Ümit Kayaçelebi

65 Vansporlular Derneği

Ümit Kayaçelebi

1982 yılında düzenlenen Terfi ligine katılan o zaman ki Van spor zor mücadeleler sonrası mutlu sona erişti ve Türkiye 2.Ligine demir attı. Uzun yıllar bu ligde mücadele eden Van spor en sonunda o zamanki Türkiye 1.Ligine çıkarak muradına erdi.

Van’da o yıllarda olup da yaşayanlar çok iyi hatırlarlar ve Van’da futbol rüzgârının nasıl estiğini çok iyi bilirler.

Öyle bir rüzgârdı ki şehirdeki delikanlılar başta olmak üzere yaşlılar, kadınlar, kızlar bile futbolsever olmuşlardı. Van spor taraftarları vasıtalarla şehirde tur atarken bizim kadın kızlarımız bile merak edip balkonlara dökülüyorlardı. Her maç başlamadan evvel Van Spor taraftarları Maraş caddesinden akın akın giderlerken meraklı gözler onları seyrediyor ve hayranlıkla izliyorlardı.

Hele çarşıda dolmuşlar, taksiler haydi maça maça deyip korna çala çala giderlerken bu manzara gerçekten insanda tarifi imkansız duygulara yol açıyordu.

Bizim birici lig mücadelemiz devam edip giderken tabi bu arada Van Spora gönül veren bazı arkadaşlarımız da destek olma adına haydi dediler gelin bir dernek kuralım ve biz de Van Sporun yanında yer alalım ve Van spor Taraftarlar Derneği kuruldu.

Dolayısıyla Taraftarlar Derneği bunu yıllar sonra dahi olsa hakkını verme adına söylüyorum çok güzel çalışmalar yaptı ve çok katkı sundular.

Yani düşünün Van’daki maçlara siz gitmeden Van Spor Taraftarlar Derneği stada asılacak bez veya naylon afişleri götürüyorlar işte davuldur bayraktır vs. bunları götürüp getirmek hep dernek de bulunanların işi. Sahada  görevlendirileceklerin tayini ve ücret dağıtımı yine dernekte. Hasılı kelam sizin maddi bir menfaatiniz yok ama gönül işi bu deyip ha bire koşturup duruyorsunuz.

İşte o zamanki Taraftarlar Derneğinin başkanı sayın Fatih Tekbudak’tı ama derneğin ,içinde çok güzel insanlar vardı aklımda kaldığı kadar bir kısmını sıralayayım;

Naci Şahın, Mehmet Gül, Bekir Gülpınar, Cumhur Özcan, Sait Mescioğlu, aklımda çok isim de kalmamış ama hepsi de güzel insanlardan müteşekkil ve çok disiplinli bir dernekti.

Faaliyetlerin arasında bir de deplasmanlara gitmek ora da da Van Sporu destekleme adına bazen bir bazen de iki otobüs Vilayetçe tahsisi ediliyor ve bizden bir veya birkaç kişi kafile yöneticisi olup deplasmanlara gidiliyordu. Bu deplasman kafilelerin de bende acizane  çok görev ve yer almış birisiyim.

İşte gerek Van’da ve diğer şehirlerdeki maçlara gitme gelme organizasyonları  çok güzel oldu ve derken Van Taraftarlar Derneğinin olağan yeni yönetim kurulu seçimi geldi çattı.

Yönetim iyi çalışıyordu hakkını yiyemeyiz ama seçimdir bu bir başkası da gelip aday olabilir. Ve değerli arkadaşımız Şafak Önay da ayrı bir liste ile seçime katılacağını ifade etti. Bu yönetimce hoş karşılanmadı buna ne gerek var gibisinden bir hava esti. Ve bu bazı kırılıp darılmalara yol açtı. Bu esnada hem Fatih Tekbudak hem de Şafak Önay gel bizimle ol dediler. Ben hiç unutmam şunu dedim; Her ikiniz de yazabilirsisiniz dedim ve çekimser kaldım. Ben ne Fatih’i ne de Şafak’ı kıramama adına bir tavır takındım. Yoksa birini birine tercih etme diye bir derdim de olmadı.Ben çekimser kalınca Taraftarlar Derneği bunu bizde olmak istemiyorsun her halde deyip listelerine beni dahil etmediler. Ben zaten hiç polemiklere girmedim. Kimseyi kırmam tabiatımda yoktur. Ve Şafak Önay beni listesine dahil etti. Böylece seçime gidildiğinde  yapılan seçimde Fatih Tekbudak’ın listesi kazanınca  tekrar aynı yönetim kazanarak göreve devam etti. Ve Şafak Önay’ın listesi yani benimde bulunduğum iste kaybetti. Orada bazı  fevri ve hissi davrananlar çıkınca bu bizim Şafak Onay’ın gururuna dokundu.

