Ümit Kayaçelebi

FEVZİ LEVENTOĞLU DEĞİL, FEVZİ LEVENDOĞLUYUM BEN!

Ümit Kayaçelebi

Fevzi amcayla ben 60’lı yıllarda Ortaokul sıralarında iken tanışmıştım. Daha sonra, Eğitim Araçları, Van Folklor Derneği, Yardımseverler Derneği, Van’da ki mahalli  televizyon ve radyo proğramlarında ,Van Spor, TRT çekimlerinde Van gecelerinde birlikte olmuştuk.

Ben bir arada olduğumuz zaman  ona hep Fevzi amca derdim. Bazı yerlerde onu takdim etmek gerektiğinde isminden bahsederken işte aramızda kıymetli büyüğümüz Fevzi Leventoğlu da var dediğimde sözüm biter bitmez hemen bana döner;

-Ümitciğim Leventoğlu değil Levendoğlu…diye tatlı bir kelamla beni uyarırdı. Bende sanki inadına hep Leventoğlu der dururdum(kasten değil hep dilim sürçerdi.). En sonunda bir gün bana dedi ki; yahu dedi sen bir türlü Levendoğlunu öğrenemedin en iyisi sen hep beni takdim ederken Fevzi amca de öyle kalsın.

Ve o günden sonra Fevzi amcamız oldu kaldı.

Güzel bir ağabeyimizdi, örnek bir insandı. Hayatı seven hayatı güzel yaşayarak bir ömür sürdü. Lakin hayat ebedi değil. 14 Şubat 2012 tarihli gazeteler aynen şöyle yazıyordu.

“Van'ın 'kültür adamı' olarak bilinen eğitimci Fevzi Levendoğlu (85), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Van'ın eğitimine, kültür hayatına ve halk oyunlarına emek veren, türkü ve derleme yapan, çalışmalara kaynak kişi olarak katkı sunan Fevzi Levendoğlu, depremlerin ardından gittiği Aydın'dan memleket hasretine dayanamayıp geri döndü. Ancak gelir gelmez rahatsızlanarak Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Levendoğlu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Vanspor'un kurucuları arasında bulunan ve Van'ın amatör takımlarından Şengençler Kulübü'nde top koşturan emekli öğretmen Levendoğlu, 30 yıl süreyle kurucusu olduğu Türkiye Yardım Sevenler Derneği'nin başkanlığını yapmıştı. – VAN”

Kimler geldi kimler geçti derken Fevzi Amca da bu alemden göçtü gitti. Geride kalan onun yaptıkları ve bizlerle olan anıları. Fevzi amca haliyle benden büyüktü. Aramızda 23 yıl gibi bir zaman olduğu halde her zaman benimle birlikte olmaktan keyif alan ve benimde onunla birlikte olduğum zaman keyif aldığım bir insandı.

Çok anılarımız oldu çok hatıralarımız var ama hepside bu günkü gibi taptaze.

Fevzi amcayı ben Atatürk Lisesinde okurken öğretmen olarak tanıdım. Bize yurttaşlık Bilgisi Dersine geliyordu ve notları boldu. Baba gibi bir hocamızdı.

Derken Fevzi amcayı biz milli bayramlarda eğitim araçları başkanı olarak ekibiyle törenlerde ses sistemleri ve kürsü kurma vs. gibi işlerin başında ve bazen de kürsüye çıkıp halka hitap ederken görmeye başladık. Ne kadar milli bayram kutlaması olsa hep onu orada görürdük.

Ayrıca kendisi çoğu zaman da bizim rahmetli Kaya Kayaçelebi amcamızın başkanı olduğu Vanı Tanıma ve Tanıtma Cemiyetinin olduğu yere gelir orada  Kaya amcayla ve misafirleri ile sohbette bulunurdu bazen bende orada olduğumda onları pür dikkat dinlerdim. Eski yıllarda Kaya amcanın mekanı Van’ın ileri gelenlerinin en sık uğradığı bir yerdi hatta dergâh sayılırdı.

Öğretmenlikten ayrıldıktan sonra Eğitim Araçlarına geçince bu kez servis aracıyla ilçe, nahiye ve köylere giderek oralar da eğitici ve öğretici filmleri 16 Mm.lik film makinesiyle oynatarak halkı eğitme yönünde faaliyetleri oldu.

1971 yılında ben İzmir de iken Van Folklor ekibi ile İzmir’e geldiğinde orada görüşmek nasip oldu. O yıl Akdeniz Olimpiyatları yapılırken Atatürk Kapalı Spor salonun da da Folklor yarışmaları vardı ve Fevzi Amcada kafileyle birlikte gelmişti. Kafile başkanı rahmetli Hakkı Yakupoğlu idi. Onlarla birlikte Basmahanede beraber yemek yedik. Daha sonra Kapalı spor salonunda yapılan gösterilerde her ekip bir gösteri de bulunurken Van Folklor ekibi ısrarla iki oyun oynadı ve birinci olurken ne kadar Vanlı olarak gururlandığımı asla unutamam. Daha sonra bir iki kez daha görüştük ve kafile mutlu bir şekilde Van’a döndü. Tosun Babanın o gün klarnetinin sesi hala kulaklarımda Allah mekanını cennet kılsın inşallah.

Yine 1976 yılında Van’da eğitim araçlarında 16 mm.lik sesli sinema kursu açıldığında kursa katıldım ve Fevzi babanın elinden 3.bitirdiğim için sertifika alma beni ne kadar mutlu kılmıştı anlatamam. O günde rahmetli Tarık Erdem ve Bahattin Ulugöl de sinema kursunun yapımcıları idi.

