Şahin Akçap

Öğretmen ve okul seçmek!

Şahin Akçap

Öğrenci kayıtları bütün hızıyla devam ediyor.
4+4+4 sistemi devrede; 66 aylık ve üzeri olan çocuklar okullara zorunlu, 60 ile 66 aylık çocuklar isteğe bağlı, 48 ile 60 ay arası olan çocuklar da ana sınıflarına(okul öncesi) kayıt ediliyor.
Her okul kendi sınırları içindeki e kayıt siteminde mevcut bulunan çocukları kayıt edebiliyor.
Geçtiğimiz sene başında Fransa, Belçika gibi ülkeleri gezmeye giden arkadaşlarımız döndüklerinde eğitimle ilgili ilginç gözlemlerini:
"Avrupa ülkelerinde aileler kayıt için başvurmuyor. Okul tanıtım birimleri öğrenci ve velilere giderek kayıt yapıyor."Diye aktarmışlardı.
Yani okullar öğrencilerini arayıp tarıyor ve okulları hakkında reklâm yaparak, bilgi sunarak tanıtımlarda bulunuyor.
Bizde durum farklı...
Nerede oturuyorsanız oturun, okula yakın bir yerde ve o okulun kayıt bölgesinde olmadığınız sürece kayıt yaptıramıyorsunuz.
Oysa öğrenci velilerinin okul ve öğretmen seçme hakkı olmalı. Okul seçme hakkı olduğu zaman okullar arası rekabet olur ve rekabet en iyiyi doğurur.
Öğretmen ve okul seçiminde öğrenci velisi özgür bırakılmalıdır.
Bence iyi, vasat ve kötü öğretmen daima vardır.
İyi öğretmenin performansı da yetiştirdiği öğrenciler üzerinde görülür.
Ne yazık ki sınırları çizilmiş ve kayıt alanı belirlenmiş okulların öğrenci okutma sisteminde dayatma vardır. 
Örneğin sizin bulunduğunuz alandaki okul iyi bir çalışma yapamamış, öğretmenlerin var olan potansiyellerini sergileyememişlerse ve siz bu gerçekleri biliyorsanız; o okula ve öğretmen ortamına çocuk göndermeme seçeneğinizi kullanabilmelisiniz. Eğitimde rekabet kaliteyi artırır.

Yazarın Diğer Yazıları