Şahin Akçap

Mobeseler: Kent yaşamının yanılmayan gözleri!

Şahin Akçap

Tedbir tedbirdir. Boşuna dememişler:
"Eşeğini sağlam kazığa bağla öyle Allah'a emanet et!" diye.
Güvenlik önlemlerine destek olsun diye geliştirilen MOBESE kameralar harikalar yaratıyor.
Örneğin trafikte… Önemli noktalara konuşlandırılan kameralar hız yapan araçların kural tanımayan sürücülerini kayıt ediyor, MOBESE merkezinde gönderiyor ve teknik adamlar olayı anında şehir yaşamını kontrol altında tutan motorize güvenlik görevlilerine bildirerek 
Keklik gibi yakalanmalarını sağlıyor.
MOBESE merkezini gezince göreceksiniz. Kayıt altına alınan bir görüntü defalarca büyütülebiliyor. Misal, kırmızıda ışık ihlalinde bulunan sürücünün aracının plakası ayna gibi ekranlara yansıyor ve telsizlerle trafik ekiplerine durumu rapor edilerek harekete geçmeleri sağlanıyor.
Yani:
-Birileri bizi gözetliyor!
Peki, sizce bu yanlış mı?
Bence yanlış değil.
Sokakta birinin gasp edildiğini düşününüz. Etrafta kimse yok sanan haydutlar sırra kadem bastıklarını sanıyorlar. Ama çok kısa sürede MOBESE görüntülerinden suçlular enselenip, adaletin önüne çıkarılıyor.
Yani MOBESE Kameralar çok önemli bir işlevi de, caydırıcılığı da sağlamış oluyor. Kafası bozuk, ciğeri metelik etmez serseri takımı kent yaşamındaki bu sistemi öğrendiklerinde değil suç işlemek, yere tükürmeye bile cesaret edemiyorlar.
Antalya Büyükşehir Belediye eski Başkanı Sayın Hasan Subaşı'nın Antalya'da Bugün sitesinde Trafo Hırsızlığı başlıklı yazısını okuyunca aklıma MOBESE kameralar geldi. Sayın Subaşı da söz etmiş bundan… Ruhsuz bazı insanların Elmalı'da trafo içindeki yağı ve trafonun bakır tankını çalarak haksız gelir elde etmeleri affedilir gibi değil. Ki bu haydut takımının çok geçmeden yakalanacağını, adaletin pençelerine teslim edileceklerini biliyoruz.
Vicdan kaybolunca ortaya çıkar tedbirler. Bence MOBESELER daha bir çoğaltılmalı,
"Aç it fırın deler."Diye bir söz olduğunu da biliyorum. Ancak aç it, ekmek kavgasında emek tüketenlerin rızkına kadar uzanıyorsa eğer, her türlü tedbire başvurmak kaçınılmazdır!
Güzel Elmalı'nın, Tavullar köyünde bir yıla yakın öğretmen olarak görev yapmıştım. İnsanları vefalı, kadir bilir, kendilerine bir adım atana bin adım gidecek kadar merttirler.
Dilerim üretimin en yoğun olduğu şu sıralarda trafo hırsızları enselenir de ekmeğini alın terine banan insanlarımız derin bir soluk alırlar…

Yazarın Diğer Yazıları