Şahin Akçap

Karne haftasına günler kalınca

Şahin Akçap

Yarıyıl tatili 24 Ocak’ta karnelerin verilmesiyle başlayacak.

Öğretmenler karınca misali durmaksızın çalışıyor. Yazılı ve sözlü sınavlar, performans ödevleri artık e okul kayıtlarına yansımaya başladı. Kısacası öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz deyim yerindeyse bu yoğun çalışmaları sürdürürlerken kan ter içindeler.

Velilerin notlarla birlikte karnelere öğretmenler tarafından yazılacak “Öğretmen Görüşleri” bölümüne dikkat etmelerini öneriyorum. Öğrenci için objektif ve somut değerlendirmelerin bir özeti olan bu bölüm var olan eksikliklerin yarıyıl tatilinde gözden geçirilmesine olanak sağlayacak.

Her zaman söylediğim gibi yinelemekte yarar var… Alınacak karneler sadece öğrenciye verilmiş olmayacak İçindeki ders ve davranış notları aynı zamanda velilere de verilmiş olacak.

Bunu yorumlayan velilerin çocukları için alacakları tedbirler gelecekte daha planlı ve üretken bir çalışmanın anahtarı olabilecek.

“İşte ben çalış dedim de, aylaklık etme diye uyardım da.” Bahaneleri artık olmayacak. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından işlerliği yirmi dört saat olan “ e okul” sistemini iyi takip edebilen bir veli çocuğunun okula gitmediği veya bir derse bile girmediğini bilinçli olarak öğrenebilmektedir. Okulların rehberlik birimleri de velilerin baş edemediği sorunlarla sürekli olarak mücadele etmektedir. Geriye kalan tek şey de velinin titiz sorumluluğu oluyor.

Hazır konu eğitimden açılmışken son zamanlarda açık ve net şekilde gözlemlediğim bir veli hatası var. Okulda olan küçük bir sorun irdelenmiş, bilgilenmeden öğrencinin yanında öğretmeni ve okul idaresi acımasızca eleştiriliyor. Böyle bir tutarsız davranış öğrencinin gözünde öğretmeni ve okul idaresini doğal olarak yıpratıyor, güvensizlik algısı yaratarak öğrencinin okuldan kopuşuna kadar bir dizi sıkıntının oluşmasına neden oluyor. Bu yanlışı aile içinde sorun yaşayan anne ve babanın çocuğu çekiştirmesiyle eş değerde tahribata yol açar ki bu olumsuz davranış biçiminden sonuçta çocuk zarar görür.

Eğitimdeki başarının sihirli üçgeni okul, öğretmen, velidir. Birinden birinin eksikliği dengeyi bozar.

Velilerimizin şimdiden çocuklarının getirecekleri karnelere hazır olmalarını ve başarı ile başarısızlığı çözmeye çalışırken yapıcı tavır sergilemelerini diliyorum. Ortak payda başarı noktasında buluşmak ise o halde işaret ettiğim üçgenin sağlamlığı için gayret ve özveri göstermek gerekiyor.

Hepimize kolay gelsin!

Yazarın Diğer Yazıları