Şahin Akçap

Uçurum

Şahin Akçap

Bir kaç kez yazmak isteyip de ertelediğim bir yazı şu an okuduğunuz… Nedeni de hızla değişen, değiştirilen ülke gündemimiz…
TV kanalarının birinde alışık olmadığımız anlatımıyla bir dizi yayınlanıyor. Hani bizden tanıdık oyuncular olmazsa dizinin yabancı bir dizi olduğunu sanacaksınız.
Son zamanlarda bütün dünyanın dikkatini çeken Gorbaçev sonrası Rusya'da ve Rusya'dan ayrılan Moldova, Ukrayna gibi ülkelerde sosyal ve ekonomik değişiminin kadınların payına düşen acıları öykülenmiş Uçurum dizisinde. Ve öykü öylesine ustaca kurgulanmış ki araya serpiştirilen Güneydoğu terör sorunu ile soluk soluğa izlenecek bir televizyon dizisi ortaya çıkarılmış. Öykünün sinema tekniğiyle anlatımında geriye dönüşlere yer verilmiş ve sürükleyicilik elde edilmiş.
Eva ve Felicia Moldovalı yoksul iki güzel kardeştir. Alex adlı bir kadın avcısının tuzağına düşüp, İstanbul'da kadın tüccarlarına satılırlar. Abla Eva amansız bir mücadele vererek küçük kız kardeşi Felicia'yı bulundukları uçurumun kıyısından kurtarmaya çalışır.
İşte tam bu mücadele içinde İstanbul'da yabancı kadınların adeta meskeni olan Laleli çevresinde rızk arayan taksi şoförü Âdem'le yolları kesişir.
Âdem, Güneydoğu'dan yeni dönmüş bir askerdir. Görevi sırasında düştükleri pusudan arkadaşlarını hayatı pahasına kurtarmış ancak yaralı bir arkadaşının da bilmeden ölümüne neden olmuştur. Bu elde olmayan ölüm, Âdem'in ruhunda büyük fırtınalar koparmaktadır. Ve yaşamı artık Güneydoğu sendromunun affetmeyen kıskacındadır.
Uçurum dizisinde gerek öykü, gerek büyük emekle çekilen sahneler ve gerekse dizi oyuncularının ortaya koydukları mükemmel oyun övgüye değer.
Ülkemizde ki iki önemli yaşamsal sorun iç içe işlenmektedir. Birincisi ülkelerinden yeni bir hayat için gelen kadınların düşürüldüğü kadın pazarı, diğeri ise Doğu ve Güneydoğu'da durmaksızın akan kan ve terördür!
Uçurum dizisinin izleyemediğim bölümleri internet ortamındaki "Dizi izle" video kayıtlarından araştırıp bularak izliyorum.
Dilerdim ki bu diziyi tüm gençlerimiz; özellikle genç kızlarımız ve anne- babaları izlesin. Her kes için çok mesajlar verildiğini söyleyebilirim.

Yazarın Diğer Yazıları