Ümit Kayaçelebi

BEN ADAMI İPTEN ALAN AVUKATIM!

Ümit Kayaçelebi

Avukat Tevfik Doğuışıker

Yıl 1966 bizim Kayaçelebi ailesi olarak hukuki bir meselemiz oldu. Haliyle bunu halletmek için mutlaka bir avukata gitmemiz icap ediyordu. Mehmet Kılıçlı emmi o yıllarda daha yeni avukatlık mesleğine başlayan rahmetli Münci İncinin yanında hem kâtip olarak vazife addettiği gibi aynı zamanda da ufak tefek davalara da dava vekili olarak giriyordu. Ancak bizim Rahmetli Münci İnci ile bir ünsiyetimiz olmadığı için ona gitmeye cesaret edemedik. Her ne kadar bahse konu para da olsa biraz da rahat gitmek adına aklımıza mahalle ve sokak komşumuz sayılabilecek olan rahmetli Tevfik Doğuışıker geldi.

Dava çok mühim bir dava değildi ama Memet amca bize Tevfik beye gitmemizi eski avukat olduğu için daha çabuk halleder diyerek bizi ona yönlendirdi.

Tevfik Bey bizim kapı komşumuz olmasa da bahçesine suyu bizim bahçeden geçtiği için ve de kapı komşumuz Hacı Nuhi Polatoğlunun da damadı olduğu için nazımız geçer diyerek ona gitmeyi uygun bulduk.

Tevfik bey o yıllarda zamanın en önemli Avukatlarından biri. Zaten şehirde namlı sanlı birkaç avukat var Azmi Soydan, Burhan Koçak ve Tevfik Doğuışıker. Onların yanı sıra Rahmetli Münci İnci ve Necat İnci, Tahsin Soydan da var. Ama Van’da en çok davalara giren bahusus ağır ceza  davalarına en çok katılan Burhan Koçak, Azmi Soydan ve Tevfik Bey .

Memet amca nur içinde yatsın ona gittiğimizde;

Rahmetli anneme dönerek

-Hanife bacı Tevfik bey zamanında Mahkemede hakimlik, Muddei umumilik (Baş savcılık da yapmış ve yine Milletvekilliği yapmış anlı şanlı bir avukattır. Senin vesayet davası çok mühim bir dava değil ama olsun yinede siz ona gidin o en yakın bir celsede davayı sonlandırır.

Deyince biz de kendimizce dedik nede olsa hin (duvar) komşumuzdur belli bir hukukumuz var deyip annemle beraber Cumhuriyet Caddesindeki avukatlık bürosuna gittik selam verdik buyurun oturun dedi. Makamı o zamanın en muhteşem möbleleri ve mefruşat ile dayalı döşeli kendisi makam koltuğunda oturmuş hep beyaz gömlekli ve kemer kullanmaz hep askılı pantolonlu biri olan Tevfik beyin hurundayız .

Annem mevzuya girdi ve bir vesayet davası olduğunu onun için komşumuz olmanız ve sizi samimi bulduğumuz için size geldik deyince Tevfik bey annemi dinledikten sonra anneme dönerek:

-Hanife hanım yabancı değilsiniz ben bu davaya girerim ve sizin 2 bin beş yüz liranızı alırım!Bunu duyunca anamım ayakları yerden kesildi sanki..

Babamın o yıllarda maaşı  bin lira Tevfik bey bizden 2 bin beş yüz lira isteyince annem birden afalladı o günkü gibi hatırlarım aynen şöyle dedi;

-Tevfik bey Allahtan kork 2 bin 500 çok fazla değil mi?  dediğinde Tevfik Bey hiç unutmam o gün aynen şu cevabı verdi anneme:

-Hanife kadın dedi burası avukat bürosu Allah’ı peygamberi karıştırma. Hem siz beni biliyor ve tanıyorsunuz ne denli bir avukat olduğumu Van’da bilir sizde bilirsiniz. Ben ipten adam almış bir avukatım. Dediğim parayı vermezseniz ben bu davaya girmem.

Annem ve ben neye uğradığımız şaşırdık ve kalkıp çıktık. Komşu diye hatır sayar diye gittik para etmedi.

Ne komşuluk ne de hatır gönül sökmemişti. Öyle selem müsellem Memet amcanın yanına gittik aynen olup biteni anlattığımız da dur dedi rahmetli ben sizi başka bir avukata götüreceğim. Münci bey Van’da değil sizinle başka bir avukata gidelim.

Ve biz o gün hiç tanımadığımız bilmediğimiz Necat İnciye gittik. Memet amca bizi tanıştırdı mevzuyu anlattığındaAvukat Necat bey  anneme dönerek ablacığım dedi senin davan çok önemli bir dava değil bir celsede bu vesayet davasını hallederim bin lira verseniz tamamdır.

Tevfik bey istemiş 2 bin beş yüz Necat bey istemiş bin lira sevindik tabi. Teşekkür Edip çıktık. 

Ve gerçekten bir celsede vesayet davasını halletti ve bizimde gönlümüz hoş oldu.

Yaşıyorsa Allah sağlıklı ömür versin ölmüşse Allah rahmet etsin o gün için Necat İnci bizi çok mutlu etti.

İşte böyle dostlar Tevfik bey paraya zaafı olan ve bu sayede Van’da zamanında adı zenginler taifesine yazılan bir kişiydi. Ölenin ardı sıra konuşmak ve de yazmak da günahdır ama Tevfik bey bizi komşu diye kaale almadı.

Allah taksiratını affetsin o gün ne hatır gönül ne komşuluk demeden bizi kırarken hiç tanımadığımız bir insan olan Avukat Necat İnci bizi sevindirdi.

Yakın komşumuz Tevfik Doğuışıker doğrudur idamın olduğu senelerde bir avukatın böyle idamlık davalara girip o davayı kazanması haliyle halk arasında o avukatın çok rağbet kazanmasına  sebep oluyordu.

 İşte bu yüzden halk bir avukat aradığı zaman falan avukat öyle bir avukattır ki kaç tane adamı ipten almıştır.

İpten alma olayı buydu ve  eski Van’da ipten adam almak sadece Avukat Tevfik beye has bir şeyde değildi. Avukat Azmi Soydan ve Burhan Koçak da devrin en namlı avukatlarıydılar.

Allah ölenlere rahmet kalanlara selametlik versin inşallah.

Yazarın Diğer Yazıları