet edenleri asla unutmadık ve unutmayacağız. Yeri ve zamanı geldiği zaman herkesi anmaya devam edeceğiz.

Ama Van da hayat bizimle başlamadı ve bizimle de bitmeyecek. Bizden sonra da gelecekler olacak ve onlardan sonrada bu hayat kıyamete kadar sürüp gidecek. Burada aslolan giderken bir hoş seda bırakıp gitmek ve ebedi aleme intikal ettikten sonrada hayırla ve dua ile yâd edilmek.

Bu da maalesef her Allahın kuluna nasip olmayan bir şey. Ben bu gün neden oldu da herkesi değil de sıradan birini değil yazıma Mustafa İlgün’ü konu ettim?

Mustafa İlgün ağabeyim her şeyden evvel o bir zamanların dillerden düşmeyen Vanın en maruf ve mümtaz şahsiyetlerinin ikamet ettiği Eski Ziraat Bankası Sokağının yani bizim aziz komşularımızdan birisidir. O yaş itibariyle benden büyük olduğu için ona ağabey diyorum. Biz çocukken o Van Belediye Başkanlığında memur olarak çalışıyordu. Ama sıradan bir memur değildi.

 O her zaman her dönem Belediyenin beyin takımından biriydi. Yani Mehmet Metin, Selahattin Şanal, Hamdi Özel, Fikri Altaşlı, ve daha aklıma gelmeyen bir sürü önemli şahsiyetlerin belediyenin üst düzey vazifelerde bulunduğu yıllarda işte o zamanın vazgeçilmezlerinden biriydi Mustafa İlgün. Mevzuata çok sıkı hakim ve işinde asla taviz vermeyen ve Belediye Reisleri tarafından her zaman takdirle taltif edilen ve isminden övgüyle söz edilen biriydi Mustafa İlgün.

Kendini yetiştirmiş donanımlı  amirlerden, şeflerden biriydi. Her dönemde hangi Belediye Başkanı gelirse gelsin her zaman onun en mühim vazifeler verdiği ve verilen vazifeleri ifa eden biriydi.

Ancak sosyal hayatta da Vanın her yanında sosyal aktivitelerde görülen biriydi ki sporu çok seven ve sporla da daha doğrusu futbolla iç içe olan biriydi ve Van spor kurulduğu zaman ona en çok emek sarf edenlerden biri olarak her zaman anılmaktadır.

Malumunuzdur ki 1974 yılında Van Gençlik ve Şengençler bir araya gelerek Van spor kurulduğunda o yıllarda Belediye Reisi olarak Rahmetli Tayyar Dabbaoğlu bu işe çok emek vermiş ve belediye de Mustafa İlgün ağabeyimizin ziyadesiyle katkıları olmuştur. Tabi zaman içerisinde Van Sporun yönetimlerinde de bulunmuştur. Daha ileri yıllarda yine her zaman sporla daha doğrusu futbolla hep iç içe olmuştur.

Van’da her olayın ardında birçok gizli kahramanlar olmuştur onlar asla bilinmemişlerdir. İşte Mustafa Ağabeyi de futbol camiasında bu yüzden birçoğu bilmez fakat bilen bilir ve biz biliriz.

Bu yüzden önemsediğim için mahallemizin ileri gelenlerinden Latif amcanın oğlu olduğu için birçok hatıralarımıza hürmeten bu gün birkaç satırla da olsa ondan bahsetmeyi bir borç bildim.

Kayda değer unutulmayan bilgili ve kültürlü birisi olduğu için belediye de uzun yıllar şanla şerefle vazife yaptığı için ve aynı sokaklı olduğumuz için Mustafa İlgün Ağabeyimi bu gün burada anmaktan ifade etmekten bahtiyarlık duydum.

Kim olursa olsun geçmişte Van’da her hangi bir alanda yaptığı hizmet ne olursa olsun hizmet erbabını anmak bizim için bir vefa borcudur. Bu manada Mustafa İlgün ağabeyimizi de burada anmak ve sizlere tanıtmaktan dolayı mutluyum.

Allah herkese böyle anılmak ve yad edilmek nasip etsin. İşte hayat böyle bir şey güzel yaşarsanız bir gün de böyle birileri de sizi böyle güzel anar.

Sağlık ve mutluluk dolu yaşantılar dilerim Mustafa ağabeyim.

Hey gidi günler hey.

Yazarın Diğer Yazıları