 

Akşam üzeri kazananlar sevinirken biz kaybedenler de üzgün süzgün kapıdan çıkarken Şafak bana dönerek Efe  (Bana efe derlerdi) dedi gel gidağ gahveye sizinle bi işim var. Eyi dedim ve yanımda Mehmet Gül, Bekir Gülpınar, Ertan Ebe peri, Cumhur Özcan, Musa Can ve diğer arkadaşlar eski Çarşı Karakolunun orada oturduk çaylar geldi çaylarımızı yudumlarken bizim Şafak Önay bize dönerek arkadaşlar dedi gelin biz de yeni bir taraftar derneği kuralım!

Bir kısmımız gerek yok bir kısmımız he kuralım derken epeyi tartıştık ve sonunda yeni bir dernek kurmaya karar verildi o akşam, Yalnız Şafak Önay kardeşim o gün çok üzgündü ve kayıp etmek onu çok rencide etmişti. Bizde onu yalnız bırakmadık. İsmi ne olsun deyince her kafadan bir ses çıktı. Sonunda adı “65 Van sporlular Derneği” olsun da karar kıldık.

Resmi işlemler başladı Dernekler masasına ilettik ve eski Beşkardeş otelinde genel kurulumuz yapıldı oy birliği ile Şafak Onayı başkan seçtik yönetimde Bekir Gülpınar, Mehmet Gül, Rahmetli Musa Can, Cumhur Özcan, Ertan Ebe peri, Kent Otelin sahibi Mustafa.., ve diğer arkadaşlarla yönetimi kurduk ve görev paylaşımın da bana da >65 Van sporlular derneği Basın Sözcüsü> görevi verildi. Tabi ki ben bu işi bilen biriydim. O zaman Vandaki Prestij, İhlas haber ajansı, ve diğer ajans ve yazılı görsel medya ile bu işi ben en en güzel şekilde ifa ettim.

Yerimiz şimdiki İş Bankasının yanında ikinci kat bir yerdi. İki bölümdü bir yanı idare diğer yanı lokal oldu. Herkes elinden geldiği kadar yardım etti ama Şafak Onay’ın tüccar olması hasbiyle katkısı oldukça fazla oldu. Bunu belirtmekte fayda var. Lokal de o zamanki  CİNE -5vardı. Maçlar izleniyordu. Hatta bir zaman santral kurduk sekreterimiz oldu. Lakin Van sporda işler yolunda gitmeyip tekrar 2.ligi boyladığında hevesler heyecanlar tükendi. Ve çözülmeler başladı. Gerekli maddiyat olmayınca teker dönmemeye başladı. Kiradır, sekreterdir oradaki diğer giderler kaldı bir garip Orhan Velinin (Şafak Onay) boynunda.

Ne yaptıksa direksiyonu doğrultamadık ve en sonunda üzülerek de olsa derneği fesh kararı aldık ve o günkü kongrede de divan başkanı bendim.

Ve bizim dernek maceramız Van sporun tükenmesiyle son buldu. Güzel bir birliktelik yaşadık güzel anlarımız oldu ama hepsi anılarda tatlı bir anı olarak yerini aldı.

Van sporun 2. lige düşmesiyle bizde 65 Van sporlular Derneğini kapatmak zorunda kaldık.

Gerek Taraftarlar Derneği ve Gerekse 65 Van sporlular derneği olarak sayın Fatih Tekbudak ve Sayın Şafak Onayın o yıllarda Van spora yönetimleriyle çok katkıları olmuştur.

Yazımı bitirirken spora emek veren katkı sunan her iki dernek başkanı ve yönetim kurulu üyelerine ölenlere rahmet kalanlara sağlık ve mutluklar diliyorum.

Hey gidi günler hey…

 

 

Yazarın Diğer Yazıları