Serpil Teker

Şekersiz şekere dikkat

Serpil Teker

Yaz geldi. Herkes fit olmak istiyor özellikle de kadınlar. Vitrinleri süsleyen renga renk kıyafetler baş döndürüyor.  Ama birçok kadın ve erkek kilolarından dolayı çok arzu ettiği kıyafetleri alamıyor çünkü giyemiyor.  Uzmanlar aşırı kilonun hatta sağlık sorunlarının yanlış beslenmeyle ilgili olduğunu belirtiyorlar.  Onun için de "Beyaz un, şeker ve tuz" yasak diyorlar.

 Türkiye'nin her açıklamasını ilgiyle izlediği İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın, şekersiz diye aldığımız içeceklerde kandırılıyoruz uyarısı  çok büyük ilgi gördü.

Karatay'ın açıklamasına bu yazımda dikkat çekmek istiyorum:

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, şekersiz olarak satılan ancak şekersiz olmayan içeceklerin olduğu ve bunların tüketicisi olan insanları kandırdığını belirterek, yapay tatlandırıcı kullanılan bu tür içeceklerde insan sağlığının riske atıldığını ve insan sağlığı üzerinde derin bir etkisinin olduğuna işaret etti.

Hayvanlarda ve bitkilerde 30 türlü yağ  oluğunu  kaydeden Karatay,  "Doğal olarak insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde 30 türlü yağ vardır. Biz bunlara yağ asidi deriz. Bunlar olmazsa yeryüzünde hayat olmaz. Bunların bozulmamış olarak vücudumuza girmesi gerekiyor ki hastalanmayalım. Ama iki türlü yağ tehlikelidir. Hani, 'Bütün yağları yemeyin' deniliyor, inanmayın. Sadece iki türlü yağ tehlikelidir. Bunlardan birincisi trigliseridlerdir. Trigliseridler yediğimiz şekerin yükselttiği trigliseridlerdir. Pasta, börek, doğum günü pastası yediğimiz zaman, ağzımıza aldığımız andan itibaren kan şekerimiz yükselir. Bütün hücreleri paslandırır. Şeker hastası olmamız şart değildir. Beyinden böbreğe, gırtlaktan memeye, prostada, aklınıza ne gelirse hepsindeki hücreyi bozar. Bunların başlattığı alevlenme olmasın diye vücut kendisini korumaya almıştır. Bu bizim elimizde değildir. Vücut bunlara karşılık pankreastan insülin denilen hormonu salgılar. Bu hormon da yüksek kan şekerini trigliserid denilen yağlara çevirir" dedi.

Doğal ürünleri ayran ve süt gibi içeceklerin taze olarak tüketimini öneren Karatay, bunun dışında olan tüm içeceklerin insan sağlığı için şeker içeren ürünler olduğunda yararlı olamayacağını açıkladı.

 Karatay Hoca böyle diyor. Gerisi size kalmış.

 

CEVİZ SUYUNUN FAYDALARI

Beslenme düzeninin bir parçası olan ve en çok sevilerek tüketilen kuruyemişlerden bir tanesi de cevizdir. Cevizin yararlarını uzmanlar saymakla bitiremiyor.

Uzmanlar diyor ki;

Cevizin hem kendisi, hem de suyu oldukça faydalı… Ceviz suyunun faydaları ile ilgili derlediklerimize göz atınca, bu mucize gıdayı günlük beslenme menünüze mutlaka eklemek isteyeceksiniz!

 

Ceviz Suyu Nasıl Elde Edilir?

Ceviz suyunun faydaları konusuna geçmeden önce, kısaca ceviz suyu nasıl elde edilir sorusunu yanıtlayalım… Ceviz suyuna sahip olmak, adının da akıllarda yarattığı imaja uygun olarak oldukça zahmetsiz bir işlem. Bunun için bir miktar taze cevize ihtiyacınız var.

Kabuksuz ve kavrulmamış olarak tercih edilmesi gereken bu cevizleri, bir kasenin ya da bardağın içerisine doldurun. Avuç içi kadar ceviz yeterli olacaktır. Daha sonrasında ise üzerine oda sıcaklığında temiz içme suyu ilave edin. Bu su ve ceviz suyu karışımını bir gece boyunca, yani yaklaşık 8 ila 12 saat arasında dinlenmeye bırakın. Sabah uyandığınızda ceviz suyunuz hazır!

Bir kişi için bir avuç cevize bir bardak su yeterli olacaktır. Oranı arttırmak isterseniz, sayıları ikiye katlamanız yeterli olacaktır.

 

Ceviz Suyu Nasıl Tüketilmelidir?

Ceviz suyunu elde ettik… Peki, bu sihirli karışımı nasıl tüketeceğiz? İşin sırrı zamanı iyi ayarlamakta! Öncelikle ceviz suyunun aç karnına içilmesi gerektiğini unutmamak gerek. Sabah kalktıktan sonra, ceviz suyunu aç karnına içmelisiniz. Bunu yaparken ceviz suyunu bir seferde başınıza dikmek yerine, yudum yudum içmenizi öneririz. Bu sayede hem gece boyu süren açlıktan sonra mideniz bulanmaz, hem de lezzetli ceviz suyunun faydaları daha kolay bir şekilde bünyenize karışır.

Ceviz suyunu tükettikten sonra, kahvaltı yapmak için acele etmeyin! İşte zamanlama derken kast ettiğimiz tam olarak da buydu… Ceviz suyunu tükettikten sonra en azından 20 dakika ya da yarım saat kadar bekleyin, ve sonra kahvaltı sofrasına oturun.

Şimdi gelelim hayatın gerçeklerine… Evden alelacele çıkan kimilerimiz için "kahvaltı sofrasına oturmak" özellikle de iş günlerinde pek de mümkün olmuyor. İşi kolaylaştırmanın yolu ceviz suyunu başucunuza koymak. Böylece dişlerinizi fırçaladıktan sonra bu lezzetli suyu içebilir, gün için hazırlandıktan sonra da kahvaltınızı yapabilirsiniz. Bu size ceviz suyu ile günün ilk öğünü arasında zaman kazandıracaktır. Eğer kahvaltınızı ofiste yapıyorsanız, ceviz suyunu çıkmadan önce iş yerinde hazır edip bırakabilirsiniz. Üzerine bir kapak örtmeyi unutmayın! Eğer kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa, kısa vadede günün ilk öğününden önce ceviz suyu tüketmenizi öneririz. Ancak uzun vadede kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmanız sizin için çok daha etkili olacaktır.

Ceviz suyunu içtikten sonra, cevizleri de afiyetle yiyebilirsiniz. Şu içerisinde bekledikleri için cevizler şişecek ve yumuşayacaklardır. Bu halleri ile de özellikle dış teli takanlar, ya da sert yiyecekleri ısırırken dış hassasiyeti yaşayanlar için çok daha rahat bir şekilde yenebilir hale geleceklerdir.

 Afiyet olsun. Sağlıkla, sevgiyle kalın.

Yazarın Diğer Yazıları