Şahin Akçap

Pencereden kar geliyor

Şahin Akçap

Havalar kışlamaya başladı.
Hava tahmin raporları bugün yarın Anadolu'yu kış mevsiminin o vazgeçilmez bembeyaz örtüsünün kapatacağını söylüyor.
Kar romantikler için bulunmaz bir doğal dekor.
Çocuklar için ise kartopu, kardan adam, kızak kaymak bayramı...
Ya her gün oradan oraya koşturanlar?
Isınma gereksinimini karşılayacak yakacak!
En önemlisi büyük kentlerdeki ulaşım sorunu...  Kar yağışının olduğu günlerde, özellikle İstanbul ve Ankara'da yaşayanlar için çileli günler yaşanıyor. Buzlanan yollar, kış lastiksiz ve zincirsiz araçların yarattığı tehlikeler akşam haberlerinin sevimsiz görüntüsüne dönüşüyor.
Yani kış sadece çıtır çıtır yanan bir sobanın yakınında kitap okumak, televizyon seyretmek ya da sobanın üzerinde kestane pişirmek değil. Kış aynı zamanda tedbir alınmadığında ölümcüllüğe dönüşebilecek bir mevsimdir.
Büyüklerimiz bizlere Karınca ile Ağustos Böceğinin masalını anlatırken içinde geçen kış gerçeğini anımsatırlar. Bütün bir yaz yuvasına yiyecek taşıyan karıncaya karşın cırcır böceğinin umursamazlığı, yarını fark etmemesi anlatılırdı.
Çocukluk anılarımdan söz ederken bahsetmiştim okurlarıma. Bizim oralarda yılın üçte ikisi kış olunca ev reisleri yazdan odun kömürlerini almadıkları zaman rahat ve huzurlu olmazlardı. Rahmetli babam da odun ve kömürünü aldıktan sonra:
"Bu yılda dünyanın en zengin ve bahtiyar insanı benim."Diyerek gelecek kış mevsiminin zorluğunu, cefasını hatırlatır, bizlere anlamlı mesajlar verirdi.
Kasım ayı da Sonbahar'ın diğer ayları gibi pılını pırtını topladı, gitti.
Şimdi beyazlar içinde kocaman ve üşüten giysileriyle kış hükümranlığını sürdürmeye geliyor.
Dağlar çoktan kar aldı.
Yağan yağmur ve üşüten yel; dağların soğuduğunun, karlandığının haberini veriyor.
Sizde sezinlediniz değil mi?
Pencereden kar geliyor...

Yazarın Diğer Yazıları