Şahin Akçap

Zor Pazartesi!

Şahin Akçap

Türk Milli Eğitim için yeni bir sistem bu Pazartesi; öğretmen, öğrenci ve velileri buluşturuyor.
Sistemin adı yasalaştığı günden beri tartışılan 4+4+4 sistemi!
İlk dört 1.2.3.4. sınıfları kapsayacak.
İkinci dört 5.6.7.8. sınıfları.
Üçüncü dört ise liseyi…
4+4+4 sisteminde 5.sınıflar ikinci dörde yanı ortaokula ilave olundu. Lise kısmı olan üçüncü dört ise artık zorunlu oldu. 
Okula başlama yaşı geri çekildi…
48 ve 60 aylık olan çocuklar okul öncesi hazırlık sınıflarına kabul edildi.
60 ve 66 ay arasındakiler veli isteğine bağlı olarak 1.sınıflara kayıt edildi.
66 ay ve üzeri ise 1.sınıfa zorunlu eğitim kapsamında.
66 aylık çocuklar, velileri tarafından eğer fiziksel ve ruhsal olarak hazır değil kanaati uyandırıyorsa başvuru yeri Çocuk uzmanları olacak. Alınacak raporla çocukları hazırlık sınıflarında devam ettirilebilecek. 
Öğretmenler yeni sistemle ilgili bilinçlendirilip; Uzem adlı (açılımı uzaktan eğitim olan) yayınlarla, 3 Eylül 2012 tarihinden itibaren okulların bilgisayar sınıflarındaki kaynaklara yayınlar yapıldı.
Pazartesi yani 10 Eylül 2012 tarihinden itibaren hazırlık sınıflarına ve birinci sınıflara e okul kayıt sistemi içinde kaydı yapılan çocuklar eğitime başlıyor.
1.Sınıflar on gün veya bir aylık sürede yazıp çizmeye geçirilmeyecek. Hazırlık evresi geçmiş yıllardaki süreçten daha fazla tutulacak.
Antalya'daki tüm okullara ders kitapları eksiksiz teslim edildi. 10 Eylül 2012 Pazartesinden itibaren 1.sınıflara, 17 Eylül 2012 den itibaren de tüm ilk ve orta öğretimdeki öğrencilere ücretsiz ders kitapları dağıtılacak.
Bütün bunlara rağmen öğrenci velilerinin kaygıları sona erdi mi? Elbette ki hayır! Çünkü ülke genelinde hala fiziki yapıları çelişki yaratan okullar var. En önemli kesitte tuvaletler ve lavabolar. Okul idareleri kendi bütçeleri içinde bu sıkıntıyı çözmeye çalışıyor.
Beşinci sınıfa geçen çocuklar için seçmeli ders tercihleri de yapıldı. Bu tercihlerin sonunda özellikle beşinci sınıf öğrencilerin her haftanın bir günü altı saatlik olan ders saatleri sekiz saate çıkacak. 
Göç yolda düzelir dermiş atalarımız. Ancak eğitimin gerçekten çetrefilli olduğu ülkemizde 4+4+4 sisteminin uzun bir süre tartışılacağı şüphesizdir. Ve önceden de yazdığım gibi bütün yük okul idarelerinin ve hiç de tembel olmayan öğretmenlerimizin omuzlarında. Bunun için de velilere önerim sabırlı göstermeleri... Ve bu geçiş sürecinde okul idareleri ve öğretmenlere destek olmalarıdır.
Bu Pazartesi gerçekten de zor bir Pazartesi olacak! Ancak okul idareleri, öğretmenler ve velilerin karşılıklı anlayış ve hoşgörüsüyle gerilimi azaltılabilecektir.
Yeni eğitim ve öğretim yılında herkese sabır ve dolayısıyla hoşgörü, SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZE başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları