Şahin Akçap

Merhaba 2013!

Şahin Akçap

Evimizde Köroğlu, Ayvaz; 2012’ye elveda, 2013’e merhaba derken, aklım çok gerilere kayıp gitti.

 

Namazında niyazında babamız bir gün önceden yılbaşı hazırlığı yapar sonra da işaret parmağını dudağına götürerek:

 

“Yılbaşı kutladığımız yok. Sıradan bir akşam, kimselere duyurmayın.”Derdi. O bize bu nasihati çekerdi ama halalarım çoktan babamızdan haberi alıp kendi hazırlıklarını anacığımın hazırlıklarına katmak için çaba gösterirlerdi.

 

Yılbaşı neden günahtı?

 

Niçin caiz değildi?

 

Doğruydu... Kafayı çekerek zom olmak değildi yılbaşını kutlamak. Ama bütün bir akrabaların bir araya gelerek ve eğlenerek bir yılın muhasebesini yapmak ve yeni bir yıla eteklerindeki taşları dökerek başlamalarının ne kötülüğü vardı?

 

Ama bazılarına göre vardı.

 

Hala çocukluğumun o küçük ve şirin mahallesinde foloresan lambasına nur deyip, onunla aydınlanılmasının günah olduğunu düşünenler vardı. Ve onlar için yılbaşı Hıristiyanlık âdetiydi.

 

Nedense bu bana garip bir çelişki gibi geliyor. Hıristiyan adetlerini yok sayanlar İslam’ın; “İmanın Şartlarına” yok diyebilir miydi?

 

İmanın şartları; Allah’ın peygamberlerine ve kitaplarına inanmak demiyor muydu?

 

O halde neden Hz. İsa’nın doğum gününeydi bu ezeli protesto!

 

Yılbaşı evrensel olmalıydı.

 

Yeni bir yıla barışçı ve umut dolu bir yürekle başlanıldığı bir evrensellik!

 

Dünün iyi ve kötü yanlarının eleştirildiği... Bugünün kardeşçe yaşandığı... Yarının barışa planlandığı...

 

Farkında mısınız? Silahların sustuğu yegane günlerden biri yılbaşı.

 

Bana göre yeni yıla en güzel başlangıç yapan kurumun adı Antalya Orman Bölge Müdürlüğü oldu. Yılbaşından bir iki gün önce vatandaşa fidan dağıtıldı. Bu güzel düşünce ve hizmetin sahiplerini yürekten kutluyorum.

 

Yurttaş ivedilikle armağan çam fidanlarını toprakla buluşturdu. Üstüne üstlük yılbaşına bir gün kala Antalya’ya bardaktan boşanırcasına yağan yağmur o yeşilin umudu fidanların can suyu oldu.

 

Dilerim iyi niyetlerimiz ve güzel düşüncelerimizde ülkemizin ve dünyamızın can suları olur. Ve hepimiz sevgi ve barışla başlangıç yaparız 2013’e… Başlangıçlar iyiliklerle donatılmış olursa gelecekteki günlerde olumlu olur.

 

2013 kin ve nefretin yok olduğu, insanların birbirinin düşüncelerine ve doğrularına saygı gösterdiği bir yıl olsun. Buna ülkemizin de dünyamızın da ihtiyacı var.

Yazarın Diğer Yazıları