Şahin Akçap

Selanik Türküsü

Şahin Akçap

Dünyada hoşgörünün odak noktası kentler vardır. İstanbul, İzmir, Mardin, Antakya, Van ve nice kentler bunlardan bir kaçıdır.

Selanik’te öyledir. Deyim yerindeyse 72 milletin nabzının attığı kenttir. Bu yönüyle Selanik; İstanbul’dur, Mardin’dir. Doğal yüzüyle de şirin İzmir’in sanki ikizidir.

Selanik Atatürk’ün doğduğu kenttir. Hayata bakış açısı, inançları, evresel görüşleri bu şehrin hamurunda şekillenmiştir.

Derler ki bir zamanların Kolera salgınından nasibini almış Selanik’in o günleri anlatan Selanik Türküsü’nün derleyicisi Atatürk’tür. Türkünün öyküsünün içinde ağıt vardır. Ve o türkü Atatürk’ün en sevdiği türküler arasındadır. Savaş yılları zafere yüzünü döndüğünde koşup geldiği anacığını savaşın soldurduğu insanlar arasında bir camii avlusunda bulur anacığını. Bir zamanların Osmanlı mülkü Selanik için Zübeyde Hanım:

“Oğul zafer zincirinin halkasına Selanik’i de bağla. Al orayı da.” Dese de; zayıf, uzun parmaklarının olduğu dualar esirgemeyen elini öpüp alnına koyarak:

“Savaş çok kötü anne. Onca Anadolu evladını şehit verdik. Ordu yorgun. Yeniden ayağa kalkmamız gerekiyor.” Diyerek kafasında ve yüreğinde biçimlediği barıştan söz eder. Dünyada barıştan…  Yurtta barıştan…

Tarihin sayfalarını karıştırmadan, türkülerin yüreğine girmeden ve bir sazın ezgisine karışıp yol almadan insan olunmuyor. Atatürk’ü de büyük kılan, unutulmazlar arasına katan, halkının biriciği yapan gerçek değer yürek. Bakıyorum da şimdikilere; dudaklarında ne türkü var ne de gönül gözlerinin girizgâhında insanı sevmek var. Olmayınca da sevimsiz bir musibet olmaktan kurtulamıyorlar.

Selanik Türküsü’nün sözleri benden, ezgisi sizden… Hani olanağınız varsa eğer, internetten Erkan Oğur’un bağlama ve keman düzenlemesini bulup dinleyiniz. 

Yani… Bir de bu açıdan bakın Kasımpatılar kuşatırken Kasım sabahlarını tülden kırağıların yağdığı yeryüzüne…

 

Selanik Türküsü

Çalın davulları çaydan aşağıyı
Mezarımı kazın dostlar belden aşağıyı
Suyumu da dökün boydan aşağıyı
Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver
Al başımdan bu sevdayı götür yare ver

Selanik içinde selam okunur
Salanın sedası dostlar cana dokunur
Gümüş kazma ile mezar kazılır
Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver
Al başımdan bu sevdayı götür yare ver

Selanik Selanik ıssız kalasın
Taşına toprağına bre dostlar diken dolasın
Sen de benim gibi yarsız kalasın 
Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver
Al başımdan bu sevdayı götür yare ver 

Yazarın Diğer Yazıları