Ümit Kayaçelebi

EFSANELER VE ESKİ TOPRAKLAR BİR ARAYA GELDİ

Ümit Kayaçelebi

Hayal meyal düşler gibi

Uçup giden kuşlar gibi

Yosun tutan taşlar gibi

Eski dostlar, eski dostlar

Eski dostlar eski dostlar şarkısında oluğu gibi bir vesile ile bir gün eski dostlarla bir araya geldik. Eski dostlar dediğimiz Vanın o eski insanları o eski büyükleri. Kimisi şu anda gurbet ellerde hayatını idame ettirirken kimi de benim gibi bizim gibi hala Van’da hayatını sürdüren bu toprağın insanları.

Şehrimizin ileri gelen insanlarından sayın Kayhan Türkmenoğlu, Kadir ve Yener Türkmenoğlu kardeşlerin ulaşabildikleri Van’ın renkli simaları bir çay bir yemek vesilesi ile bir araya geldik.

Öncelikle bu nazik davetlerinden ötürü Türkmenoğlu kardeşlere şahsım adına gönül dolusu teşekkürlerimi arz ediyorum.

Bu anlamda mekanlarını bize açarak kıymetli büyüklerimizi onore etmeleri gerçekten kayda değer. Gönül ister ki diğer imkanı olan dostlarımız da bu tür toplantıları tertip ederek eski dostları bir araya getirseler ne kadar hoş olur.

İnşallah devamı gelir ve biz de yine eski günleri yad ederek anarak güzel bir  nostalji yaşamış oluruz.

Yemek, çay bahane ama o gün kemali afiyetle yediğimiz yemekten sonra  Kadri Türkmenoğlu kardeşimize ait şark odası olarak tanzim ve tertiplenmiş mekanda kıymetli insanlarımız yıllardır görmediğimiz büyüklerimiz, değerlerimiz, ağabeylerimiz orada varlıklarıyla bizleri duygulandırdılar.

Nasıl duygulanmayalım ki? Ben mesela senelerdir Mustafa Ezberci ağabeyimizi görmemiştim senelerce burada gördüğümüz insanlar bir çoğu başka yerlerde olunca ve de uzun yıllar görüşmeyince onları tekrar karşımızda görünce kendimizi  bir rüya aleminde sandık.

Olsun böyle rüyalara can kurban.

Kimler vardı kimler yoktu derseniz isterseniz bir bir sayayım. İşte bir zamanların o eski Sümerbank mağazasının müdürü Sabahattin Çaldağ ve bir zamanların tanınmış lüks eşya mağazası sahiplerinden kardeşi Cengiz Çaldağ.

Hani o bir zamanlar Cem-ka dediğimiz önceleri berberlikle daha sonra ise bu işi bırakıp yine aynı adla Konfeksiyonculukla uğraşan Kadir ve Cemil Perihan müstecirlerden Cemil Perihan. Çok değişmemiş ve yine eski yakışıklılığını muhafaza etmekte.

Fotoğrafçı dediğimizde Van’da ilk akla gelenlerden biri olan Ömer Kırcan yaşına rağmen yine zindeydi..

Yaşayan efsanemiz yılların Lokantacısı Şeref Şahin abimiz Allah hayırlı ömürler versin icabetiyle bizleri şereflendirmişti.

Eski Doğruyol Milletvekili  Fetullah Gültepe,

Eski Bayındırlık ve İmar Müdürlerinden Alaattin Onat ilerlemiş yaşına rağmen bastonuna dayanarak gelmekten geri kalmamıştı.

Herkesin Herkül Mustafa diye tanıyıp bildiği eski Belediye Zabıta Müdürü Mustafa  Hepkul da yine o gün esprileriyle ortalığı şenlendirmekten geri kalmadı.

Nebi Önay amcamız ise 96 yaşına rağmen o kadar zinde gördüm ki maşallah duruşuyla kameralara dönerek hitabeti ile inanın çok muhteşemdi.

Eski topraklardan, Turgut Yergin,  Eski konfeksiyonculardan Şeref Koç, Orhan Gür, Ömer Türkmenoğlu, Türkmenoğlu kardeşlerin bu nazik davetine icabet edenlerdi.

Bazı büyüklerimizi tanıyamadım ve şu anda isimlerini de zikredemiyorum.

Düğün sohbet şenlik kamber ağasız olmaz derler ya orada yine en çok gözler bizim Seyfettin Babadaydı!

Seyfettin Demirkıran çok şükür eski neşesinden bir şey kaybetmediğinden yine hoş sohbetinin yanı sıra birkaç Van türküsü ,icra  ederken bizde acizane ona  katıldık

Tabi bu arada Vangölü TV nin kameralarına da kimi konuştu kimi fıkra anlattı kimi türkü söyledi ben de acizane kısa bir sohbetle araya birde şiir sıkıştırarak günün ihyasına çalıştım.

Güzel bir gündü, güzel ağabeylerimizle çok kıymetli büyüklerimizle bir arada olmak o anda geçmişi teneffüs etmek, Seyfettin Zırhlıoğlu ve ekibininse birkaç türkü ile orada güne katılımları tabii ki anlamlı oldu.

Allah yaşayan büyüklerimize sağlıklı ve sıhhatli ömürler versin derken ölen büyüklerimizi de rahmetle anıyorum.

Türkmenoğlu ailesine tekrar tekrar teşekkür ediyorum ki bu kadar güzel insanları bir araya getirdiler ve onore ettiler.

Rabbim tekrarını ve devamını nasip etsin hep böyle bir araya gelelim ve bir arada ah nerde o eski günler diyelim.

Hey gidi günler hey.

Yazarın Diğer Yazıları