Ümit Kayaçelebi

İşte Hayat ve Mehmet Özkaya

Ümit Kayaçelebi

Değerli dostlar ben bu gün size değerli bir sanatçımızdan Türk Sanat Müziğinin bu gün en önde gelen seslerinden biri Mehmet Özkayadan bahsetmek istiyorum. O seneler evvel buradan gitmiş ve İstanbul’a nakli mekan etmiş olup kendisiyle tanışmamız 2008 yılında oldu. O güne kadar kendisinin Vanlı olduğunu da bilmiyordum. Kendisi bir Radyo programında Vanlı olduğundan bahsedince o günden sonra kendisini daha bir ilgi duyarak takip etmeye ve dinlemeye başladım. Derken bu Radyo ile olan muhabbet bu gün kadim bir dostluğa dönüştü.

Dilerseniz kendisinin neler yaptığını bir biyografi ile size takdim ettikten sonra hususi sohbetime devam edeceğim inşallah.

Mehmet Özkaya

Mehmet Özkaya, Türk Sanat Müziği ile ilgili çalışmalarına Ankara Türk Müziği Derneği'nde başladı. Doğan Koçer, Yılmaz Pakalınlar, Feruzan Esmergül, Ferit Sıdal, Ahmet Hatipoğlu, ve Metin Everes gibi isimlerden nota, solfej, şan ve repertuar dersleri alan Özkaya, 1990 yılında açılan sınavla TRT'ye girdi.

Çankaya Üniversitesi'nde Türk Sanat Müziği Korosu oluşturan Özkaya, aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak Klasik Türk Musikisi uygulamaları ve ses eğitimi dersleri verdi.

Halen Boğaziçi Üniversitesi, Halk bank, Fenerbahçe mahallesi Gönüllüleri ve Örnek al Musiki Topluluğu Türk Sanat Müziği Korolarını çalıştırmakta olan Özkaya'nın TRT Repertuarı'nda ve Mesam'da kayıtlı pek çok bestesi bulunmaktadır.

İTÜ'de verdiği konser kayıtlarından oluşan "Senfonik Türk Müziği Konseri" albümü ile, Avrupa Gazeteciler Derneği 2010 Yılı ''En İyi Türk Sanat Müziği Sanatçısı'' ödülü ve 2011 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "3rd The First" ödülünü almıştır. "Çağdaş Müzik Orkestrası Konseri" adlı 2. albümü ile Türk Müziği'ne çağdaş bir yorum getirdi.

Kısaca sanat hayatı böyle ancak şu anda da yine dur durak bilmeden çalışmalarına devam etmekte sevgili Mehmet Özkaya hususen sık sık görüşmekteyiz. Bir ağabey kardeş münasebetimiz var.

Ben oldum olası ta 50 li yıllardan beri hep radyo dinlerim. TRT den başka radyoda dinlemem ya TRT Nağme ya da TRT Türkü favorimdir. İşte bu radyo programlarında Özkayayı o zamanlar Örnek Al Musiki Cemiyetinde iken yolumuz kesişti.

Onun her radyo programında Van’dan selamlarımı ilettim ve böylece tanışmış olduk. İyi ki de tanışmışız ve ondan sonra buradaki musiki alemindeki arkadaşlara bahsettim ve böylelikle bir gönül köprüsü kuruldu.

Bu arada bende Mensubu bulunduğum Van Türk Sanat Müziği Derneğindeki arkadaşlarla da tanıştı ve derken bizim konserlere de misafireten katıldı.

Sonraları İstanbullu dostları ile de Van’a gelerek konserler verdi. Hatta deprem günlerinde sevgili Murat Oto dostumuzun düzenlediği “Van için bir beste” yarışmasına da katıldı eserleriyle.

Türk sanat Müziği severler onu Televizyondaki Lacivert programında da uzun süre zevkle ve keyifle izlediler bende izledim tabi. Çalıştırdığı korolar, konserler, radyo programları bestelerle haşır neşir olan sevgili Özkaya Van için çok müstesna bir değerdir ve kendisi ile ne kadar gurur duysak azdır.

Sesin sazın sözün bu gün neredeyse bitme ve tükenme noktasına geldiğimiz bu günlerde böyle sanatçılara gerçekten çok muhtacız.

Vanlı olarak Mehmet Özkaya bu gün sanat camiasında çok saygın bir sanatçıdır. Ben onu şahsen çok seviyor ve iftihar ettiğimi kendisine defaten söylemişimdir. Çünkü o bu iltifatlara ziyadesiyle layıktır.

Farklı tarzı ve yorumlarıyla kendi besteleriyle albümleriyle çalıştırdığı korolar yetiştirdiği talebeleriyle medarı iftihar bir Vanlı sanatçı kardeşimizdir sevgili Mehmet Özkaya.

İyi ki varsın sevgili Mehmet Özkaya Van ve Vanlı seninle her daim gurur duymakta ve duyacaktır da.

AKŞAM OLUNCA

Mehmet Özkaya kardeşime ithafen.

Bağrımızı yakan Nice türküler

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

Hüzün ve neşe dolu nice şarkılar

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

**

Belgin Erol ile Ela Altın’ı dinle

Güler Basu Şen’den klasik dile

Yaşar Özel ile duygular dönüşür sele

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

**

Tahir Aydoğdu’nun kanunu dinleriz

Murat Kadir Gök’ün kemanıyla inleriz

Erol Gönüldaş’tan bir taksim isteriz

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

**

Arife Soydemir ve Kezban Göçmen

Göksel Durna ve Taner Özmen

Aylin Gençtürk’üde yazalım hemen

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

**

Aysun Gültekin’in sesi bir başka

Hayal Has da insanın düşürür aşka

Muzaffer Ertürk de salar firaka

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

**

Kimi yirmi, kimi yetmiş yaşında

Bir an evvel ulaşma telaşında

Pür dikkat kesilirler radyo başında

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

**

Göksel Durna ne hoş şiir okuyor

Dilek hanım bir bülbüldür şakıyor

Arife Soydemir de neşe saçıyor

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

**

Telefonlar açılır fakslar çekilir

Sizleri dinliyoruz biliniz denilir

Bazen bir şarkı, bir türkü istenir

Her gün Radyo Dörtte akşam olunca

 

Yazarın Diğer Yazıları