Şahin Akçap

ÖSYM, KPSS Sınavı!

Şahin Akçap

Bakalım ÖSYM, KPSS Sınavında görevli olanların hakkını verecek mi?

2012 Kamu Personeli Seçme Sınavı 7 ve 8 Temmuz günleri yapıldı. Vatana, millete hayırlı olsun…
Her sınavda olduğu gibi yine yük "Yeterli çalışmıyorlar!"  Garip iddiasında bulunulan öğretmenlerin omuzlarındaydı.
7 Temmuz Cumartesi sınavının sabah sürecinde Antalya'da ilginç bir olay yaşandı.
KPSS sınavında görev alan öğretmenlerin 120 dakikalık yani iki saatlik hizmet sunmaları belirlenmiş, görev bildirim belgelerine yazılmıştı.
Ama bir kararla bu süre 180 dakikaya çıkarıldı.
"Bir saatlik artı süre için görev saptaması yapılmamıştı."Diyen öğretmenlere verilen yanıt basitti:
"İki saatlik Genel Kültür sınavının hemen ardından Yabancı Dil sınavına geçilecek, gelen talimat böyle." 
Bilindiği gibi 1 Temmuz'dan itibaren öğretmenler yasal iki aylık tatildeler… Hani üç-dört ay tatil yapıyorlar denilen tatil aslında iki ay… Bu süreye okul idarecileri dâhil değil. Onların sadece kullanabilirseler eğer bir aylık izinleri var, hepsi bu kadar…
ÖSYM planladığı her sınav öncesi bilgisayar ortamında görev almak isteyen öğretmenlerin müracaatlarını değerlendirerek sorumluluk veriyor. Ve görev alan öğretmen veya akademik düzeydeki personele yevmiye usulü ödeme yapıyor. Eskiden ödemeler sınavın hemen bitiminde; peşin ve nakit olarak ödeniyordu. Şimdi İBAN numaraları yöntemiyle görevlilerin banka hesaplarına yatırılıyor. Bu sürede yaklaşık yirmi gün ile bir ay içinde gerçekleşiyor. Sınav görevlilerinin ücreti ve tüm harcamalar sınava giren öğrencilerin ÖSYM hesabına yatırdıkları sınav ücretinden karşılanıyor. Yani devlet bu konuda sınav merkezleri dışında her hangi bir bütçe ayırmıyor.
İki saatlik görevi varken bir kararla sınav süresinin üç saate çıkarılmasından yakınan öğretmenler ve sınavda görev alan farklı meslek gruplarından memurlar:
"ÖSYM bu bir saatlik artı zaman için hesaplarımıza emeğimizin karşılığını yatıracak mı?"Diye soruyorlar.
Şu anda ülkemizde öğretmenler; EĞİTİM SEN, TÜRK EĞİTİM SEN, EĞİTİM İŞ VE EĞİTİM BİRSEN sendikalarında örgütlenmiş durumundalar.
Bakalım ÖSYM iki saatin üzerine bir saat daha ilave ederek görev yaptırdığı başta öğretmenler olmak üzere sınavda görev alan memurlara bir saatlik haklarını sızlanmalara yer vermeksizin ödeyecek mi?
Vermediği takdirde sendikalar artı zaman hakkı için girişimde bulunacaklar mı?
Şahsen bunun takipçisi olacak ve sonuçtan siz okurlarımı bilgilendireceğim.

Yazarın Diğer Yazıları