Ümit Kayaçelebi

Çınarlara kırk bir kere Maşallah

Ümit Kayaçelebi

Zelzeleden sonra evimin zarar görmesi sebebi ile bir çok insan gibi ister istemez ben de bize tahsis edilen afet evlerine yerleştim. Bana da Edremit Yeni Toki çıkınca 29 Ekim 2012 tarihi itibariyle yeni evime taşındım ve o günden beri de hayatımı burada sürdürmekteyim.

Geldiğimiz günler zor geçti. Sular patlıyor, elektrikler kesiliyor, vesayit sorunu var, bırakın marketi de bakkal bile yok.

Çok sıkıntılı günlerden sonra burada hayat yavaş yavaş güzelleşmeye başladı. Dolmuşlar çoğaldı, otobüsler geldi. Marketler ziyadesiyle çoğaldı, eczaneler, fırınlar, pastaneler vs. derken burada artık yaşam oldukça iyileşti.

Yalnız insanların sosyal  bir hayatı maalesef yoktu.  Yakın zamana kadar özellikle 65 yaş üzeri insanların bir araya gelebilecekleri, oturup da sohbet edebilecekleri bir mekan maattesüf  yoktu.

Yalnız yemek içmekle her şey bitmiyor.  Burada ki gençler ve iş güç sahibi olanlar sabah çekip giderken geriye benim gibi tekaüt takımı kalıyordu. Cami dediğin bilemedin yarım saat markete git bir sat ondan sonra ver elini ev.

Hal böyle olunca bizim yaşlı tekaüt takımı bir zamanların evde kalmış kızları gibi evde hanımlara ihale oluyordu. Hanımlar herifleri bir yere postalayacaklar ama nereye!

Her gün de şehre gidilip gelinmez bedava da olsa caba da olsa bunun yazın sıcağı kışın soğuğu var dur durakta bekle git gel ne olursa olsun her gün olacak iş değil.

Hal ve vaziyet böyle iken sadede gelirsek bir gün Çınar Evi diye bir yerin açıldığını duyduk.

Merakımız mucip oldu ve hele gidip bir görelim bakalım neymiş bu çınar evi.

Derken gittik ve baktık ki fevkalade güzel bir mekan ister yerde yer salonunda otur istersen geç beri tarafa yaslan koltuğa televizyon seyret, orta yerde bilardo masası var biliyorsan al istekayı geç topun başına.

Yeni toki gibi yerde böyle bir mekanın açılması elbette ki takdire şayandır. Çok hoşuma gitti. Karşımızda güler yüzlü Seher hanım var bir de ahşap kursunu başlatacak olan Leman hanımı görünce doğrusu çok mutlu oldum. Gerçekten her ikisi de kursiyer dayılarla  amcalarla çok iyi diyaloğ sağladılar bu her şeye bedel.

Çünkü kursiyer dediğiniz insanlar yaşı kemala erse de  bazen huysuz olabilirler yaş icabı sinirlenebilirler di  ama karşılıklı iyi niyetle hiç de zorluk yaşanmadı.

Genç yöneticiler,diyeyim.Kıdemli vatandaşlar  hocalar eh yaşlı demeye dilim varmıyor da kıdemli vatandaşlar arasında güzel bir ahenk ve uyum sağlandı. Anlayışları için genç arkadaşlarımıza şahsım ve arkadaşlarım adına minnettarım.

İşe ilk açılan kurs olan ahşap ile başladık. Lakin ahşapla uğraşmak duvar boyamaya, badana yapmaya, kapı- pencere boyamaya benzemediği için bir süre garipsedik doğrusu.

Sonra hanımlar beyler yavaş yavaş bu işe adapte olmaya başladılar ve artık sandık, sehpa, fener, tepsi derken ahşap eserler ortaya çıkınca oh be dedik nihayet el ürünlerimizi gördük. Demek ki yaş kaç da olsa insan istedi mi her şey yapabilirmiş.

Temmuz da bu işe başladık ve yüzümüzün akıyla birinci dönem ahşap kursunu da alnımızın akıyla tamamladık.

Bu arada çınarlara moral olsun diye bizim kadim dostlarımız Aşık Mehmet Çağlari ile Dertli Kazım Gülleyi de davet ederek hadi gelin biraz da gülelim eğlenelim diyerek gündüz gözü bir mini fasıl düzenledik. Gelen belediye yetkilileri, Toplum destek Mensupları ile bir arada beraber çaldık söyledik be bu vesileyle saz söz bahane bir birliktelik oluşu.

Günler ilerledikçe arkadaşlarımızda aidiyet duygusu da haliyle artınca ortaya çok samimi bir aile tablosu çıktı.

İlerleyen zaman içerisinde sağlıkla alakalı diğer sosyal konularla alakalı  gelen uzmanlarla buluştuk ve bu sayede en azından bazı konularda burada yaşayan insanlar az da olsa  bilgi sahibi oldular. Çok basit olarak bildiğimiz ve önemsemediğimiz şeylerin ne kadar önemli olduğunu bu sayede öğrenmiş olduk.

İlk başta kendine öz güveni olmayan ve ben nasıl yaparım  nasıl ederim. Yapamazsam mahcup olurum diye aklının ucundan dahi olsun geçirenler zamanla ben de yaparım diye işe daha sıkı sarıldılar.

Dolayısıyla şimdi bu bizim çınarlar açılacak ikinci dönem ahşap kursunu dört gözle bekliyorlar.

Edremit Yeni Toki de birkaç ay içerisinde saydığım kadarı ile kendi aramızda dahi olsa bir çok etkinlik oldu ki bunları küçümsemekte olmaz. Yeni bir yapı, yeni bir birim elbette ki ufak tefek eksiklikler kusurlar olsa da  zaman içerisinde burada onlarında bizlerinde samimiyeti ve gayreti ile bu Çınar evinin sesi inşallah her yerde duyulacaktır.

Bu kıdemli vatandaşlar için inanın bir bulunmaz Nimettir. Bu nimetin kadrini bilmek lazım. Biz sahiplenmezsek  maazallah yarın bu çınar tabelası kalkar ve başka bir tabela asılır.

Bunu görmek istemiyorsak dostlarım sevgili arkadaşlarım gelin burada buluşalım görüşelim en azından bir buluşma noktamız olsun ve zamanımızı orada burada harcamak yerine burada değerlendirelim.

Hayat dediğimiz musallaya kadar devam eden bir olaydır. Son nefese kadar hayatı yaşamak ve güzel yaşayıp güzel yaşlanmak için hayattan kopmayarak yaşamaya çalışalım.

Bu yüzden bu Çınar evini ben şahsen çok önemsiyorum devam etmesini de en çok isteyenlerden biriyim.

Yazımı sonlandırırken buranın faaliyet göstermesinde büyük katkı sunan Edremit Belediyemize Çınar evi yöneticilerine kurs hocalarına en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

Yine diyorum ki yaş yetmiş iş bitmemiş diyerek buyurun çınar evine.

Yazarın Diğer Yazıları