Şahin Akçap

VAN VALİSİNE ARZUHALİMDİR

Şahin Akçap

Deprem konutları yükselirken                        
Van Valisine arzuhalimdir

Van Valisi Sayın Münir Karaloğlu'nun çalışmalarını medya rehberliğinde yakından izleyen Antalya'da yaşayan Vanlılardanım.
Valilik zor meslektir. Göründüğü gibi değildir. Sorumluluklarının ağırlığı asılıdır vicdanlarında.
Bir yıl bile olsa Antalya Valiliği Basın Bürosunda görev yaptığım için bir Valinin aldığı soluğun vatandaşın huzur diyaframından çıktığını bilirim.
Doğal olarak Sayın Münir Karaloğlu deprem sonrasında en çok koşturan, üzülen, çaresiz kaldığında gözyaşı döken, enkaz altından sağ bir vatandaş çıktığında dünyalar onunmuşçasına sevinen mülkü amirdir. Bu değerli insana seslenmek istiyorum.
Sayın Valim;
1976 depremini yaşayan bir Vanlıyım. Milletin sinesinden akıp gelen yardımlarla devletin planlayıp yaptırmaya başladığı her konutu lütfen kılı kırk yararak inceletiniz. Her sabah "Bismillah!" Deyip başladığınız işinizin ilk durağı depremzedeler için yaptırılan konut inşaatları olsun. Beton olacak harçtan, kolonlara döşenen demire kadar kontrol ettiriniz. Güzel bir söz vardır: 
"Güven esas kontrol şart!" Diye. Siz en güvendiklerinizi bile lütfen kontrol ediniz. Sadece kontrolleri kent merkezindeki alanlarda yükselen inşaatlarda değil, en uzak kırsalda yapılanları bile sıkça uzmanlara inceletiniz.
Konutların yerel kültür ve yaşam biçimine uygun olması kent merkezlerinde önemsenmese de, kırsaldakilerin önemseneceğini unutmamalıyız. Çünkü kırsalda yaşayan insanlarımızın yüzde seksen beşi hayvancılık ve tarımla uğraşmaktadır.
1976'da; Van- Çaldıran-Muradiye büyük depreminde kırsal alanlarda yapılan kibrit kutusu benzerliğindeki deprem konutlarına insanımız itibar göstermemiş açıkta kalan hayvanları için ağıl yapılmadığı için müthiş sıkıntılar yaşamıştı. Bunun en önemli tanıklarından biri de o zaman kente gelip titiz gözlemler yapan gazeteci yazar Uğur Dündar'dı. Sonraları spekülasyonlara neden olan o konutların geride bıraktığı izlenim üzücü, güvenleri boşa çıkarıcı ve yüklenicileri (müteahhit ve taşeronlar) zan altında bırakan işlerdi. O zamanki gözlem ve kontrol eksiklikleri vatandaşı mağdur etmekle kalmamış; devlete ve devlet yetkililerine olan güvenlerini yok etmişti
Depremin acı ve sıkıntısını yüreğinde hisseden değerli Van Valisi Sayın Karaloğlu;
Mutlaka ama mutlaka güven esas kontrol şart ilkesini deprem konutunda iş üretenlere hissettirmelidir. Türkiye'nin gözü Van'da... Van'ın yenden görkemli bir kent olarak ayağa kalkması; acıların ve sıkıntıların son ermesi; siz değerli Van Valisi ve ekibinin özverili çalışmasıyla sağlanacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları