Şahin Akçap

Zıvanadan çıkmak!

Şahin Akçap

Türkçe çok iyi kullanıldığı ve sözcükler anlamına göre yerleştirildiğinde sayfalar dolusu bir düşünce yazısını bir- iki paragrafta anlatmak çok daha kolaylaşabilir.

Şiraze, çığırından ya da zıvanadan çıkmak sözcük ve deyimleri taşkın duyguları anlatmak istediğinizde uzun anlatımlara gerek görülmeden örnek olarak verilebilir. Bu yöndeki teorik anlatımınız için pratik örnekler ise yaşadığımız hayatın içindeki güncellikte sayılmayacak kadar çoktur.

Birey, toplumsal olaylarda özgürlüklere yönelik tepkilerini hemen vermez. Baskılar ve özgürlükleri kıskaç altına alan otoriter uygulamalar biriktikten sonra bir tepki olarak ortaya çıkar. Bu tepkinin ateş aldığı an eyleme dönüşür ve eylemler orantısız güç tarafından bastırıldığında da iş çığırından çıkar ve anlatmak istediğim “zıvanadan çıkma!” sonucu yaşanır.

Toplumsal olayları fitilleyen eylemlerin kontrolü iyi yönetilmediğinde ve bu reflekse karşı şiddet uygulandığında benzine ateşle yaklaşma örneğini vereceğimiz durum yaşanır. Yani çelişkiler keskinleşir ve sosyal patlamalar yaşanır. 

Soma’da olduğu gibi…

Yüzlerce insanın hayatından olduğu, yüzlerce çocuğun yetim, kadının dul kaldığı maden faciasının ardından taşeron firmaların dayılarının henüz acıları ve yaraları taze emekçilerin cep telefonlarına gönderdikleri mesajlarla onları iş başına çağırması Soma’da işçiler ile sendika arasında büyük bir kavgaya davetiye oldu. Tepkilerin büyümesinden korkan sendika başkanı ve yönetimi istifa etmek zorunda kaldı. Sabrı sınanan insanların haksız ve hoşgörüsüz uygulamaya karşı tepkisi bir patlamaya dönüştü.

Hayat yönetenlere ve yönetilenlere sürekli olarak bir daha yaşanmaması için ibret dolu örnekler sunuyor.

Ancak yönetenler her şeyin zamanın içinde unutulacağını düşünerek temel sorunları kulak ardı etmeye devam ediyor. Yönetilenler ise

“Böyle gelmiş böyle gider!” Kaderci yargısının anaforundan çıkma başarısı gösteremiyor.

 O halde yöneten ve yönetilenlerin hayata sahip çıkmaları için sağlam adımlar atması gerekiyor. Aksi takdirde her an, her iki tarafın da gerilim politikaları yüzünden zıvanadan çıkması kaçınılmaz olur.

Türkiye, “Arap Baharı” bahaneleriyle başlayan Ortadoğu Halklarının emperyalizme dama taşı olma iç kargaşalarının yanlışına düşmemelidir. Bu konuda her kese büyük sorumluluklar düştü

Yazarın Diğer Yazıları