Ümit Kayaçelebi

DARA ANTİK KENTİ

Ümit Kayaçelebi

Edremit Belediyesi Çınar Evi Güneydoğu Anadolu Tarih ve Kültür Gezisi notları

Sevgili dostlar Mardin’e uğrayıp orada kaldıktan sonra yüzünüzü Van’a çevirip Van’a doğru giderken ilginç bir yer var yol üzerinde; Dara harabeleri!

Burada müthiş Mezarlar ve bir de zindan var ki anlatılacak gibi değil. Ancak buraya gelip insanların görmesi lazım. Biz de gezerken hayretler içerisinde kaldık. Persler ölenlerini onore etme adına müthiş mezarlar yapmışlar.

Mezarların yanı sıra bir dara zindanı var ki o da çok ilginç! Dışarıdan baktığınız zaman bir insanın iki katlı evi var. Lakin Evin altında da koskoca bir zindan. Üstte bir ev var evin altında da zindan. Görülmeye değer bir yerdi bize de görmek nasip oldu.

Dara Harabeleri / Perslerin Mirası /

Dara Harabeleri / Dara Antik Kenti 7000 yıldır Anadolu’nun kadim miraslarından biri olarak güzelliğiyle büyülüyor. Mardin sınırları içerisinde yer alan Dara Harabelerini sizin için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan gezdi gördü ve yazdı. Sizde araç kiralama olanaklarından yararlanarak Perslerin Anadolu topraklarına bıraktığı en önemli miraslardan birini keşfetmeye ne dersiniz?

Mezopotamya’nın en ünlü kenti  Mardin Dara Harabeleri 7 bin senelik geçmişiyle bölgenin en önemli antik kentlerinden birisi. Dara Harabeleri M.Ö 530 ile M.Ö. 570 yıllarında İran hükümdarı Darxis’in emriyle yerleşim yeri olarak kurulmuş,  Pers ve Babil Krallıklarına ev sahipliği yapmış.  12. Yüzyıl’da önce Emeviler ve Abbasilerin daha sonra da çeşitli beyliklerin yönetimi ardından Osmanlı egemenliğine girmiş. Dara antik kentini gezdikten sonra Mardin’de nerede çay / kahve içebilirim, nerede yemek yiyebilirim diye düşünüyorsanız Mardin mekan rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Dara Antik Kenti

Mardin Nusaybin yolunda Oğuz köyü içerisinde yer alan harabeler köy içerisinde yaklaşık 10 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Rivayete göre harabenin sadece % 10’luk bir bölümü ziyaret için açılmış henüz.

Mezopotamya’nın ilk barajının bu bölgede yapılmış olması ve  İpek yolunun Dara kentinin içinden geçmesi şehri önemli kılan özelliklerden birisi.

Dara Harabeleri’nin kazılarına 1986 yılında içerisindeki çoğu yerin köylünün özel mülkiyeti olması sebebiyle Sarnıç ve Agora’dan başlanmış. Kazıların incelenmesiyle antik şehre ait saray, zindan ve çarşıyı gözlemlenebilmektedir.

Dara antik kentinin 2 giriş kapısı bulunuyor. Kentin güney kapısından kuzeye doğru akan Dara deresi boyunca büyük blok taşlarla yapılan Agora zamanında şehrin kamusal alanı olarak kullanılmış. Kurulduğu dönemlerde yeraltına yaptırıldığı bölümü daha sonraları zindan ve mezarlık olarak kullanılmış.

Dara’da Büyük Kilisenin kuzey doğusunda, yetişkinlerin Hristiyanlığa geçişi için yer alan vaftiz teknesi ise kenti önemli kılan bir başka özellik.

Dara / Artuklu / Mardin

İç ve dış surlar olmak üzere 28 kuleleri ve hendekleri bulunan Dara kentinde yaklaşık 2.5 km uzunluğunda surlar görmeniz mümkün. Kentin kuzeybatısında Sarnıç’ta yer alan ve yüksekliği 100 metreyi bulan ve günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmış olan zindan ise görülmeye değer.

Dara Harabelerin en sonunda bulunan ve en çok ilgimi çeken Büyük Galeri, 2009 yılında Mardin Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapılırken bulunmuş. Galerinin alt katında yer alan 3 binin üzerindeki insan kemiklerinin Tevrat’ta Ezekiel Peygamberin mucizesindeki gibi yeniden dirilecekleri gün için bu mezarda toplandıkları söyleniyor.

Mardin Dara Harabeleri şehirden 30 dakikalık bir uzaklıkta bulunmakta. Mardin Havalimanı araç kiralama seçeneklerini tercih ederek, Mardin ilinin Artuklu ilçesine kolay bir ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Değerli dostlar Edremit Belediye Başkanımız sayın İsmail Say’ın himmeti Belediye Başkan Vekili Sayın Ercan Karahan'ın yakın ilgi alakası ve Çınar Evi Koordinatörü sayın Seher Ecer hanım efendinin de gayretleri ile Halfeti’de başlayıp, Urfa’da mola verip Mardin’de noktaladığımız bu güzel Güneydoğu tarih ve kültür gezisi sona ererken kendilerine kendim ve arkadaşlarım adına en kalbi minnet ve şükranlarımı arz ediyorum.

Güzel bir gezi oldu bu gezide emek sarf eden Leman Koç; Handan Erdem, Tuba Şen, Besna Şenkanmış,, İbrahim Baran kardeşlerimiz de gezi de misafirlere yardımcı olmaları ve hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Kaptanlarımız Naim Songül ve Hakan Songül’e de bizi kazasız belasız bir yolculuk yaptıkları için gönül dolusu teşekkürler.

Refakatçimiz Sevgili Özkan Deniz’e de sunumlarından dolayı ayrıca sonsuz teşekkürler.

Bu gezide bizim Yırtan sesler koromuzu meydana getiren, Aşık Mehmet Akçay, Kazım Gülle, Zeki Özdal, Şemsettin Baydinç, Erol Özdek, Songül Atmaca Baki kardeşimiz ve de otobüsün neşe kaynağı sevgili Fatma Irmak hanım efendiye bize katılan herkese de çok sağ olsunlar var olsunlar diyorum.

İyi ki Edremit Belediyesi Var,

İyi ki Çınar evi var

İyi ki İsmail Say Başkanımız var.

Yazarın Diğer Yazıları