Şahin Akçap

Son yağmurlar

Şahin Akçap

Akşamdan başlayan rüzgâr dağıtsa da bulutları bir anlık durgunlukta kümeleşen yağmur yüklü bulutlar gecenin yarısından sonra toprakla buluşmaya başladı.

Baharın en güzel anıdır…

Çiçekler açmış, meyveler dallarında irileşmeye başlamış ve yapraklar ağaçların çoktan libasını giyinmiş bir anda boşanan sicim gibi damlalar adeta ilahi bir banyo yaptırır bitkilere.

Balkon dostlarımız geveze kuşlar, geceden yağan ve arada bir yağmaya devam eden yağmurun ve serinleyen havanın etkisiyle pek suskundular bu sabah.

Üç beş zeytinlik kahvaltıma eşlik etsin diye cezvenin içinde ocağa sürdüğüm süt ısınırken, balkona seğirttiğimde, fırtına kanatlı dostlarımın panjur maşalarına tüneyen ıslak tüyleriyle boynu bükük halleri yüreğimi burktu.

Evimizin batı yönünde bulunan Manavgat tarafına doğru baktım. O taraflardaki gri bulutlar çoktan parçalanmaya başlamış hatta yamalı bohçayı andıran mavilikler oluşmaya başlamıştı. Hah dedim, bu iyiye işaret. Demek ki biraz sonra güneş yüzünü gösterecek.

Sokağa çıktığımda bir gün önceki toz toprak yerini serin bir ıslaklığa terk etmişti. Akdenizlinin muşmula dediği ve bizim Yenidünya tabir ettiğimiz meyvenin yüklü olduğu yol kenarı ağaçların yapraklarından hafif esen rüzgârın etkisiyle su damlacıkları saçılıyordu.

Yenidünya meyvesi dedim de… Rahmetli babam bizim memlekete kamyonların üzerinde küçük kasalarla getirilip pazarda satılan bu meyveye enayi meyvesi derdi. Çünkü çekirdeği çok olan bu meyve uzak yollardan gelince içindeki suyu kabuklaşıp kuruyor ve geriye kalan çokça çekirdekleri dalından koparıldığında hoş bir tadı olan bu meyveyi lezzetsizleştiriyordu.

Nisan sonu yağan ve bir kısmı Mayıs ayına sarkan bu son yağmurların ne kadar değerli olduğunu umudunu topraktaki ürününe, bostandaki zerzevatına, bağ ve bahçelerdeki meyvesine bağlayanlar çok iyi bilir.

Bu yıl yağışsız bir kış ve bahar yaşayan ülkemiz için dilerim bu son yağmurlar teselli olur.

Yazarın Diğer Yazıları