Şahin Akçap

Vicdanın egemenliği!

Şahin Akçap

Kimimiz:
"Hâkimiyet milletindir!" Sloganını benimsedik.
Hep birlikte:
"Bundan daha akılcı söz olur mu?"  Odak noktasında buluştuk.
Kimimiz de bu sloganı benimsemeyerek farklı bir söylemle sahne aldık:
"Hâkimiyet Allah'ındır!" Dedik.
Bu söze de içtenlikle:
"Amenna!" Dedik.
Somuttan soyuta dönüşen düşünce karmaşası arasında asıl egemenliğin bireyin yüreğindeki:
"Vicdanın egemenliği."  Olduğunu es geçtik.
Soyut kavramlar lastik gibidir. Nereden çekerseniz çekin esner, her yere uzar ve gevşer.
Asıl olan insanın özgür beyni ve yüreğidir. Beyin soyuta saplanıp kalmaz. İrdeler, çözmeye çalışır ve karmaşıklığı netleştirir.
Politik rüzgârlar ne kadar güçlü eserlerse essinler bir yere kadar insanın vicdanına etki eder. Çelişkilere uğratır ama tümden değiştiremez. Rüzgârlar hız ve yön değiştirdikçe bireyin etkileşim alanından çıkması kolaylaşır ve birey özgün düşünceleri ve inançlarıyla baş başa kalır.
Bireyi köleleştirmek isteyen etkin düşünce akımları gün gelir bir kar yumağı gibi erir. Geriye kalan etkilemeye çalışılan insanın vicdanıdır. Ve insan vicdan egemenliğiyle buluşunca hiçbir otoriter güç onu yolundan çeviremez. Ne tahtlar, ne taçlar, ne zindanlar, ne işkence ne de mahpushaneler vicdanı susturamaz.
Bugün dünya ve dolayısıyla Türkiye özelinde siyasi liderlerin tüm çabaları donandıkları düşünce ve inançlarla insanın vicdanını ele geçirme mücadelesidir. Bazen başarılı olma ihtimalini yakaladıklarını sansalar da bu sürekli değildir. Çünkü temel çıkış noktalarındaki can suları siyasi çıkarlarıdır. Bu tükenmez çıkarlardan en çok rahatsızlık duyan da vicdandır.
Dünyayı sarsan liderlerin yaşamlarını incelediğimizde; riya ve ayrımcı amaç taşıyanların bir balon gibi önce şişip, sonra da en küçük bir vicdani karşı koymada patlayarak paramparça olduğu görülür… Bugün siyasi arenada birçok siyasi kimliği bekleyen de bu kaçınılmaz sonuç olacaktır. Ve vicdanın egemenliği bir kez daha zafer tacını; vicdansızların çirkin ve iğrenç oyunlarına rağmen takacaktır. 

Yazarın Diğer Yazıları