Tabi ki Fevzi amcanın birde spor hayatı var gençlik yıllarında senelerce Şen gençler de top koşturduğu gibi Van Spor Takımının 1974 yılında kurulmasında da büyük pay sahibi olmuştu. Van Spor olayında da her zaman katkıda bulundu.

Ayrıca Van Yardımseverler Derneğin de Van’da ki hanım efendilerle birlikte uzun yıllar fakir fukaraya yardım için koştu durdu. Yardımseverler Derneğinde uzun yıllar başkanlık yaparak Van halkının sevgisine ve muhabbetine mazhar olmuş bir insandı Fevzi amca.

O Van’ı severde Vanlı onu sevmez mi! Ve onu sevenler ona “Ahde Vefa” adlı bir CD hazırlayarak kendi sesinden Van Türkülerini okuttular. Katkıda bulunanlar sağ olsun.

Bazen Radyo programlarında, bazen Van’da ki mahalli televizyon kanallarında çok birlikteliğimiz oldu. Van gecelerinde cümle meşklerde onunla birlikte olmak benim içinde çok güzeldi. Bir kenti var eden şiiri, manisi, türküsü, giysisidir. Yani halk kültürüdür. Van'ın kültürel kimliğinin korunmasında, yaşatılmasında önemli emeği vardır. Fevzi Levendoğlu 1970'li yıllarda Van gölü Folklor Araştırmalar Derneği'ni kurmuş, başkanlığını yapmış. Vanlı olma duygusunu, bilincini yaşatmış ve yansıtmıştır"

Van’da her kesim tarafından saygı ve sevgi gören, Van’ın son nesil beyefendilerinden, Van türkülerine, halk oyunlarına ve kültürüne çok büyük emekler veren, Van Kedisi adına “Pişik”  türküsü derleyen, birçok halk kültürü araştırmacısına danışmanlık yapan,  2010 yılında Valilik tarafından  “Fevzi Levendoğlu Ahde Vefa Van Türküleri” CD’si çıkan, çok sayıda ödül alan eğitimci Türkiye Yardım sevenler Derneği Başkanı, gönül insanıydı merhum Fevzi Levendoğlu.

Yine Halk Oyunları ekiplerinin, oturma gecelerinin meşk mekanlarının her zaman aranılan birisiydi.Kültür Müdürlüğü tarafından yakın zamanlarda tertip edilen yemek yarışmalarında da benimle birlikte jüri üyesi olarak yarışmalara katkı sunardı. Ve o güzel anları yaşamak bana da nasip oldu.

Hoş bir insandı çok birlikteliğimiz oldu. Genelde nerede ne olsa beni hatırlar ve çağırırdı. Paylaşmasını seven bir insandı.

Fevzi Levendoğlu 2011 Van depreminde evinin ağır hasar görmesi üzerine kendisini davet eden Aydın’da ki yakınlarının yanına geçici olarak gitmişti.  Yakınlarının tüm ısrarına rağmen bir süre  sonra memleketinin hasretine fazla dayanamayarak Van’a dönmüştü.

Kalp hastası olan Fevzi Levendoğlu Van’ın o günkü durumunu gördüğü tablo karşısında kalbi fazla dayanamayarak çok üzülerek hastaneye kaldırılmış, bir süre tedavi gördükten sonra 14 Şubat 2012 Sevgililer Günü’nde çok sevdiği ata baba yurdu, toprağı Van’da hayata veda etti. Levendoğlu'nun cenazesi, ikindi namazını müteakip Boyalar Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrası Akköprü Mezarlığına defnedildi. Taziyeler ise Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki Yörük Apartmanı'nın giriş katında kabul edildi.

TRT çekimlerinde belgeseller de hep birlikte olduk. Onunla bir arada olmak bana çok keyif verirdi. Ancak ne var ki hayat kimseye kalmadığı gibi, Fevzi amcaya da kalmadı 14 Şubat sevgiler gününde o da ebedi sevgilisine doğru yürüdü gitti.

Ruhu şad mekanı cennet olsun.

Ve onu unutmadığımızı göstermek adına Fevzi Leventoğlu pardon Fevzi Levendoğlu parkını da kurarak onu ebediyen yad etme adına ön ayak olan ve bu parkı inşa eden Cemil Öztürk beyefendiyi de hiç unutmayacağız.

Ne mutlu ardı sıra bir eser bırakıp konup göçenlere.

FEVZİ BABAMIZ

 ‘Fevzi Levendoğlu’nun aziz hatırasına ithaftır’

17 Şubat 2012 .Van

Yüzü güleç dili tatlı biriydi

Van sevdalısıydı Fevzi Babamız

Hem Van’ı hem Vanlıyı severdi

Van sevdalısıydı Fevzi Babamız.

..

Her mekanda Van’ı temsil ederdi

Pişik türküsünü çok güzel derdi

Aynı zamanda çok hayırseverdi

Van sevdalısıydı Fevzi Babamız.

..

Yardım Sevenler Derneğinin başıydı

Folklor onun ekmeğiydi, aşıydı

Şehrivanın kilometre taşıydı

Van sevdalısıydı Fevzi Babamız.

..

Çoğu zaman pişiği dile doladı

Bapirin kahvesine sık sık uğrardı

Her mecliste gözler onu arardı

Van sevdalısıydı Fevzi Babamız.

..

Kader acımasızca ağlarını ördü

Neylersiniz ki yolun sonu göründü

Geçen yıl Şubatta Hakka yürüdü

Van sevdalısıydı Fevzi Babamız

Yazarın Diğer Yazıları