Şahin Akçap

İnsanlığın diyalektiği

Şahin Akçap

Şair Yaşar Miraç'ın Trabzonlu Delikanlı şiir kitabında madalya diye bir şiiri vardı. Hani diyalektik denildiğinde:
"O neme nem bir şey?" Sorusunu soranlara ver oksunlar o şiiri, anlayabilirlerse anlasınlar diyalektiğin ne olduğunu diyebileceğiniz yetkinlikte güzel bir şiir. O şiirde madalyaların bile asılı durdukları göğsü aşındırdığı anlatılır. Ve sanki o şiirin varış noktasında iyi ve güzeli yaşatmak için dik durmanızın, sıkı olmanızın sürekliliği öğütlenir.
Barışa giden yolların denendiği şu günler umuda kurşun sıkanlar olacaktır. Fısıltı mendeburları akan kanın durmasına set çekmeye çalışacaklardır. Sadece içimizde değil. Anadolu'nun uçsuz bucaksız topraklarını renkleriyle güzelleştiren insanlarımızın yüreklerine ve beyinlerine melaneti, fitne ve fesadı sokmak için dış güçlerde ajan ve kışkırtıcılarını hareketlendirecektir.
Hiç beklenmedik suikastlarla, eylemlerle süreci yok etmeye çalışmaların tek nedeni; var olan saltanatlarının, kan ve gözyaşı ticaretlerinin devam etmesine yöneliktir. Silah kaçakçıları, uyuşturucu baronları asla savaşın bitmesini, barışın topluma egemen olmasını istemezler.
İnsanlığın diyalektiğini bilinçli olarak kavrayanlar; Abil ve Kabil'le başlayan kardeş kavgalarının hiç bitmediğini bilirler. Tarihin içindeki sayılmayacak kadar çok savaşın tek nedeninin; egemen olma, sahiplenme ve hükmetme olduğunu kavrayabilirler. Savaşı bilenler ve sonuçlarını tahmin edebilenler barışın ne kadar değerli olduğunu bilmeyenlere anlattıkları zaman iş daha da kolaylaşır ve barış yeryüzünün tek hükümdarı olur.
Türk siyasi hayatı en büyük sınavını vermek üzere...
Ya bu ülkeye barış egemen kılınacak ya da kan ve gözyaşının ezeli gidişatı devam ettirilecek.
Siyasi hayatımıza hükmedenlere önerim günümüze kadar ola gelen iç savaşları düşünmeleri. Irak'ı, Suriye'yi, Libya'yı gönül gözüyle değerlendirmeleridir.
Daha öncede belirttiğim gibi... Kimse kimseyi küçümseyip, hor görmeden... Bin düşünüp, bir karar vererek doğruyu bulmaları.
İnsanlığın kanla örülmüş diyalektiğini değiştirmek insanın elinde.
Herkesi, öncelikle de siyasilerimizi sağduyuya, aklıselimliğe davet ediyorum. Tarihe iyi veya çirkin olarak yazılmalarının tam zamanı!

Yazarın Diğer Yazıları