Şahin Akçap

Milli Eğitim'in Taş Mektep tavsiyesi...

Şahin Akçap

Şubat 2013 tarihine ülkemizdeki tüm sinemalarda gösterime giren Senaryosunu Hazan Toma'nın yazdığı, yönetmenliğini Altan Dönmez'in yaptığı Taş Mektep filmi Milli Eğitim Müdürlüklerince okullara gönderilen bir yazıyla öğrencilerin izlemesi için yararlı olacağı tavsiyesinde bulunuldu.
1920-1921 yıllarında savaş rüzgârlarının estirildiği Anadolu'yu düşman işgaline karşı koymak amacıyla Kayseri Lisesi son sınıf öğrencileri okullarından kaçarak Sakarya Meydan Savaşında Mehmetçik'le omuz omuza savaşma kararı verirler.
Henüz bıyıkları yeni terlemiş gençlerin inançlı ve cesur atılımlarının soluk soluğa anlatıldığı filmde ulusal birliğin gücü mesaj olarak verilmektedir.
Savaşa katılan 63 Kayserili genç şehit düşerler. Ve o yıl Kayseri Lisesi mezun veremez!
Çanakkale Savaşından da Taş Mektep gibi öykülerin yaşandığını biliyoruz. Boğazlardan geçmeyi yasaklayan Mustafa Kemal komutasındaki birlikleri desteklemek içi o yıllarda eli silah tutan gençler Çanakkale'ye koşmuş ve amansız direnişte şehit düşüşlerdi. O yıllarda da Trabzon gibi illerimizin liseleri mezun verememiş, diplomalarına yazılacak adları şehit mezarlarının taşına işlenmişti.
1915 yılının ilk aylarında da Rus kışkırtmasıyla isyan eden Ermeni komitacıların Rus ordusuna katılmasından sonra İran üzerinden Doğu Anadolu topraklarına girmeye çalışan düşman güçlerini durdurmak için Vanlılar sınır kuşatmasına katılır. Geride kalanlar kadınlar, yaşlılar ve çocuklardır. Ve bir haber alır geride kalanlar. Hoy bölgesindeki birliklerimizin cephanesi tükenmektedir. Çare yaşları 12 ile 17 olan gençlerin cephanesi tükenen birliğe mühimmat götürmesidir. 120 Vanlı çocuk bu ölümcül görevi üstlenir. Görev başarılır... Ne yazık ki 120 çocuktan 98'i dönüş yolunda zemheri kışa yenik düşer ve donarak şehit olurlar.
Ulusal bilincin tarihi değerlerle çocuklarımıza verilmesi ve bugünlere nasıl gelindiğinin kin ve ırkçılıktan uzak bir üslupla, tarihin sayfalarının tanık tutularak anlatılması ve özellikle sinema diline dönüştürülmesi Batı Emperyalizminin kültürel asimilasyonuna da engel olacaktır.
Taş Mektep filminin sinemalardaki gösterimi devam ediyor. Tarihin o günlerini öğrenmek ve bir film atmosferi içinde hissetmek adına izlemenizi öneririm.

Yazarın Diğer Yazıları