Şahin Akçap

Van'dan sevindirici notlar...

Şahin Akçap

Van'dan sevindirici  notlar…                                   
22 Temmuz 2012 pazar günü sürpriz konuğum Vahdettin Tuğrul'du.
"Bir Van turuna var mısın?"Dedim.
Vahdettin'in arabasıyla "Al gözümü seyreyle" Diyerek Temmuz sıcağına aldırmadan yollara düştük.
Deprem sonrası otuz bin konteynır getirilmiş Van'a. Çetin kış koşullarına direnmenin iki yoldan biri. Ya göç edip yurdun sıcak bölgelerindeki kentlere gideceksiniz,  ya da bu geçici konutlardan birinde yaşama tutunacaksınız.
Her biri yaklaşık altın bin Yeni Türk Lirasına mal olan konteynırlar hızla konuşlandırılmış ve çadırlardaki depremzedeler bu konteynır kentlerine yerleştirilmiş. Dile kolay otuz bin!
Pazar gününün sıcak öğle üzeri Van Hava Limanının yanı başındaki geçici konutlarının olduğu yoldan Edremit'e yol alırken Vahdettin:
"Masa başında oturup sallamayacaksın arkadaş. Neler yapılmış, başarılmış mı, başarılmamış mı yerinde göreceksin."Diyor haklı olarak.
Öğle ezanı ha okundu, ha okunacak. 
Ramazan ayının üçüncü günü… 
Vahdettin kardeşim niyetli, bende iyi niyetli… Edremit Çimento Fabrikasının yanındaki camide mola veriyoruz, o namazını kılarken fırsat bilip birkaç fotoğraf karesi alıyorum çevreden.  Edremit Van'ın depremden etkilenmeyen ilçelerinden biri…
Ve sonra Edremit'te yapımı süren TOKİ Deprem konutlarına tırmanıyoruz.
İş makineleri Pazar günü olmasına rağmen harıl harıl çalışıyor. İşçiler deyim yerindeyse karıncalar gibi dur duraksız ve büyük gayret içinde. Yolu bembeyaz bir toz bulutu sarmış. 
On beş bine yakın deprem konutlarının yarıdan fazlası bitmiş. Son teknik işleri yapılıyor. Blok apartmanlardan birine giriyoruz. Çelik kapılı dairelerden birini inceliyoruz. Her şey mükemmel görünüyor.  Güneye bakan dairelerden birinin penceresinden Van Gölünün muhteşem görüntüsü büyüleyici…
"Nasıl hoca? Bitmek üzereler değil mi?"Diyor gururla Vahdettin Tuğrul. Cep telefonumun kamerasıyla gördüğüm her şey kayıt ediyorum.
-Gözlerimizi bir kapar ve bu güzel yapıların çevre düzeni yapılmış halini de düşünürsek yeni bir kent yaratıldığını söyleyebiliriz. Diyorum sevinçle. Sonrada:
-Dilerim 30 Ağustos'ta  anahtar tesliminde hakkaniyet ölçülerinden zerre kadar kadar taviz verilmeden,iltimas gibi insani değerlere ters olan çıkmaz yollara sapılmadan hak ve ihtiyaç sahiplerine konutları teslim edilir; bunca emek ve alın teri taçlandırılır. İlavesinde bulunuyorum.
Mola için inşaatlardan birinin gölge alanına çekilen işçilere kolay gelsin diyoruz.
İnanınız orda çalışan işçilere emekleri karşılığı iki maaş verilse değer! Çünkü onca sıcağa ve toza, toprağa rağmen hepside büyük bir ciddiyet ve disiplin içinde çalışıyorlar. Bütün amaçları kıştan önce depremde evsiz barksız kalan, geçici konutlara sığınan insanlarımıza içlerine sinecek ve güvenle oturacakları yuvalar sunmak.
Bu nedenle projelendirip hayata uygulayanlara, müteahhitlere (yüklenicilere)mühendis ve mimarlara, inşaat saha amirlerine, ustalara, yürekten çalışan tüm işçi kardeşlerime avazım çıktığı kadar:
-Helal olsun size! Diye haykırmak istiyorum.
"İşte böyle kardeşim! Yerinde görecek, kanaat getirecek ve öyle yazacaksın! Yazarken de elini yüreğinin üstüne koyup Sezar'ın hakkını Sezar'a vereceksin."Diyor çocukluk arkadaşım Vahdettin Tuğrul
Edremit TOKİ Deprem konutlarının olduğu yerden ayrılıp, geldiğimiz yoldan bu kez Erciş İlçesine açılan Kuzey karayolundan Kalecik mevkiinde yapılan TOKİ Deprem Konutları inşaat alanına yöneliyoruz. Yolda el kaldıran Iğdırlı bir işçiyi aracımıza davet ediyoruz.  Iğdır'a, bir günlüğüne ailesinin yanına gittiğini söyleyen işçiyle yol boyu söyleşiyoruz.
"Evvel Allah belirlenen tarihe kadar gördüğünüz bütün binalar bitecek!"Müjdesini veriyor.
İşçi kardeşimizi memleketine götürecek midibüse yetiştirip, Akköprü mevkiinden, Kalecik'e kırıyoruz direksiyonumuzu.
Kalecik TOKİ Deprem Konutları da bitirilmek üzere.  İş araçları yollarda, inşaat alanlarında işçiler canla başla çalışıyor.
 Gözü kulağı TOKİ deprem konutlarında olan hemşerilerimize içtenlikle söylemek isterim ki her şey yolunda. Gördüğümüz kadar her şey çok iyi görünüyor. Ve Van'ın Artos Dağlarına yaslanan güneyinde ve kuzeyinde; hava kirliliği olmayacak, manzarasında Van Gölü bulunacak yepyeni bir kent bütün görkemiyle yükseliyor. Şimdiden hayırlı, uğurlu, kademli olsun!
Kent merkezine onlarca kare görüntü kaydıyla dönüyoruz. 
Vahdettin kardeşime teşekkür edip kucaklaşıyorum ve deprem konutlarındaki gözlem ve izlenimlerimizi bir an evvel yazıya dönüştürmek, siz okurlarıma şu an okumakta olduğunuz yazıyı hazırlamak için ayrılıyorum.
Moralim yüksek! keyfim gıcır gıcır… Dudaklarımda güzel bir Van türküsünü; mutlu, umutlu olarak mırıldanıyorum. 
SUNALAR
Bendimahi bend üstüne
Sunalar hey sunalar
Yarim gelir kent üstüne
Sunalar hey sunalar.
Gökten bir çift sunam uçtu
Sunalar hey sunalar
Uçtu da bizim göle kondu
Sunalar hey sunalar.
Yaz akşamın vakti geçti
Sunalar hey sunalar
Bizim göle de konalar
Sunalar hey sunalar.

Yazarın Diğer Yazıları