Şahin Akçap

Kadife çiçeklerin gelinliği

Şahin Akçap

Yağmurun kokusuna benzemez kar kokusu. Yağmur ılıktır, kar soğuk… Soludukça içinizi titretir.

Kasım ayı şaşmaz pusulasıdır kış mevsiminin… Önce dağların başı ağarır, sonra soğuk eser Tandürek Dağı yönünden Memedik rüzgârı…

İlk kar Erek dağınındır… Birden lacivert dorukları beyaza keser… Süphan görünmez olur bulutlardan, belli ki kar, boran istilasındadır. Kuşatılmıştır çoktan bulutlarla.

Kışın ilk mesajlarıdır bunlar… Ve tez elden çıkar naftaline bulanmış kalın, yünlü giysiler… Artık sobalardır hanelerinizin şahı.

Bizim diyarın hiç kaybolmayan çiçeğidir kadife çiçeği. Dökülmüş kavak, söğüt ağaçlarının yerde sürüklenen sararmış yapraklarına aldırmaz… Aldırmaz gazellerin rüzgârlarda savrulmasına… Esen soğuk yele bakmaz. Dallarındaki tomurcuklarını patlatır ve ben kışın geliniyim der göz kırparak.

Kadife çiçeklerin gelinliğidir beyaz güzellik. Tozar üstüne, koyu yeşil ve kahve renklerini daha bir belirginleştirir. Sizin oraların kraliçesi menekşe, lale ise bizim ellerin kraliçesi de kadife çiçeklerdir. Hani çiçekçiden demet demet aldığınız ama kokusunu alamadığınız çiçeklere hiç benzemez. Dokunduğunuzda o yetim başına benzeyen fesleğenler gibi kokar elleriniz, sizi üzmez.

Kış geldi!

Yani diyeceğim o ki; önce Erek Dağı ve Süphan, Artos ve te uzaklarda Tandürek Dağları kar aldı… Ve bir gece yatıp katlığınızda gördünüz ki Toprakkale Dağı da ak pak olmuş. Toprakkale kar aldı mı Şehri Van'da kar almıştır. Artık Kasım ayının önünde dizilen ve Mayıs sonuna kadar zincirleme uzanan aylar kış aylarıdır.

Biliyorum çoktan çıkmıştır şimdi ortalık yerlere mercefeler(*),  sekavüller (*)…

Tekmil evlerin bacalarında duman, pencerelerinin görüntüsüne kar manzaraları var.

Eğer kaloriferli, klimalı evlerde oturmuyorsanız, oturma odalarınızın orta yerinde kurduğunuz kuzinelerin, sobaların başında geçecek günleriniz. Artık dolsun kuzinelerin karnına kestaneler, patatesler… Kaynasın demliklerde dağların armağanı kekikler.

Duydun mu?

Kadife çiçekleri gelinlik giydi… Dağlar, ovalar, beyaza büründü…

Bizim ellere kış geldi…

--------------------------------------------------------------------------------

(*) Sekavül: Ağaç dallarından yapılmış uzun ve sert süpürge

(*) Mercefe: Kar tahta küreği

Yazarın Diğer Yazıları