Şahin Akçap

Van Gölünün zümrüdü hançerlenecek mi?

Şahin Akçap

Edremit, Van’ın nefes aldığı göl kıyısındaki cennetlerinden en önemlisidir. Şehirlerarası yolun kıvrılarak geçtiği bu beldeye ilk hançer yıllar önce çimento fabrikası kurularak vurulmuştu. Sonuçları zaman içinde görüldü. Muhteşem meyve bahçeleri zarar gördü.

Şimdi ise Edremit kamusal alan olarak düşünülerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına idari binalar yapılacağı söylencesi Van halkını tedirgin etmeye başladı bile.

Kim yapacakmış? Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü!

Yani çevreden ve kentleşmeden birinci derecede sorumlu kurum!

Peki, idari bina bu saçma sapan betonlaşma için yeterli olacak mı? Olmayacak!

Ardından personel için lojmanlar, yan ünite binaları da hızla yükselecek.

Tam da Edremit denen, türkülerin cennet mekânının kalbine!

TOKİ Deprem Konutları için seçilen alan akılcıydı. Arka planındaki Artos Dağı uzantısı tepelerde siteler halinde planlanan konutların çevre bahçe düzenlemeleri ve zaman içinde etrafının ağaçlandırması uygun bir yaşam alanının yaratılması için atılmış sağlam adım oldu. TOKİ Deprem Konutları yarın bugün doğal gaz bağlantılı ısıtma sistemine uyarlandığında ise kış mevsiminde yaşanan kömür kaynaklı ısınmanın yarattığı tehlikeli hava kirliliği de ortadan kalkacaktır.

Ancak aynı şeyi Edremit’in yeşil örtüsünü, bağ ve bahçelerini tehdit eden bir betonlaşmaya dönüştürdüğünüzde akıl ve mantığı ezip, geçmiş olursunuz. Van Gölü’nün arıtma sistemiyle ilgili sorunları capcanlı duruyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu konuya ciddi biçimde el atmak yerine illa kurumuma ait idare binaları buraya yapılacak diye diretirse şüphesiz ki Van Halkının da tepkisini üzerine çekecektir.

Van Sesi Gazetesi Genel Yayın Müdürü İkram Kali çok yapıcı bir üslupla bizim de tepkimize neden olan olayı kaleme alıp yazmış ve köşesinde yayınlamış.

Dilerim Van Büyükşehir ile Edremit Belediyesi oldubittiye getirilecek bu durum karşısında dik duruş sergiler, Van 100.Yıl Üniversitesi de Van Gölünün burnunun dibinde hem de cennetinde inşa edilecek yapılaşma için bilimsel tavrını bir açıklama ile betonculara duyurur.

Kısacası…

Edremit cennetine kıymayalım beyler!

Yazarın Diğer Yazıları