Ümit Kayaçelebi

EROL USLU ŞAİR VE YAZARLARLA BULUŞTU

Ümit Kayaçelebi

Sağ olsun Yeni İl Kültür Müdürümüz Sayın Erol Uslu şehrimizin tanınmış şair ve yazarlarını  yeni İl Halk Kütüphanesine davet ederek onlarla bir araya geldi. Tamamı olmasa da müsait olan arkadaşlarımız geldiler ve yeni kütüphanemizin Nezih konferans salonunda bir araya geldik ve gerçekten iyi oldu. Çünkü makamda bu kadar insanın bir araya gelmesi elbette ki mümkün olmazdı.

Erol Uslu kardeşim çok iyi niyetli ve zamana oynayan değil zamana imzasını atmak ve damgasını vurmak isteyen yapı da bir insan.

Onun döneminde güzel şeylerin olacağına şahsen ben yürekten inanıyorum ve şehrimizdeki sanatçılarında iyi niyetli olarak katılmaları halinde çok güzel etkinliklerin olacağına bence herkes inansın.

Sayın müdürümüz girizgahtan sonra orada bulunan şair yazar arkadaşlardan neler yapılabileceği sorusunu yönelttiğinde arkadaşlarımız takriben 3 sat süren zaman içinde kendilerince tespit ettikleri taleplerini ilettiler ve bu talepler de ilgili görevliler tarafından tek tek kayıt altına alındı.

Toplantı sonunda benim tespitlerimle arkadaşlarımın tespitleri hemen hemen üç aşağı beş yukarı aynıydı. Neler istenildi ve neler önerildi ben madde madde sıralayayım izninizle;

1. Van Merkez olarak senelerdir gelenekselleşen adı ne olursa olsun bir festival dünden bu güne yapılmadı. Ya Allah deyip adını bırakarak bir festivalin yapılması elzemdir ve Türkiye’de bunu birçok şehir keza yapmaktadır. Bu Van için bir eksiliktir. Örnek vereyim senelerdir Malatya’da Kayısı Festivali var. Biz senelerdir bunu başaramadık.

2. Türkiye’de özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerimizde o ilin tanıtım günleri yapılmaktadır. Ancak Van için senelerdir fuarların dışında tanıtım günü yapmamıştır. Bunun yapılması şehrin tanıtımı açısından önemlidir.

3. Çeşitli kurum ve kuruluşların çabaları ve maddi olanakları ile hep dışarıdan gelen şiar yazar ve sanatçılar onore edilerek hem maddi ve hem de manevi olarak onore edilirken, Vanlı mahalli sanatçılar bundan fazla nasiplerini alamadıklarından aynı maddi ve manevi imkanların yerel sanatçılara da tanınması haklı bir taleptir.

4. Van’ın geçmişte yaşayan bir çok dini, milli, tarihi ve sosyal insanları doğum veya ölüm günlerinde anılmadığından insanlarımız bunları adeta unutmaktadırlar. Bu anmaların yapılması da geçmişimize ve o insanlarımıza sahip çıkma adına elbette ki önemlidir. Ferit Melen ve Seyit Ahmet Arvasi’yi andık ama arkasını bir türlü getiremedik maalesef.

5. 1999 yılında Van’da kurulan Aşıklar çayevi yıllar sonra mekansızlık ve sahipsizlik nedeniyle kapanmış ve bu gün aşıklık geleneğini sürdürecek yer olmadığından bu gelenek neredeyse unutulmuştur. Bir yer tahsisi halinde yine aşıklar kahvesi nezdinde bu gelenek sürdürülebilir. Bu resmi bir kurum bünyesinde pekala sürdürülebilir.

6. Okullarımızda konferans salonları var lakin bu okullara şair ve yazarlarımız götürülmediğinden haliyle gençlerimiz şair ve yazarlarımızı tanımıyorlar. Bu sebeple har hafta bir şair ve yazar bir okulumuza giderek orada çocuklara ve gençlere hitap etme imkanına sahip olsa çok iyi olur. Biz değerlerimize sahip çıkmak ve tanıtmak zorundayız.

7. 2 Nisan Van’ın kurtuluş bayramı her yıl kutlanmakta iken maalesef pandemi vs. olumsuzluklardan dolayı 2 yıldır kutlanmadı. Eski kurtuluş gecelerini özlüyoruz. Bu yıl görkemli bir kurtuluş gecesi kutlaması istiyoruz.

8. Eski Tekel binasında yapılacak düzenlemeler sonrası şair ve yazarların burada daha etkin olmalarının sağlanması.

9. Bir çok arkadaşımız şiir roman deneme kitapları yazdıkları halde bunları bastırma imkanları olmadığını ve basılması hakkında yakınıp talepte bulundular.

10. Şu andaki İl Halk Kütüphanesinin çok müsait olması dolayısıyla burada kitap tahlil programlarının sürekli yapılması.

Toplantıda benim de en önemli saydığım talepler bunlar. Bunlar tabi orada teferruatı ile anlatıldı ve konuşuldu. Ben yorum yapmayı uygun görmedim ve sadece sıralamakla yetindim.

Netice olarak bu taleplerin kaçı olur kaçı olmaz onu bilemeyiz.

Çünkü bazı şeyler kısa vade kimi Orta vadede ve kimi de uzun vadede olabilir bunu normal karşılamak gerekir.

Sayın mürdümüz Erol Uslu ile Müdür Yardımcısı Sayın Abdurrahman Şahin ve diğer kültür müdürlüğü görevlileri ile Kütüphane Müdürü Sayın Aysun hanımda katılanlar arasındaydı.

Dertleri talepleri hiç sıkılmadan usanmadan dinlediler ve gerekli notları aldılar.

İnşallah zaman içerisinde birçok güzel icraatlar olur ve bu icraatlar da hepimiz için gurur vesilesi olur.

Sayın müdürümüz ve ekibinin samimiyetlerine yürekten inanıyoruz. Allah gayretlerini artırsın bana ve Van’ın kültür sanatına yaptığı katkılardan dolayı gazetemiz Vansesi’ne ne görev düşerse her daim yanınızda olacağız inşallah.

Güzel bir toplantı oldu tertip ve tanzim edenlere kendim arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.

Nice güzelliklere hep beraber …

Yazarın Diğer Yazıları