Şahin Akçap

Memleketleri güzelleştiren insanlardır

Şahin Akçap

Yeryüzünün tüm güzelliklerine sahip olunsa da… Ve hatta cennetin tarifi o yaşanan yerlere örnek gösterilse de…
Denizlerin, ırmakların, ormanların yurdu olsa da, temel bütünleyici insandır.
Eğer insanları doğayla bir eş güdüm oluşturabiliyorsa. Kavgalara, ayrımcılığa, zalim sömürülere eyvallah etmiyorsa… Yaşam alanlarını yaşadığı yuvası gibi özenle koruyabiliyorsa işte orasıdır aşiyanı.
Dağların ve göllerin, her akarsuyu bir atardamar olan memleketim Şehri Van'da insanlara ata baba nasihati bir arada yaşamanın sihirli sözcüğü hoşgörüdür.
Farklı etnik dokuları, inançları, dilleri, mezheplerinin önündeki lokomotif güç önce iyi insan olmaktır.
Gıybeti, bühtanı en büyük insanlık suçu sayan ve öğütlerinde günah olarak gören Yüksek Deniz insanı gönlünü, sofrasını kim olursa olsun ardına dek açık tutar.
Leçeğini kavgalarda, çatışmalarda çıkarıp orta yere atmaktan çekinmeyen kadınlarımız, kanın kanla yıkanmayacağı bilincindedir tüm insanları.
Engin sabrı vardır. Bilir ki sabırdır aşılmazı aşılır yapan, çözülmeyen düğümleri çözen. Türkülerinde, mesellerinde kavgalar yerilir, barış, sevgi ve kardeşlik baş tacı edilir.
O'nun içindir ki allı turnaların konakladığı yerlerdir Van Gölü, Erçek ve Sıhke Gölü kıyıları.
Sözlerin içinde arar dar kapılardan çıkışların anahtarını. Varsa içinde kanayan kabuk tutsun diye zamana sığınır. Ağuları Van'ın Kızıl Gülü gibi tülbentlerden geçirip şerbete dönüştürür.
Türk anaların memesinden Kürt bebeler, Kürt analarının memesinden Türk bebeler emer. Sütü karışır can kardeş olur, kanı karışır kan kardeş olur.
Sevdiğine gardaş, gözü gibi sakındığına bacı der. Uzaklardan geleni yuvasındaki canları gibi bağrında tutar.
Yani benim memleketimin insanı Egeli, Akdenizli gibidir. Orta Anadolu'da, Karadeniz'de yüreği avuçlarının içindeki kadim Yunus Emre, Karacaoğlan yüreği gibidir.
En zor anlarında ekmeğini bölendir. Sığınanını ele vermeyendir. Evlatlarının aklına ve yüreğine kardeşlik tohumunu ekendir.
Ve benim memleketimin insanlarının sevecenliğidir Van'ın güzelliği.

Yazarın Diğer Yazıları