Şahin Akçap

Vicdan yaşarınca

Şahin Akçap

Siz hiç gözyaşlarının tıkandığını gördünüz mü? Tıkanır… Gözyaşı kanalları da kimi zaman taş tutar. Bu tıbben de bilinen bir sağlık sorunudur.
Asıl taş tutmaması gereken vicdandır. Vicdanın kanalları tıkandığında insanlığınız da taşlaşır. Ha kaya, ha taş, ha kumsunuz artık.
Gözyaşı kanalları her zaman açıktır. Yürek bir duygu sağanağı yarattığında ve açıldığında vicdanın kanalları, merhametin kımıltıları da görünür olur.
Ne var ki çoğumuz kibirden, gururdan olsa gerek gözyaşlarımızı göstermeyiz. Örteriz yüreğimizi üzerini. Bir yontudan farkımız kalmaz.
İnsanoğlu en garip yaratıklardandır. En yumuşamaz yürekler gün gelir yumuşar. Geçmişten biriken kabahatler, gökyüzünü kuşatmış kara bulutlar misali gözyaşına dönüşür.
Birde sahte hüzün vardır. Ucunda asılı duran kandırmacadır. En çok çocuklarda görülür bu illet. Dediğim dedik ana baba yüreklerini yumuşatmak için zırt pırt ıslak hıçkırıklara dönüşür.
En berbatı nedir bilir misiniz? Siyasallaşmış gözyaşıdır! Çocukların yaslandıkları acındırmadan farklı, ikiyüzlülüğü yansıtan, iki damla gözyaşı dökersem gülümseyenlerin sayısı artar mı hesabıdır. Bu görüntüyü güçlü sezgileri olanlar hemen fark eder. Çünkü onların aynalarının içinde geçmişten kalan gölgeler vardır. Yanmış, yaralanmış yitik gölgelerdir bir hayalet gibi geçip gitmeyen.
Vicdanın gözyaşlarını pişmanlıklar, korkular besler. Beklentiler umulmadık bir anda kaybolduğunda; panikle el ele tutan endişe ve kaygı; kişi ister kral, ister padişah, ister dünya lideri olsun yakalanır.
Ağlanan için bahane edilen o an ki olay değildir. Geçmişteki hatalar, suçlardır. Bin kere tövbe edilmiş yanlışlar olsa bile vicdanın affetmeyen pençeleri iki yakalarındadır.
Vicdanlar yaşarıyor…
Sel olup aksalar bile günahlarını temizlemeye yetmeyecektir.
Hani ne olursan ol gel affederim diyen Allah'ın merhameti; günahı hak ve halk olanların için söylenmemiştir.
Dört kutsal kitabın tek bir birinde, onca peygamberlerin tek kelamında bile; zulüm kılıcını kuşananların; bu dünyada ve öbür dünyada affı yoktur!
Her şeye rağmen tövbe etmek, haksızlığın saltanatını sürdürenler için son bir fırsattır.

Yazarın Diğer Yazıları