Şahin Akçap

Muhteşem Yüzyıl dizisinden muhteşem mesajlar!

Şahin Akçap

Bence Muhteşem Yüzyıl dizisi artık tarihi bir dizi olmaktan öteye geçti. Her bölümünde dünden bugüne mesajlar veriyor. Ancak anlayana…

Bu haftanın mesajlarından biri de Hürrem’in entrikalarından başı gövdesinden koparılan Yeniçeri Ağası Ali ağaydı. Yeniçeri Ocağının çok sevdiği Şehzade Mustafa’nın uğruna kellesini feda ederken:

“Bir Ali gider, bin Ali gelir!” Haykırışı ibret vericidir.

Hürrem’in yanıltmaları karşısında oğlu Mustafa’nın tahtına göz diktiğini düşünen Kanuni Sultan Süleyman gözdağı vermek için Ali Ağanın infaz emrini Mustafa’ya verdirtir. Bu artık koca cihan hükümdarının paranoyalarla kuşatıldığının işaretidir.

Artık saray için Şehzade Mustafa’ya yakın olan her kes isyan zincirinin bir halkasıdır. Bu halkalardan biri de Akdeniz’i Türk gölüne çeviren Barbaros Hayrettin Paşa’dır. O da görevinden azledilmek üzeredir ve Osmanlı kan kaybetmeye devam etmektedir. Kanuni’den sonra ki dönemde yaşanacak gerileme, duraklama ve çöküş sürecinin sinyalleri olan bu olayları Muhteşem Yüzyıl dizisinin yetkin senaryo ve yönetmen ekibi peş peşe verirken, izleyicinin düşünmesini; dün ve bugünü yorumlamasını sağlıyor. Ve anlıyoruz ki gücün tek bir elde toplanması halinde güven ve huzur yok olabiliyor, çaşıtların (casusların) cirit attığı bir ortam doğabiliyor. Güç, yönlendirme ve koşullandırma altına girdiğinde de şüphecilik somut gerçek bakış açısını yok edebiliyor.

Düne pencere açan Muhteşem Yüzyıl bugünü yönetenlere ve yönetilenlere de paha biçilmez dersler sunuyor.

İlgiyle izlemeye ve düşünmeye devam ediyoruz…

Yazarın Diğer Yazıları