Ümit Kayaçelebi

157 yıl yaşayan Zaro Ağa'nın öyküsü

Ümit Kayaçelebi

1777 yılında, Bitlis’in Merment Köyü’nde gözlerini dünyaya açar Zaro Ağa... Dünyada en uzun yaşayan insanlardan biridir.

10 Osmanlı Padişahı, 28 Sadrazam, 1 Cumhurbaşkanı, 5 Başbakan görüp 6 savaşa katılmış. 29 kez evlenmiş.

1777 yılında, Bitlis’in Merment Köyü’nde gözlerini dünyaya açar Zaro Ağa... Dünyada en uzun yaşayan insanlardan biridir.

Tam 157 yıl yaşayan, kabri Eyüpsultan Mezarlığı’nda bulunan Zaro Ağa’nın hayatı, romanlara konu olacak kadar ilginç…

İstanbul’a geldiğinde Selimiye Kışlası’nın yapımında çalışmış. Ortaköy Camii, Tophane Camii ve Dolmabahçe Sarayı inşaatında çalışmış.

İstanbul'daki ömrünü Tophane'de küçük, mütevazı bir evde geçiren Zaro Ağa'nın, erken yediği akşam yemeklerinde sofrasında sadece yoğurt ya da ekmekle ayran bulundurduğu söylenir.

Onca deprem, yangın, savaş görür Zaro Ağa. Hiçbirinde yıkılmaz, hepsinin ağırlığını kaldırır. Ama, yaban ellerde para karşılığında bir sirk hayvanı gibi teşhir edilmesi ağrına gider yaşlı devin.

Dünyanın dört bir yanına götürülen koca çınarın yüreği de, bedeni de bu ağırlığı, bu yorgunluğu kaldıramaz. 9 ay, evet tam 9 ay gezdirilerek, bir sirk çadırında, Zaro Ağa’nın sırtından para kazanır birileri!

Zaro Ağa’nın uzun süre yaşadığını duyan insanlar onu ülkelerine davet ederler. Misafir olarak mı? Hayır. Doğasından koparırlar Zaro Ağa’yı. Amerika’ya getirirler 1930 yılında. Ve sirklerde gösteriye çıkarırlar.

“İşte dünyanın en yaşlı adamı!” diye sahneye çıkartırlar. Her gösteri sonrası 10 dolara fotoğraf imzalarlar. “Eğer fotoğraf çekilirken Zaro Ağa’yı öpersen 5 dolar daha vereceksin” derler.

O yıl, Amerika Birleşik Devletleri 154, Zaro Ağa ise 153 yaşındadır. Yani, ABD sadece 1 yaş büyüktür yeni ziyaretçisinden.

153 yaşındaki Ağa'yı, eyalet eyalet dolaştırıp faydalandıktan sonra, beş parasız getirip İstanbul'a bırakırlar.

Yaşadıklarına dayanamayan Zaro Ağa, ülkesine döndükten kısa bir süre sonra 29 Haziran 1934'te Şişli Etfal Hastanesi’nde hayata gözlerini yumar. Ciğerlerinde tüberküloz, kalbinde büyüme rahatsızlığı nedeniyle.

Koca çınar Zaro Ağa 157 yaşında ölür. Eyüpsultan Kabristanı'na defnedilir.

O öldükten 3 yıl sonra gazetede bir ilan çıkar.

Zaro Ağa’nın fotoğrafı ve altında yer alan ilanda ise şu yazılıdır:

“Neden 150 yıl yaşadım öğrenmek ister misiniz?

Çünkü Hüseyin Avni Akçaboğaz yoğurdu yedim. Bunu böyle bilin, siz de yiyin yaşarsınız...”

Yazarın Diğer Yazıları