Şahin Akçap

Yörex Fuarında Kürt köftesi

Şahin Akçap

Antalya Yörex Fuarı (Yiyecek İçecek Fuarı) "Sizin oranın nesi meşhur sloganıyla" Anadolu'nun dört bir tarafından gelen katılımcılara ev sahipliği yapıyor.

Doğu'dan Batı'ya, Kuzeyden Güneye tüm kentlerin meşhur yiyecek ve içecekleri bir kez daha Antalya'da buluşturuldu. Üretici temsilcileri Ticaret ve Sanayi Odalarının organizasyonlarıyla kendilerine ayrılan stantlarda ürünlerini sergilemeye başladılar.

Trabzon'un tereyağı, Uşak'ın tarhanası, Antalya'nın piyazı, Isparta'nın gül reçeli, Kayseri ve Afyon'un et ürünleri, Kars'ın kaşar peyniri ve balı, Erzurum'un, Gümüşhane'nin alıcı, kuşburnu, cağ kebabı, Yozgat'ın manda yoğurdu, kavurgası, Manisa'nın üzümü, Aydın'ın yemişi, Antakya, Gaziantep, Diyarbakır'ın tatlıları ve Van'ın otlu peyniri, lavaş ekmeği, yöresel yemekleri fuarın ziyaretçilerine takdim edildi.

 VAN STANDI EKİBİNE HELAL OLSUN

İddia ediyorum ki Yörex Fuarının en etkin ve ilgi toplayan standı, Van Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde görev alan Yusuf Konak ve ekibinin stantlarıydı.

Van temsilcileri bu yıl ki fuarda ürünleri satmak yerine konuklarına Van'a özgü ürünleri tanıtmak ve tattırmak oldu.

Van'ın sempatik esnaflarından ve şovlarıyla ulusal ve yerel televizyonların konuğu olan Yusuf Konak stantlarını ziyaret edenlere Van'ın yöresel yiyecekleri ve yemekleri olan Keledoş, Cılbır, Van Kahvaltısı çeşitlerini sunarken izdiham yaşanmasına neden oldu. Özellikle ikinci gün ziyaretçilere hazırlanan Kürt Köftesi ikramında kuyruklar oluştu, Yusuf Konak'ın esprileriyle fuar alanı şenliğe dönüştü. Ziyaretçilerle tek tek ilgilenen, onlara: "Van'ın en meşhuru nedir?" Sorusunu sorarak, armağanlar sunan Konak alkışlarla ödüllendirildi.

Bize ayırdığı zaman diliminde:

 -Diğer stantlarda ürün satışları da yapılıyor. Ancak siz satış yerine kentinizin yiyeceklerini tanıtıp, ikramlarda bulunuyorsunuz. Tüm bunların masrafını Van Ticaret Odası mı yükleniyor? Diye sorduğumuzda şu yanıtı veriyordu:

"Üyesi olduğum Van Ticaret ve Sanayi Odası fuara gelişimizin ve organizasyonun öncülüğünü yaptı. Ancak tüm maddi külfeti tek başıma yüklendim. Ben rızkını Van'dan kazanan bir esnaf olarak bunu bir görev bildim. Ziyaretçilere sunulan her şey kendi imkânlarımın ölçüsündedir. Bu benim için büyük bir onurdur. Eğer standımızı ziyaret edenlere şehrimin ürünlerini tanıtabilirsem ve onların yüzlerinde memnuniyet gülümsemesi görebilirsem kendimi dünyanın en mutlu insanı sayarım."

Yusuf Konak'ı Van'ın en çok tanınmış lezzetlerinden olan yöresel yemeklerin arka plandaki mutfaklarındaki titiz çalışmadan dolayı tebrik ederken, standın önünde biriken kalabalığa hangi meşhur yemeği sunacaklarını sorarken O, gülümseyerek yanıtlıyor:

 "Çerkez tavuğu, çiğ köfte, Acem köftesi olur da Kürt köftesi olmaz mı diye düşündüm. Van'da en çok sevilen yemeklerin başında gelen keledoşu fuarın ilk günü ziyaretçilere tattırdık. Bugün de Kürt köftesini sunacağız. Bulgurun haşlanarak yuvarlanması ve üzerine kavrulmuş soğan ile kırmızıbiber salçası ile yoğurdun karıştırılmasından elde edilen sosla Kürt köftesi en nefis yemeklerimizden biridir. Bu ikramımızdan sonra göreceksiniz ki şu an kuyruğa giren hanımefendiler mutlaka yemeğin tarifini de isteyeceklerdir."

Yusuf Konak kardeşimi ve özverili ekibini, ayrıca bu güzel projelerinde öncülük eden Van Ticaret ve Sanayi odası yöneticilerini canı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Yörex Fuarı 7 Ekim'de açıldı ve 11 Ekim Pazar akşamı saat 20.00'de sona erecek.

Fuarla ilgili bir iki not:

Fuar alanı Antalya-Aksu yolu üzerindeki Pınarlı mevkiinde… Ziyaret etmek isteyenler kent merkezinde üzerinde EXPO ve Yörex Fuarı yazan belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanabilirler.

Ancak kendi aracı ile gitmek isteyenlerin havaalanını geçtikten sonra yol yapımı çalışmalarına dikkat etmelerini ve sol tarafta bulunan Yörex Fuarı işaret levhasından sola dönmelerini öneriyorum. Aksi takdirde Aksu girişine kadar yol yapımı nedeniyle gitmek zorunda kalırlar.

Yörex Fuarına giriş ücretsiz ve davetiyesizdir. Ne var ki özel aracı ile fuar alanındaki oto parka gidenler çıkışta sekiz lira oto park ücreti ödemek zorundalar. Bu uygulamanın yanlış olduğunu belirmek istiyorum ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odasına:

-Valesi bile olmayan oto parktan ücret alınmasının mantığı ne? Sorusunu yöneltmek istiyorum.

Unutmasınlar ki halka açılan fuarlarda yurttaşlar oto park parası ödemek zorunluluğunda değiller.

Yani Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının bana ve benim gibi oto park parası verenlere özür dileyerek sekiz lira iade etmesi gerekiyor.

Yazarın Diğer Yazıları