Şahin Akçap

Kafesteki Akıllar

Şahin Akçap

Sizde duydunuz değil mi? Bankada parasını unutanlar için ilanlar verilmişmiş ve falanca süreye kadar bankada hesabında unutulmuş parası olup da başvuranlar paralarını alabilirmiş...
Cep telefonları bulunanlar, elektronik adresi olanlar bilir. Her gün en az dört beş bankadan mesajlar gelir; banka tanıtımları, verdikleri kredi reklâmları, erken emeklilik gibi duyuruların bombardımanı altında bırakılırsınız. Yani haberleşmeyle ilgili ne kadar adresiniz varsa bankalar onları bulur ve sizi mutlaka iletişim abluka altına alır.
Diyelim bankaya borcunuz vardır. Banka bütün hukuksal yol ve yöntemlere başvurarak onu alır, alamama olasılığı varsa icra yolunu deneyerek yakanıza sarılır.
Bunlar yapmaya muktedir bankalar şimdi hesabında para unutanları ilanla arıyor. Yani ilanı fark eden bir unutkan hesabında kalan parayı çekme şansına sahip olurken fark etmeyen veya bu arayıştan haberi olmayanın hesabında unuttuğu para bankanın hesabına geçer. Hâlbuki banka bir müşterisine isterse eğer dakikalar içinde ulaşabilir. Hayattaysa kendisine hayatta değilse en yakınına.
Finansa Kapitalizmin cilveleri sadece bununla sınırlı kalmıyor. Açık bir hesabınızı kesinkes kapatmamışsanız hesabınızla ilgili yasal dönüşümler sürer ve siz isteseniz de istemeseniz de yıllık banka vergisi işlenir ve süre geçtikçe faizi ile büyür günü geldiğinde de önemli bir miktar olarak ödemeniz kaydıyla önünüze konur. Aynı yöntem kredi kartları için de geçerlidir. Ve en önemlisi:
"Kredi kartınızdan bu yıl ücret alınmayacak." Denilir ama o süre geçince ve sizde kartınızı kullanmasanız bile yeni yılınızda vergisiyle büyümüş ödentiye dönüşür. 
Şu sıralar üçkâğıtçılar ortalıkta fink atıyor. Gelen mesajlarda:
"Kredi kartınızda ödeme sorununuz varsa biz varız. Görüşelim sorunu çözelim." Deniliyor.
Çağın tefecileri olarak adlandıracağımız bu üçkâğıtçılar banka faizinin de üstünde bir miktar belirleyerek kredi kartınızın borcunu hafifletirler. Ama bu kez sizi gediğini asla kapatamayacağınız bir borçlanma sarmalına düşürürler. Ödemezlik yaptığınızda ise mal varlığınız neyse el koydururlar, yoksa da hayatınızla sizi tehdit ederler.
İyisi mi ayağınızı yorganınıza göre uzatmalı; fırıldakçıların, aklınızı kafesleyecek fırıldaklarına gelmemenizdir.

Yazarın Diğer Yazıları