Şahin Akçap

Van yerel basınının zaferi!

Şahin Akçap

Bir süre önce Van'da hiç de sevimli olmayan bir kararla kentin hafızasına yer etmiş, sokak isimleri değiştirilmeye başlanmıştı.

İlk fark edenler arasında 100.Yıl Üniversitesi Öğretim üyelerinden sevgili kardeşim Sait Ebinç olmuş; sosyal medyada bu değişimi paylaşmış, kamuoyunun dikkatini çekmişti.

Değiştirilen sokak isimleri giderek kadim kentin insanları tarafından yadırganmış ve yerel basın olayı gündeme taşımıştı.

Benimde yazılar yazdığım Vansesi Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü dostum İkram Kali gelişmeleri gazetesinin birinci sayfasında yayınlayıp konuyu köşesine taşıyınca, konu flaş habere dönüşmüş kentin insanları da değiştirilen sokak isimlerini geri istemişti.

 

Nihayet konuyu haklı bulan Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi tepkileri değerlendirerek geçmişten bugüne kadar kullanılan sokak isimlerini tekrar iade etti ve durum düzeldi.

Bütün bu yaşananlar da gösteriyor ki değerlerinize sahip çıkarsanız kimse onları sizden koparıp alamaz. Koparmaya çalışanların da önünde demokratik ve yasal haklarınızla çıkarsanız yanlışı sürdüremezler.

Deprem sonrası hızla büyüyen, serpilip gelişen ve anakent olan Şehri Van için koruyucu önlemler almak artık belediyelerin vazgeçilmez görevidir.

Şehrin belleğinin yok edilmesine karşı en iyi mücadele biçimi halkın oto kontroldür. Tıpkı bir kararla değiştirilmeye çalışılan sokak isimlerine konulan tavır gibi… Yeşil örtüsünün, doğal yapısının, kirlenme tehdidi ile karşı karşıya kalan Van Gölünün, tarihi miraslarının korunması için de aynı duyarlılık gösterilmelidir.

Van'ın bünyesinde oluşturulan kent konseyi ileride olası yozlaşma ve asimilasyonlara ve .u tür yanlışlara karşı kalkan görevi olabilir.

Bugün Van'ın orta yerinde tarihi ve ekonomik yanıyla öylesine terk edilen Tekel binası da yeni sahiplerinin sağduyusuna hitap edilerek güzel sanat galerisi biçimselliği kazandırılarak yaşatılabilir.

Van'ın adını isimleriyle her süreçte anımsatan; Vani Mehmet Efendi, Vankulu,Yaşar Kemal, Ruhi Su, Atakan Çelik, Revnak Özaltın, Fevzi Leventoğlu gibi değerlerin isimleri de anıtlaştırılarak yeni yetişen kuşaklara örnek olarak gösterilebilir.

Bu tür çalışmalar şehrin ruhunu yaşatır, sosyal hayattaki huzura, barışa, birlik ve beraberliğe güç katar.

Yazarın Diğer Yazıları