Şahin Akçap

Van'da ilk günlerim (1)

Şahin Akçap

Van'da ilk günlerim  (1)
Özel bir havayollarının 188 yolculu uçağı Akdeniz'i geride bırakıp rotasını Toroslar üzerinden Van Gölü havzasına çevirdiğinde bir hafta sürecek ziyaretim sırasında yapacaklarımın planını kafamın içinde somutlaştırmıştım.
Antalya-Van arası demir kanatlı kuş uçumluğu süresi bir buçuk saatti. Ya karayollarındaki mesafe? Tam tamına 24-25 saat! Önceki Van yolculuklarımda bu uzun kara yolunu okurlarımla paylaşmıştım.
Sun Ekspres'in Alman pilot komutalı uçağı, paramparça olmuş yaz bulutlarının üzerinden süzülerek Van Gölü üzerinde alçalmaya başladığında Van Havaalanına inmemiz için geriye kalan süre son on beş dakikaydı. Uçağın sağ kanadının arkasına bakan pencereden baktığımda Van Gölü'nün küçük dalgalarının kıyılarında oluşturduğu beyaz sodalı çizgiyi görebiliyordum.
56 yaşındaydım ve ilk taşıdığım isme inat hiç ama hiç havayollarından yararlanıp uçmamıştım. Yani ilk uçuşumdu… Heyecanlıydım ve her saniyeyi beynimle ve gözlerimle kayıt ediyordum.
Uçağımız kanatlarındaki rüzgâr panellerini ve tekerleklerini açtığında, iniş irtifası için son teknik konumu almıştı. Van Gölündeki Akdamar adası çoktan arkamızda bir karaltı gibi kalmış Edremit bütün güzelliğiyle net bir görüntüye dönüşmüştü. TOKİ'nin deprem sonrası yapımına giriştiği konutlar, inşaat alanlarını ve depremin hemen ardından vatandaşa verilen havaalanı yakınlarındaki konteynırlar görülmeye başlamıştı.
Havaalanında Sun Ekspres'in teknik elemanlarından Özcan Özcan Bey'in selamını Van2da ki arkadaşı Sun Ekspres sorumlusu İsmail Sayın'a ilettikten sona kapalı konmdaki cep telefonumu açarak çocukluk arkadaşım Vahdettin Tuğrul'u arıyorum:
-Van'dayım kardeşim. Diyorum.
"On beş dakika sonra yanındayım." Diyor.
Van Havaalanının yolcu salonları kalabalık… Antalya'dan gelen yolcuların çoğunluğu deprem için Antalya'da konuk edilenler. Diğerleri Antalya sıcağından Van'a gelerek bunaltıcı yaz günlerinden kurtulmayı amaçlayanlar.
Havaalanı kapısında Vahdettin'i beklerken etrafı kolaçan ediyorum. Deprem her şeyi, her yeri olağanüstü etkilemiş.
Vahdettin geliyor. Hasret giderdikten sonra kent merkezine doğru hareket ediyoruz.
Vahdettin, Edremit yolu olarak adlandırılan ve güneye açılan yol boyunca sağ ve solda yıkılmış veya ağır hasar tespiti yapılmış apartmanları, evler işaret ederek anlatıyor:
"Bir kâbustu yaşadığımız. Camii minarelerinin bile yıkıldığını göreceksin."
(Yarın: Depremin bıraktığı hüzün verici şok görüntüler)

Yazarın Diğer Yazıları