Şahin Akçap

Otlu peynir tadında

Şahin Akçap

Geçtiğimiz yıl Van ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarında yıllarca toprak altında kalmış küpler içinde bozulmamış otlu peynir haberini geçmişti ajanslar.

Otlu peynir deyip geçmeyin. Putin'in sabah kahvaltısı çeşnisi arasına koyun sirmolu peyniri bakın bakalım bir ay sonra:

"Gardaş verin otluyu, alın doğal gazı."Demese namerdim.

Sirmo otu bütün bir bahar boyunca dağların göğsünde kar sularıyla yapraklanır, boy atar. Sarımsağın yabanisidir. Kokusu ve iştah açan tadıyla Yüksek Deniz Van Gölü insanlarının olmazsa olmazıdır. Koyun sütüyle yapılan peynirin harcına konan bu ot içerdiği antiseptik özelliğiyle peynirin bozulmadan uzun bir süre saklanmasına da olanak sağlar.

Otlu peynir ikiye ayrılır. İmanlısı, imansızı. İmansızı içinde sütün az olması, sirmonun eksik konulmasıyla elde edilir. Ucuzdur ve kimse itibar etmez. Bu yöntemin geçerli yol olduğunu sanan üreticiler kısa sürede piyasadan silinir ve silinmezliği yetmez gibi itibarlarını da sıfırlarlar.

Van'da konuk olduğunuz bir hanede çeşit çeşit yemeğin yanında otlu peynir olmazsa:

"Vay balam, her hal durumları iyi değil?" Sorusu uyandırır akıllarda. Yemeğin sonunda lavaş arasına otlu peynir sarıldığında biraz sonra sunulacak semaver çayı daha bir lezzetli olur. Ve başlar işte o zaman:

"Çay nedir, say nedir doldur gardaş bir çay daha." Muhabbeti.

Bahar aylarında koyunların sütü bollaştığında, dağlardan sırmo otları derilip indirildiğinde tonlarca peynir yapılır, pazarlara sunulur. Kış kıyametin hesap kitabını yapanlar tenekelere, plastik bidonlara ve en güzeli de küplere istif ettikleri peynirlerin kapağını hava almayacak bir şekilde kapatıp toprağa gömerler. Otlu peynir bütün bir yaz ve güz boyunca toprağın altında uyumaya bırakılır. Kış geldiğinde topraktan çıkarılan peynir küpleri ihtiyaca göre tüketilmeye başlar. Ve her çıkan küpten konu komşu da tadımlık olarak nasiplendirilir.

Van'da otlu peynirin hası Görentaş Köyünde üretilir. Bu köyün peyniri sütü, otu, dinlendirme süreci ile kıvamındadır ve en değme peynirlerin tadını solda sıfır bırakır. Hani markalaştırılsa hem ülkemizin iç piyasasında hem de uluslararası gıda piyasalarında peynir reyonlarının baş tacı olur.

Sahi Van'ın saygın ticari erbapları Van'ın otlu peynirini markalaştırmakta neden bir hamle yapmazlar?

Girişimleriyle sevdiğimiz:

 -Bak Hele Bak Yusuf Konak kardeşim ne duruyorsun? Sıva kollarını markalaştır otlu peyniri de alkışlayalım seni.

Yazarın Diğer Yazıları