Şahin Akçap

Cesur gazetecilere

Şahin Akçap

Yazan, çizen düşünen insan üzerinde en çok merak edilen konu onun kimliğidir.
Hangi taraftan?
Dünyaya bakış açısı ne?
Yandaş mı, muhalefet mi?
Kalemini satar mı, yoksa vatanı satanlarla hayatı pahasına mücadele eder mi?
Elbette yazarın, çizerin bir dünya görüşü olmalıdır. Ancak onların dünya görüşlerinin odak noktası belirli zümreler değil, halk olmalı ve halkın ruhunu biçimleyen vatan olmalıdır.
Bugün gazeteciliği meslek olarak seçeceklere, basın şehitleri; Hasan Fehmi, Hasan Tahsin(İzmir'i işgal eden ordulara ilk kurşunu atan) Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Ümit Kaftancıoğlu, Hırat Dink, Ahmet Taner Kışlalı, Musa Anter, Çetin Emeç ve yakın bir zamanda rahmetli olan İlhan Selçuk örnek olarak gösterilebilir. 
Yasaklar ve haliyle sansürler sadece iktidarların ömrünü kısa bir süreliğine uzatır. Ama nefreti çoğaltır ve koyulaştırır. Günü geldiğinde de tıplı iskambilden yapılan kâğıttan kuleler gibi bir anda dağılıp yerle yeksan olurlar. Bir zamanlar Babil kuleleri de yıkılmaz görünen, bağları bozulmaz bilinendi. Bugün sadece varlıkları isim olarak tarihin sayfalarında geçmektedir.
Günümüzde yazılı ve görsel medyayı giderek ikinci plana iten bir olgu var. Bu olguya sosyal paylaşım siteleri diyoruz.
T.C kısaltmasının Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki kurumların tabelalarından kaldırmaya başlayan tuhaf uygulamaya karşı sosyal paylaşım sitelerindeki tepkiyi izliyoruz. Öyle ki bu sitelerdekiler profildeki isimlerinin başına T.C koyarak tepkilerini dile getiriyorlar. Yazılı ve görsel birçok basın organı bu önemli tavrı görmezden gelse bile toplumun vicdanından yükselen sesler sosyal paylaşım sitelerinde yankılanmaya devam ediyor. 
Bazen bir araya geldiğimiz yazar ve gazeteci dostlarla günümüzün yürekli gazetecilerinden de söz ediyoruz. Eğilmeyen, bükülmeyen, kalemini satmaktan ve kiralatmaktansa yiğitçe doğruyu yazan, halkının gözlerine yerleştirilmeye çalışılan pembe gözlükleri çıkarmasını sağlayanlardan.
Bir gün tarih onları yiğitlikleriyle, erdemlilikleriyle anacak.
Yazdıkları ısmarlama, çizdikleri kıyakçılık olanları da deva bulmaz ayakçılar olarak...
Tanrı hiç kimseyi ayaklarının üzerinden çekip, vicdanı üzerinden yürütmesin!

Yazarın Diğer Yazıları