Ümit Kayaçelebi

GAZETECİLİK YILLARIM

Ümit Kayaçelebi

Gazeteci olmamdan dolayı geçmişte hem muhabir hem de muharrir olarak gazetelerde bulunduğum yılları hatırladım.

Güzel zamanlardı ve güzel insanlar bu işin başındaydılar hepsi birbirinden değerli bu işin erbabı kimselerdi.

Gazeteciliğin 1930 ve 1940’lı yıllarını yaşım itibariyle bilmem kabili mümkün değil çünkü o yılları yaşamadım.

1950 den bu güne kadar olan safahatını gayet iyi bilen ve içinde olan biri olarak çok net bir şekilde hatırlıyor ve biliyorum.

Mahalli gazeteler olarak en eski gazete elbette ki Vansesi’dir. Onun akabinde gelen İki nisan, Van Postası, Serhat Gazetesi.

Tabi ilerleyen zaman içerisinde taka tukalar bitti ofset gazeteler onun yerini aldı o yazımıza bahse konu değil.

Üstatların gazetelerin köşelerini yazılarıyla renklendirdiği yıllar.

Kimler Yok ki?

Büyük Mütefekkir Seyit Ahmet Arvasi

Ahmet Kuralkan

Kaya Kayaçelebi

Tayyar Dabbağoğlu

Enver Dilaver

Mevlüt Okayer

Şerafettin Sırlıoğlu

Üzeyir Davutoğlu

Ali Laleci

Ve daha bir çok muhterem büyüklerimiz. Hepsi bu kadar değil elbet  ama benim aklımda kalan bazı isimleri zikretmeye çalıştım.

Vansesi’nin kurucusu rahmetli İlyas Kitapçı ama daha sonra gazeteyi Haydar Perihan’a devrediyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurucusu merhum Remzi Perihan gazetenin başına geçerek vefatına kadar gazetenin imtiyaz sahibi olarak Vansesi’nin bugünlere gelmesini sağlamıştır.

İki nisan Gazetesinin sahibi Nail Başıbüyük daha sonra Vezir Baş’a devretti

Van Postası sahibi ve kurucusu Fikret Akyol. Bilahare Gazeteyi Gazetenin emektarı Turan Şahinbaşa devretti.

Serhat Gazetesi Kurucusu Demiray Şaşihüseyinoğlu. Gazete 1980 ihtilalinde kapandı ve yayın hayatına son verdi.

İşte o yıllarda gazetelerin içerisinde yer almak çok zordu. Ancak 70 li yıllardan sonra arkadan gelen gençlerde gazetelerde yer almaya ve yazmaya başladılar. Mesela benimle rahmetli Şahin Akçap Serhat Gazetesinde çok beraber olduk.

Yukarıda ismini zikrettiğim insanlar ve ismini hatırlamadığım o yazarlar da hakikaten kalem erbabıydılar. Onları anmak ve hatırlamak bizim için bir vazife ve gönül borcudur.

Biz o ustalardan feyiz alarak bu günlere geldik. Onlar bu Vanda ki basının temel taşları ve her zaman vazgeçilmezleriydi. Başkaları bilmese ve anmasa bile ben anmaktan bahtiyarlık duyarım şeref duyarım.

İşte o zamanlarda 1967 yılında Babıalide Sabah ta ilk muhabirlik görevine başladım. Daha sonra Bu Gün Gazetesi Yeni Asya, Her Gün, Bizim Anadolu, eski Zaman ve hatırlamadığım bir çok gazetede muhabirlik yaptım Tabi ilerleyen zaman içerisinde yaşlanınca haliyle muhabirliği bırakıp muharrirliğe başladım.

İşte O yıllardaki Gazeteci Arkadaşlarım;

Yalçın Kitapçı Milliyet Gazetesi

Enver Acar Hürriyet

Faruk Turhan Günaydın

İsmet Arslan Tercüman

THA Salih İnsel

Başka muhabirlerde vardı ama şu an itibariyle hatırlamıyorum. İşte alet edevatın olmadığı yıllarda taki 1983 yılına kadar bir yandan memuriyet yaparken bir yandan da acizene muhabirlik yaptık daha sonra muhabirlik görevini bıraktım. Bu kez kalem erbabı olarak Van’ın mahalli gazetelerinde ve ulusal basında yazı ve şiirlerimle yer almaya başladım.

Derken bu günlere geldik. Elbette ki şu an yine köşe yazarı olarak gazeteciyim bu işime devam ediyorum.

Şu anda Van da yaşayan en eski muhabir ve muharrir olmak benin çok mutlu ediyor çünkü geride şanlı 53 yıllık bir geçmişin sahibiyim.

Bu arada Van’da en eski gazete sahibi ve gazeteci olarak da Turan Şahinbaş  bulunmaktadır.  Bu vesileyle görev yapmış gazetecileri yürekten kutluyorum.

Geçmişte Mahalli gazetelerde Gazete sahibi, Yazı İşleri Müdürleri, Gazete çalışanları ve gazetelerde yazılarıyla yer alan tüm kalem erbabını muhabirleri kutluyor ve ölenleri rahmetle ve hürmetle anıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları