Şahin Akçap

SÜLEYMAN KUBA ve yıldızlar parıldarken!

Şahin Akçap

“Benim tarzım arabesk.” Dese de Süleyman KUBA kardeşimin bana gönderdiği Nazlım albümündeki güzel yorumlarındaki ses renginin türküye daha yatkın olduğunu fark ettiğimi içtenlikle söyleyebilirim.

 

Süleyman KUBA benim gururla adından söz edeceğim hemşerim.

 

Şarkı sözü yazarı genç bir sanatçı… Nazlım adlı albümündeki büyüleyici şarkılarını dinlerken bir zamanlar Van Gölü dediğimiz Yüksek Deniz Havzasında boy veren değerli iki halk türküsü sanatçıları Atakan Çelik ve Hüsamettin Subaşı’nı anımsadım.

 

Atakan Çelik rahmetli oldu. Ama geride unutulmayacak türküler bırakarak. Giderim Van’a Doğru türküsünde “Vanlıyım şanlıyım” Sözlerini adeta türkü severlerin gönlüne ve belleğine kazıdı.

 

Hüsamettin Subaşı adı da size hemen Menşure Hanım türküsünü hatırlatacaktır.

 

Her iki sanatçı Anadolu’nun hamurunu biçimleyen Türk Halk Müziğinin bereketli ve zengin kültürüyle yoğruldu. Sıradan piyasa ve arabesk müzik çizgisinin kıvrımları içinde kaybolmadılar.

 

Genç sanatçılar için piyasa şarkıları basamak tutmak ya da bir basamak yukarı tırmanmak kolaycılığı Süleyman Kuba’da yok. O köklere inerek ve o köklerden beslenerek özgün eserlere imza atmanın gayreti ve çabası içinde.

 

Van Gölünün engin kültür denizinden yepyeni eserlerle yepyeni bir albüm çıkarma uğraşı inanıyorum ki bu genç kardeşimin yıldızını hızla parlatacak, uzun bir süreden beri ses sanatçısı çıkaramayan kentin dokusundan güçlü bestelerin sahibi olarak çıkartacaktır.

 

Süleyman Kuba için yol gösterici kaynaklar Van’ın kültür mozaiğinin içinde. Ümit Kayaçelebi gibi saygın bir araştırmacı, Van İl Kültür Müdürü Muzaffer Aktuğ gibi değerli bir öğretmen bu genç kardeşimin yoluna ışık tutacaktır.

 

Yani Süleyman Kuba’daki ses, yetenek ve tecrübe ile yol göstericilerinin de deneyimleri birleştiğinde severek ve gönülden dinleyeceğimiz türküler peş peşe gelecektir.

 

Süleyman Kuba kardeşimin özgün çalışmalarını internet ortamında izleyebilir, dinleyebilirsiniz.

 

Genç kardeşime yıldızı parlasın ve gönüllerde yer alsın diyor başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları