Şahin Akçap

Radyo günleri

Şahin Akçap

Bir kent bir zamanlar sosyal hayatını güzelleştiren, renklendiren, kültürel katkı sağlayan değerini geri istiyor.

O kent mi?

Van…

Vanlılar susturulan Van Radyo istasyonunu geri istiyor.

Televizyonun olmadığı günlerde sinema ve radyo uzak kentlerin her şeyiydi. Özellikle de radyo.

Van Radyosu bir zamanlar en özelimizdi. Cumartesi günü Türk Sanat Müziği, Pazar günü de Türk Halk Müziği dinleyici istekleri yayınlandığında kulağımız radyodan yükselen müziğe odaklanırdı.

Program sunucusu:

"Şimdi sırada bir Zeki Müren istek şarkısı! İsteyen dinleyicilerimiz…"Diye başlar günler önceden radyoya mektupla, telefonla ulaşıp o şarkıyı isteyenlerin adı sıralanırdı.

"Vatani görevini yapmakta olan Ahmet Kırcalı; babası ve annesine, kardeşleri ve arkadaşlarına Nuri Sesigüzel'in söyleyeceği Kışlalar Doldu Bugün türküsünü armağan ediyor. Bu türküyü bütün askerlerimize ve onları hasretle bekleyenler için sunuyoruz."

Bazen de sevdasını yüreğinde saklı tutanların istekleri sıralanırdı. Bazen küskünlerin beyaz güvercini olurdu bir istek şarkısı veya türküsü. Bir armağan gibiydi her şarkı, her türkü.

Nasıl da sahiplenirdik radyomuzu. Transistorlu radyolar küçülüp elle taşınır radyolara dönüştüğünde daha bir artar olmuştu radyodan şarkı, türkü istekleri.

Mevsim yazsa ve Van Gölünün kıyısındaysanız bir Cumartesi ya da Pazar tatilinde ve tamda radyo istekler programı saatiyse o an, kıyıya yanaşmış otomobillerin radyolarından ya da ağaç dallarına asılı portatif bir radyodan yükselirdi istek türkü ve şarkılar. 

Hani diyelim o hafta isteğiniz çıkmamışsa radyodan darılır gücenir, Van Radyosuna yazdığınız sitem dolu mektubu gönderirdiniz. Dileklerinizi hemen ertesi hafta kayda girer, isteyiciler arasında adınız soyadınız geçtiğinde dünyalar sizin olurdu.

Elbette sadece şarkı, türkü istekler programı değildi sizi radyonuza bağlayan. Yörenizle ilgili kültürel etkinlikleri, hava durumunu da öğrenirdiniz.

Vansesi Gazetesi Genel Yayın yönetmeni sevgili kardeşim İkram Kali, Van Radyo İstasyonunun yeniden yayına girmesi için "Radyomuzu İsteriz." İmza kampanyası başlatmış. Dilerim bu çağrısına yanıt verilir ve Van Radyosu yeniden yayına başlar.

Yazarın Diğer Yazıları