Şahin Akçap

Rekora doğru!

Şahin Akçap

Hazırlıklar bitti…

Sıra otuz binin üzerindeki davetliyi o devasa kahvaltı sofrasına oturtmak.

Van Kalesi’nin Eski Van Şehrine nazır alanı yıllardır Atatürk Kültür Parkı olarak kullanılıyor. Van Kahvaltısının rekor kırması için bu alana konuşlandırılacak binlerce masa ve binlerce sandalye.

Birkaç ay önce Van’daydım. Van izlenimlerimi okurla paylaşmış, büyük kent olan Van’ın sosyal ve ekonomik gelişmeler karşısındaki duruşundan söz etmiştim.

O bir haftalık süre içinde birkaç kahvaltı salonunu da ziyaret ettim. Ancak kahvaltı salonları o kadar çoğalmış ki bu işi bilen de bilmeyen de kollarını sıvamış. Doğal olarak marka olmaktan uzak kahvaltı salonlarında o bildiğimiz zengin kahvaltı mönüsü yok! Ve çakma bir göstermelikle sunulanların karşılığında alınan para da farklı farklı.

İki ayrı kahvaltı salonunda bu durum gerçekten doğru mu diye kahvaltıya oturdum. Masaya konan çeşni aynı ancak fiyatlar farklıydı. Bunu o kahvaltı salonlarının sahiplerine açıkça söyledim.

-Fiyatları her müşteriye göre ayrı ve kafanıza göre uygularsanız hapı yutarsınız. Kendinize zarar vermekle kalmaz Van Kahvaltısı geleneğini de yok etmiş olursunuz. Dedim. Kem küm edildi ama o salonları takip edeceğimi ve farklılığı gördüğüm an da yetkililere bildireceğimi söyledim.

Diğer tarafta sütçüler sokağında her şey daha özenli. Örneğin rahmetli Sütçü Fevzi’nin çocukları kaliteden ödün vermiyorlar ve fiyatları abartmıyorlar. Aynı ciddiyeti Van Ticaret Odası görkemli salonlarından olan Bak Bak Yusuf Konak Kahvaltı ve Kültür Salonu da sürdürüyor. Yusuf Konak Van’la ilgili kahvaltı sunumunu bizzat yönetiyor; özgünlükten ve kaliteden asla taviz vermiyor.

“Kalite ve müşteriye hürmet bizim ilkemiz.” Diyerek Van Kahvaltı geleneğinin markalaştığını hakkıyla yansıtıyorlar.

Dediğim gibi…

Yerden biter gibi çoğalan Van Kahvaltı Salonları sıkı bir denetim ve gözlem altında bulundurulmalı, işi ciddiye almayanlar mutlaka bu zincirden çıkartılıp atılmalıdır.

Dernekleşerek örgütleşen Kahvaltı Salonlarının sahipleri için Van Kahvaltısı geleneğini korumak boyunlarının borcudur.

Bu Pazar yani 1 Haziran 2014 günü Van Kalesi Kültür Parkında konuşlandırılacak yirminin üzerindeki turnikelerden misafirler rekor denemesi için kahvaltı masalarına buyur edilecek.

Dileğimiz uluslararası Van Kahvaltı geleneğinin Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdırmasıdır.

Organizasyondaki tüm görevlilere başarılar diliyor, sevgili hemşerilerimi mutlaka bu tarihi anın katılımcıları arasında bulunmaya davet ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları