Şahin Akçap

Sınavlarda kaybolan güven

Şahin Akçap

Bir damar daha mı koptu toplumsal hayattan?

O damar da eğitimimizi temelden etkileyen sınav sistemine olan güven duygusu mu?

Bakınız… Her sınav için yüzlerce öğretmen ve üniversite personeli görev yapıyor. Özellikle yaz aylarındaki merkezi sistemli sınav sayıları ise hızla artıyor…

Sabahın erken saatlerinde sınavın yapılacağı okullara gelen görevli öğretmenler, polis noktasında tepeden tırnağa aranıyor. Cep telefonları alınıyor, su içecekleri şişeleri bile etiketleri yolunarak iade ediliyor. Nedeni güvenli bir sınav ortamı sağlamak için önlem almak…

Tüm bunlar sınava girecek öğrencilerin gözü önünde yaşanıyor.

Yani:

“Ey öğretmenim, ey salon başkanım ve ey gözetmenim maalesef biz sana da güvenmiyoruz!” Mesajı veriliyor.

Her sınav öncesi öğretmenlerimiz bu uygulamalar sonucunda inanılmaz bir moral bozukluğu yaşıyor. İşin ucunda 70 ile 100 YTL yevmiye olunca da seslerini çıkarmamayı yeğliyorlar. Öğretmen ve memur sendikaları ise bu durum karşısında süt dökmüş kedi misali sessiz!

Öğretmene bu denetim ve sıkı kontrol yapıldığı zaman sınava girecek adaylara neler yapılmaz ki? Saçlarını bağlayan tokalardan, parmaklarındaki yüzüklere, kulaklarındaki küpelere kadar her şeyleri alıkonuyor.

Bakınız son KPSS Sınavında saçlarını sarıdan, siyaha boyayan ve kimlik kontrolünde:

“Sen giriş kartındaki fotoğrafa benzemiyorsun?” Diye bir genç öğretmen adayı sınava alınmayarak koca bir sınav yılını kaybetti. Oysa arama sırasında mağdur kızımıza nüfus bilgileri sorulsa ve bu soruların yanıtı kendi el yazısıyla bir dosya kâğıdına yazdırılsa mağduriyet olmayacaktı. Şimdi o genç öğretmen adayı kızımız mahkemeye dava açsa, giriş kontrolü yapan görevliler suçlu bulunmazlar mı?

Tam bir kör dövüşü!

Bu son olay artık sınava girecekleri hızla parmak izi ya da göz retinası kontrolü yapan ve saptayan yöntemlerin olduğu bir sınav sistemine doğru sürüklüyor.

Bunlar bir kenara…

Yapılan birçok sınavda yanlış sorular yüzünden sınavlar ya iptal ediliyor ya da o yanlış sorular iptal edilerek sınava girenlerin puanlarının yeniden hesaplanması yoluna gidiliyor.

Sınavlar öncesinde, sonrasında yaşanan ve kargaşaya dönüşen tüm bu gerilimler güvensizlik duygusunu büyüttükçe büyütmeye devam ediyor.

Eh diyeceksiniz; bütün bunların suçu sınavları bile getirim aracına dönüştüren bozuk düzende…

Ne olursa olsun unutmamalıyız:

-Güvensizlik öyle bir olgudur ki; zamanla hoşgörü ve iyimserlik ortamını ortadan kaldırır.

Yazarın Diğer Yazıları